• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/agencije/mediji

04.11.2022

22:01 >> 19:38

POLICIJSKI ČAS U HERSONU! Pentagon šalje tenkove u Ukrajinu, "Do Rusije 0 kilometara"

Reuters

Vesti

POLICIJSKI ČAS U HERSONU! Pentagon šalje tenkove u Ukrajinu, "Do Rusije 0 kilometara"

Podeli vest

254. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini

 

22.00 - Predstavnici G7 traže da Rusija ostane deo Crnomorske inicijative za žito

20.30 - Vazdušna uzbuna na jugu Ukrajine

Vazdušna uzbuna proglašena je na jugu Ukrajini, u Odeskoj i Nikolajevskoj oblasti, saopštile su lokalne vlasti.

20.21 - SAD podržavaju slanje nemačkih tenkova Ukrajini

Sjedinjene Američke Države se ne protive mogućem slanju nemačkih tenkova Ukrajini i podržavaju suverene odluke drugih država u ovom pravcu, izjavio je državni sekretar Entoni Blinken. "Što se tiče pitanja isporuke tenkova, nemamo ništa protiv. Podržavamo svaku zemlju koja donese slične odluke, smatrajući da takav korak zapravo može da pomogne Ukrajini i zadovolji njene potrebe", rekao je Blinken na konferenciji za novinare u Nemačkoj.

19.37 - Do Rusije 0 kilometara

Tabla sa natpisom "Do Rusije 0 km" se pojavila u Donjecku na Lenjinovom trgu, a postavljena je na Dan narodnog jedinstva.

19.15 - Džejk Salivan posetio Kijev, sastao se sa Zelenskim

Savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan boravio je u nenajavljenoj poseti Kijevu, javlja američka agencija Blumberg pozivajući se na dobro upoznate izvore.

Prema informacijama Blumberga, Salivan se sastao sa predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim, kao i rukovodiocem predsedničke administracije Andrejom Jermakom.
Administracija SAD za sada nije potvrdila ovu informaciju.

18.33 - SAD podržavaju nastavak rad Starlinka u Ukrajini

Sjedinjene Američke Države priznaju da satelitski komunikacioni sistem Starlink pruža ukrajinskim vojnicima važan kanal za komunikaciju, a takođe pozdravljaju nastavak njegovog rada, izjavio je koordinator za strateške komunikacije u Savetu za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi na brifingu za novinare.

Kirbi je još istakao da američka Vlada trenutno ne planira da „u većoj meri “ pruža podršku radu Starlinka.

18.00 - Putin: Branićemo Rusiju kao naši preci

17.23 - Zelenski za zabranu svih umetničkih delatnosti za državljane Rusije na teritoriji Ukrajine

Ukrajnski predsednik Vladimir Zelenski podržao je peticiju o zabrani svih umetničkih delatnosti za državljane Rusije na teritoriji Ukrajine.

- Naš zadatak je razvoj nacionalnog kulturnog prostora, njegova dekolonizacija, borba protiv proruske propagande, oslobađanje od ruskog i sovjetskog nasleđa zahvaljujući kojima se u Ukrajini održavaju ruski propagandistički narativi - navedeno je u odgovoru na peticiju objavljenom na njegovom sajtu.

U peticiji se traži da se Rusima zabrani svaka umetnička delatnost na teritoriji Ukrajine u sferi kinematografije, radija i televizije, pozorišta i kulture u celini.

17.00 - Pentagon šalje Ukrajini tenkove T-72

Pentagon je najavio novi paket vojne pomoći Ukrajini koji će obuhvatiti 45 tenkova T-72.

16.26 - U Hersonu uveden policijski čas

Proruski guverner u ukrajinskom regionu Herson, Vladimir Saldo, rekao je danas da je uveden 24-časovni policijski čas u gradu Hersonu, javlja Rojters.

Policijski čas je uveden usled verovatne ukrajinske ofanzive na grad, dodao je Saldo.

 

 


Saldo je nedavno rekao da se proširuje zona evakuacije civila iz Hersonske oblasti i da je planirana evakuacija do 70.000 ljudi.

On je rekao da je zona evakuacije proširena za 15 kilometara od reke Dnjepar, zbog informacija o pripremama Ukrajine za masovni raketni napad na branu hidroelektrane Kahovska.

Zvanična Moskva je proglasila pripajanje Hersonske oblasti i još tri regiona Ukrajine Rusiji, nakon referenduma koji su održani, ali su ukrajinske snage nakon toga počele ofanzivu sa ciljem da povrate kontrolu nad Hersonskom oblašću.

 

 

15.45 - Putin: Ukrajina za Zapad kao da više ne postoji

15.10 - Putin: Sukob sa ukrajinskim neonacistima bio neizbežan

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da je sukob sa "ukrajinskim neonacistima bio neizbežan", jer je situacija dovedena do tačke u kojoj je Rusiji pretila neposredna opasnost, prenela je RIA Novosti. On je dodao da Rusija poštuje ukrajinski narod, a da za Zapad Ukrajina kao da ne postoji.
 

14.44 - Situacija na linijama fronta, 4. novembra

 

 

13.53 - Putin potpisao ukaz - dozvoljava se mobilizacija građanima koji se terete za teške zločine

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je ukaz kojim se dozvoljava mobilizacija građana kojima nije ukinuta ili još uvek nije izrečena presuda za teške zločine. Međutim, izuzeti su građani koji se terete za izdaju, špijunažu, nasilno oduzimanje vlasti, oružanu pobunu, izvršenje terorističkog napada, uzimanje talaca, otmicu aviona, organizovanje ilegalnih oružanih grupa, kao i za građane koji se terete za nedozvoljene polne radnje protiv maloletnika.

Foto: Reuters

12.35 - Putin: Sklanjajte ljude!

11.25 - Erdogan: S Putinom dogovor o besplatnom žitu siromašnima

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je danas da se sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom dogovorio da žitarice poslate u okviru crnomorskog sporazuma treba besplatno da se isporučuju u siromašne afričke zemlje.

Erdogan je ovo saopštio tokom obraćanja u Istanbulu, nakon što je Moskva nastavila u sredu sa učešćem u sporazumu o žitu koji su Ukrajina i Rusija potpsale uz posredovanje UN i Turske, prenosi Rojters.

Krajem jula predstavnici Rusije, Ukrajine, Turske i UN potpisali su paket od dva dokumenta. Prvi je memorandum koji se definiše posvećenost UN uklanjanju ograničenja na izvoz ruskog đubriva i poljoprivrednih proizvoda na svetska tržišta, dok drugi definiše algoritam za izvoz ukrajinskog žita iz luka na Crnom moru duž humanitarnih koridora i uz obaveznu inspekciju.

Moskva je suspendovala, ali potom u sredu obnovila učešće u sporazumu o žitu, nakon što je Ukrajina pružila dovoljne garancije da crnomorski žitni koridor i ukrajinske luke neće biti korišćene za neprijateljstva protiv Rusije.

Kremlj je saopštio juče da se nije obavezao da će ostati u Crnomorskom sporazumu o žitu nakon njegovog isteka 19. novembra i da pre takve odluke treba da proceni da li sporazum funkcioniše.
 

10.33 - Medvedev: Vodimo rat protiv Sotone!

09.53 - Američki Institut za rat: Velika je nepoznanica šta Rusi spremaju u Hersonu

08.55 - U Kijevu žestoke restrikcije struje

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko izjavio je da je oko 450.000 stanova u Kijevu ostalo bez struje, što je za 50 odsto više nego prethodnih dana. Kako je rekao, situacija je u glavnom gradu Ukrajine veoma komplikovana zbog preopterećenosti energetskog sistema.

„Kijevska elektromreža“ saopštila je i da su na snazi vanredni nestanci struje koji nisu povezani sa prethodno utvrđenim rasporedom restrikcija.

 

 

08.34 - Bitka za Herson pod znakom pitanja?

08.05 - Britanci tvrde: Rusi imaju posebne jedinice za dezertere

Britansko ministarstvo obrane jutros je objavilo novi izveštaj o ratu u Ukrajini, navodeći da je moral u ruskoj vojsci jako nizak.

Britanci navoe da su zato Rusi "verovatno razvili posebne jedinice čiji je zadatak da prete vojnicima koji žele da dezertiraju"i. Drugim rečima, reč je o jedinicama koje pucaju u vojnike koji dezertiraju ili napuštaju liniju borbe. Britanci navode da su Rusi ovakve posebne jedinice imali i u ranijim ratnim sukobima.

 

07.54 - Ukrajina granatirala Donbas koristeći NATO municiju

Ukrajinska vojska gađala je Makejevku u Donjeckoj Narodnoj Republici municijom koju je dobila iz zemalja NATO, saopštio je Zajednički centar za kontrolu primirja.
Reč je o municiji kalibra 155 milimetara, a pored Makejevke meta ukrajinskih snaga bila je i Orlovka. Takođe, ukrajinske snage granatirale su i grad Jasinovatu, koji se nalazi severno od Donjecka, ispalivši šest raketa iz višecevnog sistema „grad“.

07.46 - Sirene za vazdušnu opasnost širom Ukrajine

Uzbuna za vazdušnu opasnost aktivirana je jutros u više regiona Ukrajine, saopštili su tamošnji mediji. Prvo su se sirene oglasile u Vinjickoj i Žitomirskoj oblasti, a nakon toga o u Hmljenickoj, Rovnjenskoj i Ternopoljskoj. Mediji su potom saopštili i da su se sirene za vazdušnu opasnost oglasile i u Kijevskoj i Harkovskoj oblasti, kao i u Kirovogradskoj i Čerkaskoj.

07.00 - Zelenski: Oko 4.5 miliona ukrajinskih domova bez struje

Oko 4.5 miliona ukrajinskih domova suočilo se u četvrtak uveče s nestankom struje, rekao je predsednik Volodimir Zelenski.

Domovi širom zemlje privremeno su isključeni prema hitnom rasporedu s ciljem stabilizacije nacionalne električne mreže koja je već nedeljama na udaru ruskih napada. 

Najviše ljudi pogođeno je u Kijevu i devet regiona: Dnjepropetrovsk, Žitomir, Zaporožje, Sumi, Kirovograd, Harkovv, Černigov, Hmjelnicki, Čerkasi. Nestanak električne energije moguć je i na drugim područjima. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17