• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer DN

28.10.2022

07:00

(VIDEO) PUTINOVA KUMICA POBEGLA U EU U STRAHU OD HAPŠENJA, A BILA JE TAKO BLISKA LIDERU RUSIJE! Kremlj nikog ne štedi, ako je...

Reuters/Fotoilustracija/Printskrin

Vesti

(VIDEO) PUTINOVA KUMICA POBEGLA U EU U STRAHU OD HAPŠENJA, A BILA JE TAKO BLISKA LIDERU RUSIJE! Kremlj nikog ne štedi, ako je...

Podeli vest

Nekadašnja ruska starleta, sada opoziciona političarka i novinarka Ksenija Sobčak (41), za koju se veruje da je kumica predsednika Vladimira Putina, u sredu je iz Moskve pobegla u Litvaniju da ne bi bila uhapšena.

Ksenija, ćerka Putinovog političkog mentora, pokojnog gradonačelnika Sankt Peterburga Anatolija Sobčaka, pod istragom je za iznudu biznismena i visokorangiranih političara, za šta je zaprećena kazna do 15 godina zatvora.

Ucene preko Telegrama

Sobčakova je osumnjičena kao deo grupe koja je na kanalima na Telegramu objavljivala lažne informacije o biznismenima i državnicima, a posle tražila novac da bi izbrisala te postove. Za isto delo osumnjičen je i komercijalni direktor Ksenijine medijske kuće "Ostorožno medija" Kiril Suhanov, koji je uhapšen u utorak. Sobčakova je nakon toga izjavila da je u pitanju besmislica, da optužbe nemaju veze sa istinom, te da je u pitanju Putinov pokušaj da ugasi opozicione medije.

To je ujedno bila i njena poslednja javna objava. Sutradan, u sredu, zbog iste optužbe kao i Suhanov, uhapšen je i bivši glavni urednik ruskog izdanja magazina "Tatler" Arijan Romanovski, dok je istovremeno policija upala u luksuznu vilu Sobčakove u predgrađu Moskve i pretresla je. Ksenija nije bila kod kuće, a kasnije se ispostavilo da je preko Belorusije pobegla u Litvaniju, koja pripada EU.

Na snimku bezbednosne kamere sa belorusko-litvanske granice, koji je juče objavljen, vidi se Ksenija kako je krišom prelazi. Ona se, naime, do Litvanije dovezla kolima, a onda je peške prešla granicu, krijući lice. Na glavi je imala kačket, a došla je u pratnji jednog muškarca, koji joj je nosio kofer. Prolazeći pored kamere, spustila je glavu, misleći da je tako niko neće identifikovati. U Litvaniju je ušla sa pasošem Izraela, uprkos tome što je sve vreme tvrdila da nije državljanka nijedne druge zemlje osim rodne Rusije.

Kako bi zavarala trag policiji, Ksenija je kupila avionske karte za Istanbul i Dubai, te ju je policija tražila i na aerodromu u Moskvi, ali je u to vreme ona već bila van Rusije.

Okrenula leđa kumu

Inače, Ksenija Sobčak, koju su nekada zvali ruskom Paris Hilton, ćerka je prvog demokratski izabranog gradonačelnika Sankt Peterburga Anatolija Sobčaka, koji je preminuo 2000. godine. On je bio Putinov profesor na Pravnom fakultetu i njegov politički mentor, koji ga je postavio za svog zamenika kad je postao gradonačelnik Petrograda. Putin je viđen na krštenju njegove ćerke Ksenije, a veruje se da joj je bio i kum.

Nakon smrti oca, o Kseniji i njenoj majci Ljudmili Narusovoj brinuo je upravo Putin. Međutim, u jednom trenutku Ksenija se okrenula protiv svog kuma, dok mu je njena majka, koja je sada poslanica u gornjem domu ruskog parlamenta, ostala lojalna. Ksenija je, nakon što je stekla popularnost kao voditeljka rijaliti-šoua - ruske verzije "Velikog brata", i nakon što se fotografisala za naslovnicu ruskog "Plejboja", otvorila svoju opozicionu televiziju Dožd. Združila se sa ruskim opozicionim liderima Aleksejem Navaljnim, koji je sada u zatvoru, i Borisom Nemcovom, koji je ubijen u Moskvi 2015, te je svojevremeno sa njima organizovala proteste protiv Putina. Godine 2018. bila je čak i protivkandidat ruskom predsedniku na izborima, ali je neslavno završila na četvrtom mestu sa samo 1,7 odsto glasova.

Sa izraelskim pasošem ušla bez vize

Direktor litvanske nacionalne bezbednosti Darijus Jauniškis potvrdio je da se Sobčakova nalazi u njegovoj zemlji, te da je u nju ušla sa izraelskim pasošem, budući da je Rusima zabranjen ulaz.
- Ona ima izraelsko državljanstvo i ušla je u zemlju bez vize. Može da ostane 90 dana. Zasad nemamo obaveštajnih podataka o tome da Sobčakova predstavlja bezbednosnu pretnju po Litvaniju. Da je postojala takva pretnja, bile bi preduzete određene mere - rekao je Jauniškis.

 


 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Samosvesna građanka

pre 1 godinu

Bila je i urednik i voditelj tv emisije ,,TiK-Tok'' koju su naizmenično po jednom nedeljno vodili ona i Aleksandr Gordon. (Aleksandr Gordon je zajedno sa Julijom Baranovskom voditelj i mega popularne ruske svakodnevne tv emisije ,,Muškoe - ženskoe''.)

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija