• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/RT

29.10.2022

19:35

NUKLEARNE BOMBE U RUSKOM KOMŠILUKU! Premijerka Finske ne isključuje raspoređivanje oružja za masovno uništenje, MOSKVA U VELIKOJ OPASNOSTI!

AP/Tanjug

Vesti

NUKLEARNE BOMBE U RUSKOM KOMŠILUKU! Premijerka Finske ne isključuje raspoređivanje oružja za masovno uništenje, MOSKVA U VELIKOJ OPASNOSTI!

Podeli vest

Ulazak Finske u NATO trenutno blokiraju Mađarska i Turska, ali u Helsinkiju su optimistični da će u što skorije vreme naći zajednički jezik sa Budimpeštom i Ankarom

NATO bi mogao uspostaviti stalne baze ili da rasporedi nuklearno oružje u Finskoj kada se zemlja pridruži alijansi, rekla je premijerka Sanna Marin.

„Smatam  da je veoma važno da ne postavljamo ovakve preduslove, niti ograničavamo sopstveni prostor za manevrisanje, kada su u pitanju stalne baze ili nuklearno oružje“, rekla je Marin na finskom kanalu Ile TV1 u subotu.

Ranije ove nedelje, list Iltalehti sa sedištem u Helsinkiju tvrdio je da predlog zakona o članstvu Finske u NATO-u ne sadrži nikakva isključenja u vezi sa nuklearnim oružjem. Vlada treba da iznese zakon parlamentu na razmatranje. List, pozivajući se na anonimne izvore iz Ministarstva odbrane Finske, piše da su u julu finski ministar spoljnih poslova Peka Havisto i ministar odbrane Anti Kaikonen obećali zvaničnicima vojne alijanse da Helsinki neće uvoditi nikakva ograničenja, ako njegova njihova bude odobrena.

Finski list smatra da ovo znači da bi nuklearno oružje NATO moglo da prođe kroz finsku teritoriju ili da bude raspoređeno na tlu Finske, slično kao stalne vojne baze. Upitan o izgledima da se Finska zaista pridruži NATO-u u skorije vreme, Marin je izrazila nadu da će Mađarska i Turska „brzo“ dati zeleno svetlo svojoj kandidaturi za prijem u NATO, koju je Finska, zajedno sa Švedskom, zvanično podnela 18. oktobra.

Da bi dve zemlje bile primljene u vojni savez, potrebna je saglasnost svih 30 država članica. Helsinki i Stokholm, koji su decenijama održavali neutralnost, naveli su rusku vojnu ofanzivu na Ukrajinu kao razlog svoje značajne odluke.

Komentarišući potencijalni prijem Finske i Švedske u NATO, portparol Kremlja Dmitrij Peskov upozorio je u junu da će taj potez dodatno eskalirati tenzije između Moskve i Zapada.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
dera

pre 1 godinu

Vi bi malo atomskih bombi , to znači da će ka vama biti usmerene rakete sa nuklearnim punjenjem , i znate ako dodje do zla ispaljuju se na naj bliže imaoce tih bombi , i onda ulazite u istoriju kao ljudi bez grobova jer neće imati ko da vas sahranjuje .

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!
Hronika

Kosta K. opet šokira svojim ponašanjem, evo koga prisluškuje!

Dečak-ubica, Kosta K. (14) počinio je krvavi pir 3. maja prošle godine u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" na Vračaru kada je ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja ove vaspitno-obrazovne ustanove i od tog dana, on se nalazi na Klinici za neurologiju i psihijatriju za decu i omladinu.

25.06.2024

19:51

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija