• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/agencije

12.10.2022

21:41 >> 08:40

Sprečen proboj ukrajinske vojske u Hersonskoj oblasti, u Kijevu objavljena vazdušna opasnost!

AP PHOTO

Vesti

Sprečen proboj ukrajinske vojske u Hersonskoj oblasti, u Kijevu objavljena vazdušna opasnost!

Podeli vest

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini, 231. dan

 

23.13 - Stejt department: SAD neće u ime Ukrajine da pregovara sa Rusijom

SAD ne nameravaju da pregovaraju sa Rusijom u ime Ukrajine kako bi se rešila ukrajinksa kriza, to bi trebalo da urade neposredno Kijev i Moskva, izjavio je portparol američkog Stejt departmenta Ned Prajs.

- Jasno smo stavili do znanja da vlada SAD neće voditi pregovore u ime bilo koje druge zemlje, što se odnosi i na Ukrajinu. Ako postoji mogućnost za dijalog i diplomatiju, kako bi se ovaj rat završio, onda Rusija i Ukrajina to moraju da iskoriste. Mi ne nameravamo da donosimo odluke u ime Ukrajine - rekao je Prajs.

On je podvukao, da je Vašington spreman da razgovara sa Moskvom na visokom nivou na temu oslobađanja američkih koji su osuđeni u Rusiji i ruskih državljana koji su osuđeni u SAD.

22.35 - Kanada izdvaja novi paket pomoći za Ukrajinu

Kanada izdvaja novi paket vojne pomoći za Ukrajinu u vrednosti od 47 miliona dolara, saopštila je Vlada Kanade.

Novi paket pomoći uključuje, između ostalog, artiljerijske granate NATO standarda kalibra 155 milimetara, specijalizovane kamere za bespilotne letelice, kao i 400.000 komada zimske odeće u vrednosti od 15 miliona dolara.

Ukupna vrednost vojne pomoći koju je Kanada dodelila Kijevu od februara do sad premašuje 600 miliona dolara.

21.47 - Sprečen proboj ukrajinske vojske u Hersonskoj oblasti

Ukrajinska vojska ponovo je pokušala da izvrši proboj u Hersonskoj oblasti, ali pružen joj je otpor, usled čega je pretrpela gubitke, saopštio je Sputnjiku zamenik šefa administracije regiona Kiril Stremousov.

- Nema nikakvog intenziteta. Sve se svodi na pokušaje, ali oni ničemu ne vode. Svaki dan pokušavaju proboj. Situacija je pod kontrolom i bez promene. Na liniji razgraničenja sve stoji, niko se nikuda ne kreće - rekao je Stremousov.

Prema njegovim rečima, Oružane snage Ukrajine su prilikom jučerašnjeg pokušaja da probiju liniju fronta izgubile oko 70 ljudi, a danas oko 80.

20.35 - MMF: Ukrajini je potrebno eksterno finansiranje

Međunarodni monetarni fond (MMF) procenjuje da je Ukrajini potrebno eksterno finansiranje u 2023. godini u iznosu 3-4 milijarde dolara mesečno, izjavila je direktorka MMF-a Kristalina Georgijeva.

- Potrebe za značajnim spoljnim finansiranjem će biti onoliko dugo zastupljene koliko budu trajale vojne akcije. Prema trenutnim procenama, njihove potrebe za finansijama će iznositi oko 3-4 milijarde dolara mesečno tokom 2023. godine - rekla je ona na konferenciji MMF-a i Svetske banke na temu pomoći za Ukrajinu.

Prema njenim rečima, date procene pokazuju veoma veliki fiskalni deficit (razlika između ukupnih prihoda i ukupnih rashoda vlade) u Ukrajini.

19.50 - Amerika objavila novu strategiju za nacionalnu bezbednost!

19.30 - Pentagon: Amerika želi da u potpunosti prati naoružanje koje daje Kijevu

Sjedinjene Američke Države smatraju da je od velikog značaja da prate naoružanje koje se daje Ukrajini i da razgovaraju sa saveznicima o mehanizmima njihove kontrole, izjavio je šef Pentagona Lojd Ostin na pres konferenciji u Briselu.

- S obzirom na to da povećavamo dugoročnu podršku Ukrajini, veliki značaj imaju transparentnost i kontrola. Na današnjem sastanku smo razmotrili mehanizme izveštavanja koje Ukrajina koristi kako bi u potpunosti osigurala praćenje modernog naoružanja - rekao je on.

Pitanje je razmatrano na sastanku donatora vojne pomoći Ukrajini, na kome je učestvovalo oko 50 zemalja.

18.50 - FSB uhapsio bombaša

FSB je sprečio napad u administrativnoj zgradi Nižnom Tagilu. Muškarac koji je pokušao da izvrši napad, stigao je u Rusku Federaciju iz Ukrajine u 2014. godine, rekao je u regionalnom FSB-u.

Foto: Reuters

18.25 - Vazdušna opasnost u Kijevu

Vazdušna opasnot je ponovo objavljena u Kijevu, saopštile su gradske vlasti.

-Vazdušna opasnost je najavljen u Kijevu, saopštila je gradska uprava Kijeva u poruci u telegrama kanalu.

Jutros je ukrajinski mediji izvestio da su u južnim i centralnim regionima zemlje najavili anksioznost. Pored toga, u Nikolauvu i regionu su se čuli eksplozije.

18.00 - Rusi izgubili najmanje 23 vojnika

Kijev Indipendent javio je da je ruska vojska izgubila najmanje 23 vojnika na južnom frontu, kao i jedno oklopno vozilo i jedan dron Šahed. Ukrajinci su, objavio je isti medij na Tviteru, uništili skladište municije u jednom selu u Hersonu i kontrolni punkt i komunikacioni čvor u okrugu Suhanovo u istom regionu.

Ukrajinska vojska je izvestila da je izvršila više od 300 misija na jugu u kojima je gađala i oštetila dve ruske samohodne haubice Gvozdika i oklopni transporter.

17.23 - Rusko Ministarstvo odbrane: Odbijeni svi napadi u Harkovskoj oblasti i LNR

Ukrajinske snage pokušale su da izvedu ofanzivu u Harkovskoj oblasti i LNR, ali je ruska vojska uspešno odbila sve napade, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

U oblasti oko grada Zaporožja uništen je štab „Desnog sektora“ (organizacija zabranjena u Rusiji), centar veze nacističke jedinice „Azov“ (zabranjena u Rusiji) i dva uporišta stranih plaćenika.

U saopštenju Ministarstva se navodi da su uništene četiri ukrajinska prelaza preko reke Ingulec i onemogućeno prebacivanje rezervnih ukrajinskih snaga u sektor borbenih dejstava.

Pored toga, ruska vojska je izvela udar na ukrajinske snage koje su se spremale za napad na Kostromku i Iščenku u Hersonskoj oblasti i tom prilikom je likvidirano 90 vojnika.

U pravcu ka Krivom Rogu likvidirano je 70 ukrajinskih vojnika, uništen je jedan tenk, 16 oklopnih vozila i svi napadi odbijeni.

Ruska avijacija je uništila skladište goriva za ukrajinsku vojnu tehniku nedaleko od Nikolajeva, dodaju u Ministarstvu odbrane.

Kod mesta Hristoforovka u Nikolajevskoj oblasti oboren je ukrajinski avion Su-24 i helikopter Mi-8.

Još sedam ukrajinskih vojnika likvidirano je u pravcu ka Zaporožju, a pored toga ruske PVO snage su presrele 12 projektila „himars“ u Hersonskoj oblasti, dok su u Hersonskoj, Nikolajevskoj oblasti i DNR uništena četiri ukrajinska drona.

17.05 - Putinov pomoćnik poslao jasnu poruku Zelenskom!

16.20 - Urajinski premijer pozvao građane da smanje potrošnju električne energije

Premijer Ukrajine Denis Šmigalj ponovo je pozvao Ukrajince da uveče smanje potrošnju električne energije za 25 odsto kako bi se izbegla isljučenja struje i upozorio na mogućnost privremenih prekida u snabdevanju električnom energijom.

- Danas još jednom želim da se obratim svim Ukrajincima sa zahtevom da smanje potrošnju električne energije u večernjim satima... Da bismo izbegli planirana isključenja, moramo postići svesno smanjenje potrošnje električne energije od 17 do 22 sata u Ukrajini za 25 odsto - rekao je Šmigalj u video-poruci objavljenoj na Telegramu.

On je napomenuo da ukrajinski energetski sistem funkcioniše normalno i da Kijev nije tražio pomoć od evropskih suseda. Premijer je, pri tome, dodao da stanovništvo treba da se pripremi za privremena isključenja struje.

Šmigalj je u utorak pozvao stanovništvo Ukrajine da maksimalno smanji upotrebu struje u večernjim satima.

16.00 - Putin posthumno odlikovao Olgu Kačur

Predsednik Rusije Vladimir Putin sastao sa Jelenom Karabet, ćerkom Olge Kačure (pozivni znak „Korsa“), koja je posthumno odlikovana zvezdom Heroja Rusije, i uručio joj nagradu.

- Uručujem vam državnu nagradu Rusije koja je dodeljena vašoj majci. Ona je bila apsolutno hrabra osoba, primer, rekao bih, za Donbas, za Donjecku Republiku pre svega. Bila je voljena i poštovana - rekao je Putin.

 

 

Olga Kačura bila je jedan od osnivača Narodne milicije DNR 2014. godine. Komandovala je divizijom „Grad“ u Gorlovki, borila se u Ilovajsku, Debaljcevu, Avdejevki. Poginula je 3. avgusta od posledica granatiranja.

Sahranjena je 4. avgusta uz vojne počasti na groblju u Aleji heroja. Istog dana Putin joj je dodelio zvanje Heroja Ruske Federacije.

15.40 - U Moskvi počele da se prodaju karte Rusije s novim teritorijama

 

 

15.00 - Ostin: Ruski napadi na Ukrajinu ogolili "zlobu i okrutnost"

Američki ministar odbrane Lojd Ostin izjavio je danas u Briselu da su ruski raketni napadi na Ukrajinu ogolili "zlobu i okrutnost" njenog rata i dodatno ujedinili međunarodnu zajednicu da podrži vojne napore Ukrajine da se odbrani.

Ostin je, govoreći u sedištu NATO na početku sastanka Kontakt grupe koji je fokusiran na situaciju u Ukrajini, pohvalio vojne napretke Ukrajine od septembra koje je nazvao izvanrednim i rekao da su promenili dinamiku rata, preneo je Rojters.

"Ove pobede pripadaju hrabrim vojnicima Ukrajine. Ali bezbednosna pomoć, obuka i napori za održavanje Kontakt grupe bili su od vitalnog značaja", rekao je Ostin.

Foto: Tanjug/AP

Lojd Ostin sa Jensom Stoltenbergom i generalom Markom Milijem

14.44 - Viši oficiri Federalne službe bezbednosti Ruske Federacije (FSB) koji se nalaze u ukrajinskim oblastima koje kontroliše Rusija dobili su informacije o rutama za evakuaciju koje treba da koriste i oni i članovi njihovih porodica, piše Ukrajinska pravda.

14.23 - U Odesi prelepili Maska

 

 

13.40 - Putin poslao poruku Evropi!

13.10 - Napad na pijacu u Donjeckoj oblasti, sedam žrtava

Najmanje sedam osoba je danas ubijeno, a osam povređeno u ruskom napadu na pijacu u gradu Avdijivka u Donjeckoj oblasti, izjavio je lokalni guverner Pavlo Kirilenko.

Kirilenko je rekao da su Rusi gađali pijacu u trenutku kada se tamo nalazio veliki broj ljudi, prenosi Rojters.

12.28 - Eksplozije iznad Belgoroda, deluje ruski PVO 

 

 

11.35 - Ukrajina optužila FSB: Istraga o mostu je besmislica lažnih struktura koje služe Putinovom režimu

11.27 - Bugarska pokrenula istragu!

Bugarska je pokrenula istragu o tvrdnjama Rusije da je kamion koji je eksplodirao na Krimskom mostu pre nekoliko dana krenuo iz te zemlje.

Istraga, koju vodi bugarska kontraobaveštajna agencija SANS, a po nalogu premijera Galaba Doneva, počela je odmah pošto je Kremlj objavio informaciju.

Specijalna služba takođe je o tome obavestila i bugarsko tužilaštvo, prenosi Euractiv.com.

- Nacionalna bezbednosna državna agencija (SANS) i Ministarstvo unutrašnjih poslova proveravaju informacije - rekao je portparol vlade Anton Kutev.

10.56 - Balicki: Likvidirano 30 diverzanata

Oko 30 ukrajinskih diverzanata koji su pokušali da uđu na teritoriju Zaporoške nuklearne elektrane je likvidirano, a većina čamaca je potopljena, izjavio je vršilac dužnosti lidera administracije Zaporoške oblasti Evgenije Balicki.

10.00 - U prodavnicama Dnjepropetrovske oblasti, kao i jednom od okruga Krivog Roga, prodaja alkohola je potpuno zabranjena tokom vanrednog stanja. U drugim opštinama Krivorogske oblasti i samom gradu zabrana je prodaje alkohola osobama u vojnoj uniformi.

 

 

09.42 - FSB je objavio snimak pregleda kamiona sa eksplozivom koji je korišćen u terorističkom napadu na Krimskom mostu, kao i fotografiju sadržaja kamiona na carinskom terminalu

09:03 - FSB sprečila ukrajinske terorističke planove u Moskvi

Federalna služba bezbednosti Rusije sprečila je diverziono-terorističke napade koje su ukrajinske specijalne službe pripremale u Moskovskom regionu, a u kojima su nameravale da iskoriste prenosne raketne komplekse „Igla“.

„Sprečen je pokušaj specijalnih službi Ukrajine da organizuju diverziono-terorističke napade uz korišćenje visokopreciznog oružja u Moskovskom regoinu. Uhapšen je državljanin Ukrajine, rođen 1972. godine“, saopštila je Federalna služba bezbednosti (FSB) Rusije.

07.45 - Snage Kijeva gađale tri grada u DNR

Ukrajinske snage su u roku od pet minuta gađale tri grada u DNR – Donjeck, Makejevku i Gorlovku, ispalivši 12 projektila kalibra 155 i 152 milimetra.

07.35 - Rusija uništila 30 odsto ukrajinske energetske infrastrukture

Ruski raketni udari u protekla dva dana uništili su 30 posto energetske infrastrukture Ukrajine, Ruska Federacija je gađala energetske objekte zemlje, izjavio je ukrajinski ministar energetike Herman Galuščenko.

 

 

07.34 - Ruska vojska drži pod kontrolom strateški važan put Kremena-Svatovo na severu LNR, bez obzira na provokacije protivnika.

07.33 - Stilga još 4 "himarsa"

Ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov je rekao da je Kijev dobio od Sjedinjenih Država još 

07.30 - Kadirov:Surovikin će uspešno zavšiti operaciju

Čečenski lider Ramzan Kadirov uveren je da će se specijalna operacija ruske vojske, pod komandom generala Sergeja Surovikina, završiti uspešno.

„Nikada nisam doveo u pitanje njegovu odlučnost, profesionalizam, patriotizam. Potpuno sam uveren da će se pod njegovom komandom operacija završiti uspešno, a ako bude potrebno, pružićemo snažan otpor i snagama NATO“, napisao je Kadirov na Telegramu.

07.12 - U Kijevu, Nikolajevu, Zaporožju je objavljena vazdušna opasnost, čuju se eksplozije

07.00 - U Nikolajevskoj oblasti, na teritoriji Ukrajine odjekuju eksplozije, prenose ukrajinski mediji.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Cicka

pre 1 godinu

Jako nezgodna pozicija Rusije, trebalo bi izvesti u Ukrajini tako da Poljacima ne padne na pamet da bilo sta preduzimaju u ovom ratu jer njih za sada niko ne dira sem ako ne budu Rusi izazavani od strane Poljaka da udere po njima , moze se tada smatrati da to namerno rade da ih odvoku na gornju stranu a tada treba pripaziti na donju stranu da ne dolazi nesto sa lazne drzave Kosovo prema Rusiji , zato pratiti sa cim se naoruzavaju ali i sta dolazi od naoruzanja u Albaniju , Bugrasku pa cak i u Makedoniju pa da se dela po njima .

Barac

pre 1 godinu

Makedonci su dobili jos 3 predator drona i uskoro dobijaju 35 M2A3 Bredlija BVP a u decembru i prve od 30 polovnih holandskih Leopard 2A4 kojima ce zameniti svoje T-72 sto su poslali u ukrajinu. Isto u januaru dobijaju dobijaju 16 haubica Soltam M-71 155mm iz Izraela, makedonski vojnici su vec na obuci u Vrhniki u Sloveniji na toj vrsti haubica.

Mojsije

pre 1 godinu

Jeste, jeste, "Surovikin ce to zavrsiti..", toliko dobro da je poceo na jug da dovlaci vozovima oruzije i municiju iz beloruskih skladista... U centru Herosna se desila eksplozija postavljene mine na glavnom trgu isto se desilo i u mariopolju... Ukrajinska vojska napredovala je jos 4km uz obalu Dnjepra prema prelazima preko kojih se snadbeva Herson ( to kako kaze Kadirov ,Surovikin ce to zavrsiti, mada mu neso cudno ide) Juce navodno oboren strategiski bombarder Tu-95M nije oboren nego zbog tehnickih problema je otkazao i pao, posada je ziva i zdrava iskocila iznad rejona Rostova na Donu. Ukrajina na bojistu za svoje haubice 152 i 122mm sovjetskog porekla, koristi municiju proizvedenu u Pakistanu za te kalibre (kineska licneca za pakistansko oruzije), a municiju otkupljuje od pakistanaca jedna engleska firma i prervozi je u Ukrajinu

Teodisije

pre 1 godinu

Problem je so su ukrajinski tenkovi stigli u predgradje Kremine. Tako da za zadnja dva dana na ovom delu ratista ukrajinci su napredovali 30km. Svi prelazi preko kojih se snadbeva poluopkoljeni Herson sada su pod vatrom obicne ukrajinske artiljerije 122mm, 152mm i 155mm, e ne samo Himarsa, i to zato sta suse pomakli za oko 10km uz obale reke prema jugu U Mariopolju je dignut u vazduh kontrolni punkt ruske vojske, 3 mrtva i 7 ranjenih, od toga 2 su napadaci

miro

pre 1 godinu

Pre više vekova degenerici sa br. ostrva su ljude pretvarali u robove.Danas ti robovi su postali majmuni koji služe da daju živote za odbranu imovine i života okupatora indijanskih teritorija kao i za zabavu i vežbanje ubijanja istih.Do jućesu im davali koske a danas im daju pare da kupe koske.Ovajministar odbrane je tipičan primer " školovanog " (dresiranog ) majmuna.

Izbori 2024

Vesti

Petković iz Brisela: Priština donosi političke odluke koje imaju za cilj proterivanje Srba sa KiM! Naš predlog ocenjen kao konstruktivan!
Politika

Petković iz Brisela: Priština donosi političke odluke koje imaju za cilj proterivanje Srba sa KiM! Naš predlog ocenjen kao konstruktivan!

U Briselu, u okviru dijaloga Beograda i Prištine, završen je sastanak delegacije Beograda predvođene direktorom Kancelarije za KiM Petrom Petkovićem, u kojoj su i finansijski eksperti, sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i njegovim timom. Očekuje se da je glavna tema današnjih sastanaka u Briselu bila odluka takozvane centralne banke Kosova da zabrani upotrebu dinara na KiM.

18.04.2024

14:27

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Salcburg u odabranom društvu! Nijedno veliko takmičenje ne može da prođe bez Srba!
Fudbal

Salcburg u odabranom društvu! Nijedno veliko takmičenje ne može da prođe bez Srba!

Odigrani su revanš mečevi četvrtfinala Lige šampiona, nakon čega smo saznali imena četiri preostala kluba koja će se boriti za najvredniji trofej u evropskom klupskom fudbalu. Pored toga, eliminacija Arsenala od minhenskog Bajerna imala je za posledicu to da engleski velikan neće igrati na Svetskom klupskom prvenstvu 2025. godine! Umesto "tobdžija" tamo će se naći austrijski Salcburg za koji nastupaju trojica srpskih fudbalera! Nema sumnje da će domaćim ljubiteljima fudbala reformisano takmičenje biti vrlo interesantno, jer će na njemu nastupiti veliki broj srpskih igrača!

18.04.2024

14:48

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija