• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer

25.10.2022

22:20

SVET ČEKA EPSKI SPEKTAKL, REPUBLIKANCI ZAUZIMAJU KONGRES, KREĆU U IMPIČMENT BAJDENA, A TO JE TEK POČETAK?! Putin da malo odmori od...

Tanjug/AP

Vesti

SVET ČEKA EPSKI SPEKTAKL, REPUBLIKANCI ZAUZIMAJU KONGRES, KREĆU U IMPIČMENT BAJDENA, A TO JE TEK POČETAK?! Putin da malo odmori od...

Podeli vest

Bela kuća sve više strahuje da bi na izborima 8. novembra, koji se organizuju na polovini aktuelnog predsedničkog mandata, demokrate mogle da izgube kontrolu nad oba doma Kongresa, kažu zvaničnici američke administracije

Nedavne ankete pokazuju da su demokrate koje su svojevremeno imale osetnu prednost u nekim izborima za Senat sada "na ivici", prenosi Rojters.

Navodi se da se prema tim istraživanjima Predstavnički dom jasno okreće ka republikancima, iako su predsednik SAD Džozef Bajden i neki savetnici ranije ove godine predviđali da bi demokrate mogle da ga zadrže.

Predviđa se da bi gubitak kontrole nad jednim ili oba doma Kongresa duboko oblikovao naredne dve godine mandata Bajdena, pri čemu se očekuje da republikanci blokiraju zakone poput onih o abortusu i policiji, koji su pioritet aktuelnog demokratskog predsednika.

Dodaje se da se, s druge strane, od republikanaca očekuje da pokrenu istrage ''''o enormnom trošenju vlasti Demokratske stranke i poslovnim odnosima'''' i privatnom životu predsednikovog sina Hantera, a neki poslanici se nadaju da će opozvati Bajdena, članove njegovog kabineta ili potpredsednicu Kamalu Haris.

Bajden je u maju predvideo da će njegove kolege demokrate ostvariti uspeh i u Predstavničkom domu i u Senatu, ali je prošle nedelje priznao da se trka zaoštrila, navodi Rojters.

On se ipak nada da će se situacija promeniti i da će demokrate imati šanse na izborima 8. novembra.

Prethodno je i američki politički analitičar Harlan Ulman analizirao poziciju Džoa Bajdena, ali i izbore za kongres, promenu premijera u Velikoj Britaniji.

Ekspert je naveo, da ako Vladimir Putin, želi da se malo odmori od svojih aktuelnih poslova, onda treba da uključi američku ili britansku televiziju. Tamo će videti vanredno stanje politike u Sjedinjenim Državama i Velikoj Britaniji - zemljama koje su nekada smatrane za dva najjasnija primera demokratije.

Foto: AP/Photo

Putin sigurno sa velikom pažnjom preti dešavanja u SAD i Velikoj Britaniji

Britanija će imati trećeg premijera za samo nekoliko meseci. Britanska konzervativna partija je u potpunom rasulu. Borisa Džonsona su isprva obeležile laži, kršenje zakona i drugi sramni postupci, a Liz Tras je mogla da izdrži kao premijerka samo 45 dana.

- Situacija u SAD je u najmanju ruku isto tako loša, a možda i gora - otkrio je analitičar.

U SAD predstoje najvažniji izbori na sredini Bajdenovog mandata, čiji rezultati mogu potpuno zbuniti američku politiku. Ulman je naveo, da ne može da se seti nijednih drugih izbora, na kojima bi se kandidovao toliki broj iskreno čudnih kandidata obe stranke.

U tom kontekstu, verovatno je da će, ako republikanci dobiju većinu u Predstavničkom domu, predsednik Bajden možda biti opozvan, a onda će ceo svet biti svedok izuzetno epskog spektakla.

Američke agencije za sprovođenje zakona trenutno istražuju bivšeg predsednika Sjedinjenih Država Donalda Trampa, kao i sina aktuelnog šefa Bele kuće Hantera Bajdena. 

Ekspert nije isključio da bi, pod određenim okolnostima, ova dvojica mogla da budu istovremeno na optuženičkoj klupi. Njima će se pridružiti i Džo Bajden, kome preti impičment.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija