• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/BBC

01.11.2022

12:49 >> 12:53

OVO NISU OČEKIVALI? KIJEV POD LUPOM, Inspektori stigli, traže "PRLJAVU BOMBU", režim Zelenskog optužen za proizvodnju STRAVIČNOG ORUŽJA!

AP/Tanjug

Vesti

OVO NISU OČEKIVALI? KIJEV POD LUPOM, Inspektori stigli, traže "PRLJAVU BOMBU", režim Zelenskog optužen za proizvodnju STRAVIČNOG ORUŽJA!

Podeli vest

Generalni direktor Međunarodne agencije za nuklearnu energiju Rafael Grosi izjavio je da su inspekcije započele na dve lokacije u Ukrajini i da će uskoro biti završene

Stručnjaci iz Međunarodne agencije za nuklearnu energiju (IAEA) istražuju dve lokacije u Ukrajini za koje Rusija tvrdi da se tamo proizvodi "prljava bomba", prenosi AP.

Inspekcijski nadzor tražio je Kijev da bi tako odgovorio na ruske optužbe da Ukrajina radi na stvaranju "prljave bombe".

Ruski ambasador u Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja je u pismu članovima Saveta bezbednosti prošle nedelje saopštio da je "režim Zelenskog izdao direktno naređenje da ukrajinska postrojenja započnu stvaranje pomenute bombe".

Zapadne zemlje su odbacile takve optužbe i nazvale ih "očigledno lažnim". Ukrajina smatra da Rusija lažnim optužbama želi da skrene pažnju sa sopstvenih planova da upotrebi "prljavu bombu" i tako unapred opravda eskalaciju nasilja od strane Kremlja.

 

Šta je to "prljava bomba"?

 

Zvana još i „uređaj za radiološko raspršivanje", ova bomba sadrži radioaktivni materijal kao što je uranijum, koji se širi putem vazduha kad se detonira njen konvencionalni eksploziv. One ne moraju da sadrže visoko rafinisani radioaktivni materijal koji se koristi u nuklearnoj bombi. Umesto toga, mogu da koriste radioaktivne materijale iz bolnica, nuklearnih elektrana ili istraživačkih laboratorija. To ih čini mnogo jeftinijim i bržim za pravljenje od nuklearnih oružja.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)
Fudbal

Piksi oduševljen Vlahovićem! Nikad nije bio spremniji, biće ovo njegovo EP! (FOTO)

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi (59) nahvalio je Dušana Vlahovića (24) kao nikad ranije! Kormilar našeg nacionalnog tima u intervjuu za čuveni italijanski list "Gazeta delo Sport" govorio je o formi napadača Juventusa i tom prilikom istakao da očekuje da naredni šampionat Evrope obeleži upravo sjajni centarfor.

28.04.2024

11:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija