• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

01.11.2022

14:03

PRIČA SE DA IH REGRUTUJE VAGNER, PROŠLI SU BRUTALNU OBUKU AMERIČKE MORNARICE I BILI ODBAČENI... U pomoć Rusima u Ukrajinu dolaze avganistanski komandosi, između talibana i rata nisu imali dileme

Tanjug/AP

Vesti

PRIČA SE DA IH REGRUTUJE VAGNER, PROŠLI SU BRUTALNU OBUKU AMERIČKE MORNARICE I BILI ODBAČENI... U pomoć Rusima u Ukrajinu dolaze avganistanski komandosi, između talibana i rata nisu imali dileme

Podeli vest

Vojnike avganistanskih specijalnih snaga koji su se borili zajedno sa američkim trupama, a zatim pobegli u Iran posle haotičnog povlačenja SAD prošle godine, ruska vojska sada regrutuje da se bore u Ukrajini, izjavila su tri bivša avganistanska generala za Asošijeted pres

 

Vojnici avganistanskih specijalnih snaga borili su se zajedno sa američkim trupama u Avganistanu i pobegli u Iran nakon haotičnog povlačenja SAD prošle godine. Tri bivša avganistanska generala izjavila su stranim medijima da ih ruska vojska regrutuje da se bore u Ukrajini, javlja AP.

Nudi im se plata od 1.500 dolara mesečno i obećanje sigurnog utočišta za njihove porodice kako bi izbegli deportaciju kući, gde mnogi veruju da će se suočiti sa sigurnom smrću od strane talibana.

„Oni ne žele da se bore, ali nemaju drugog izbora“, rekao je jedan od generala Abdul Raof Argandival , dodajući da se desetine komandosa u Iranu sa kojima je ostao u kontaktu najviše plaši deportacije. 

Argandival je rekao da ruska grupa Vagner vodi regrutaciju. Drugi general Hibatulah Alizai, poslednji komandant avganistanske vojske, rekao je da jedan od bivših komandanata avganistanskih specijalnih snaga, koji je živeo u Rusiji i govori jezik, takođe pomaže u regrutovanju.

Vojnici avganistanskih specijalnih snaga s pravom se plaše deportacije, jer su ih nekoliko meseci američki vojnici upozoravali da talibani nameravaju da ih ubiju. Avganistanski komandosi trenirali su pod striktnim rukovodstvom američke mornarice, a Republikanska partija je već u avgustu upozorila na opasnost od predaje informacija o taktici SAD Islamskoj državi, Iranu ili Rusiji. 

„Nismo izvukli ove pojedince kao što smo obećali, a sada se to vraća“, rekao je Majkl Malroj, penzionisani oficir CIA-e koji je služio u Avganistanu, dodajući da su avganistanski komandosi visoko obučeni, čvrsti borci.

„Iskreno, ne želim da ih vidim ni na jednom bojnom polju, a svakako ne u borbi protiv Ukrajinaca."

AP je istraživao regrutovanje Avganistana kada je magazin "Forin polisi" prošle nedelje prvi objavio detalje takvih napora na osnovu neimenovanih avganistanskih vojnih i bezbednosnih izvora. 

Foto: Tanjug/AP

Avganistanski komandosi prošli američku vojnu obuku

Vagner demantuje

 

Ministarstvo odbrane Rusije nije odgovorilo na ovu informaciju. Portparol Jevgenija Prigožin, koji je nedavno priznao da je osnivač grupe Vagner, odbacio je ideju o regrutaciji bivših avganistanskih vojnika, rekavši da je to „luda glupost“.

Nije poznat tačan broj pripadnika avganistanskih specijalnih snaga koji su pobegli u Iran, a potom dobili poziv Rusa. Prema izveštajima stranih medija, rečeno je da su izuzetno ljuti na Sjedinjene Države što su ih napustile.

„Mislili smo da će možda napraviti poseban program za nas, ali niko nije ni razmišljao o nama. Ostavili su nas u rukama talibana“, rekao je bivši komandos, koji je tražio da ostane anoniman jer se plaši za sebe i svoju porodicu.

Komandant je dodao da je njegova ponuda uključivala ruske vize za njega i njegovo troje dece i suprugu, koji su još u Avganistanu. Drugima je ponuđeno produženje vize u Iranu. Rekao je da čeka da vidi šta će drugi odlučiti, ali misli da će mnogi prihvatiti dogovor. U Avganistanu ih talibani i dalje traže, šetaju po kućama u kojima su živeli i muče i ubijaju članove njihovih porodica.

Hjuman rajt voč je saopštio da je više od 100 bivših avganistanskih vojnika, obaveštajnih službenika i policajaca ubijeno samo tri meseca nakon što su talibani preuzeli vlast. Jedan od vojnika, koji je već u Rusiji, rekao je da je trenirao dva meseca, a zatim otišao u Ukrajinu na borbenu liniju.

Procenjuje se da se 20.000 do 30.000 avganistanskih specijalnih snaga borilo sa Amerikancima tokom dvodecenijskog rata, a samo nekoliko stotina visokih oficira je prebačeno u Ameriku kada se američka vojska povlačila iz Avganistana. Pošto mnogi avganistanski komandosi nisu radili direktno za američku vojsku, nisu imali pravo na posebne američke vize.

"Oni su bili ti koji su se borili do poslednjeg trenutka. I nikada, nikada, nikada nisu razgovarali sa talibanima. Nikada nisu pregovarali.„Ostavljanje njih je najveća greška", rekao je bivši komandant avganistanske vojske Alizai. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
mihailo

pre 1 godinu

I onda, posle "brutalne" obuke, zapalili prekogranice kad su Talibani bosi i u sandalama prosetali gradovima koje su "brutalno" obuceni od tsrane americkih marinaca kao cuvali... da ih Talibani ne zauzmu :-)

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!
dva puta odbili

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!

Ustavni sud Crne Gore usvojio je danas žalbu i utvrdio da se Miloš Medenica, sin bivše predsednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, neosnovano u pritvoru, potvrđeno je nezvanično podgoričkom portalu CdM. Vesni Medenici se takođe sudi, zbog optužbi za zloupotrebu službenog položaja i organizovanja kriminalne grupe, ali se i ona brani sa slobode.

24.04.2024

16:09

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija