• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/sputnik

01.11.2022

16:07

NIŠTA VIŠE NEĆE BITI ISTO! PUTIN I ERDOGAN RAZGOVARALI O KLJUČNOM SPORAZUMU!

Tanjug/AP/Alexandr Demyanchuk, Sputnik, Kremlin Pool Photo

Vesti

NIŠTA VIŠE NEĆE BITI ISTO! PUTIN I ERDOGAN RAZGOVARALI O KLJUČNOM SPORAZUMU!

Podeli vest

Turski predsednik je izrazio želju da se prehrambena kriza reši u najbržem mogućem roku

Turski lider Redžep Tajip Erdogan razgovarao je telefonom sa ruskim liderom Vladimirom Putinom o situaciji povodom prehrambenog sporazuma, navodi se u saopštenju kabineta turskog predsednika.

„Predsednik Redžep Tajip Erdogan razgovarao je telefonom sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom. Tokom razgovora, razmotrili su regionalna pitanja, a posebno najnovija dešavanja u rusko-ukrajinskom ratu. Predsednik Erdogan je izjavio da će Ankara nastaviti da iznosi neophodne inicijative svim stranama za rešavanje problema, a u vezi sa primenom Istanbulskog Memoranduma o isporukama žita“, ističe se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da je Erdogan izrazio uverenost da će rešenje povodom isporuka žita biti pronađeno.

„Izjavivši da je uveren da će Ankara i Moskva, kako po mnogim drugim pitanjima, tako i po ovom pitanju (prehrambenog sporazuma) uspostaviti saradnju, usmerenu na rešenje, predsednik Erdogan je istakao da će rešavanje prehrambene krize konstruktivnim pristupom podstaći korake koji će biti preduzeti za povratak pregovorima (između Moskve i Kijeva)“, saopštio je kabinet turskog lidera.

Erdogan je takođe zahvalio Putinu na izjavama ruskog lidera o njemu na sednici međunarodnog diskusionog kluba „Valdaj“.

Stalni predstavnik Rusije u Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja na sednici SB UN izjavio da Rusija nije obavezna da ispunjava sporazume zaključene bez nje o prolasku brodova preko Crnog mora i kontrolisaće brodove, koji budu propušteni bez saglasnosti Moskve.

Rusija je 29. oktobra objavila da je obustavila učešća u „prehrambenom sporazumu“ UN, koji obezbeđuje izvoz proizvoda iz ukrajinskih luka zbog terorističkih napada ukrajinskih dronova na brodove Crnomorske flote u vodama kod Sevastopolja. Osim toga, Rusija je tražila da se 31. oktobra organizuje zasedanje Saveta bezbednosti UN.

Prehrambeni sporazum potpisan je 22. jula, a paket ovih dokumenata predviđa ukidanje ograničenja na izvoz ruskih poljoprivrednih proizvoda i đubriva na svetska tržišta, a takođe određuje algoritam za bezbedan izlazak komercijalnih brodova iz crnomorskih luka pod kontrolom Ukrajine duž posebno otvorenih humanitarnih pomorskih koridora.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Vesić ističe: Nikada se više nije gradilo, kapitalni projekti omogućili ubrzan razvoj zemlje
Društvo

Vesić ističe: Nikada se više nije gradilo, kapitalni projekti omogućili ubrzan razvoj zemlje

U Srbiji se nikada nije gradilo kao u poslednjih deset godina, a kapitalni projekti koje sprovodimo u gotovo svakom mestu dali su šansu za ubrzan razvoj zemlje,dolazak novih investicija i otvaranje radnih mesta ne samo u najvećim gradovima, izjavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i dodao da je to novo lice uspešne i razvijene Srbije.

25.04.2024

14:58

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija