• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

05.11.2022

07:00

ŠOLC OKRENUO LEĐA EU I SAD! Nemačka izdala zapadne saveznike, gleda svoje interese! Brisel i Vašington oštro osudili

Tanjug/AP

Vesti

ŠOLC OKRENUO LEĐA EU I SAD! Nemačka izdala zapadne saveznike, gleda svoje interese! Brisel i Vašington oštro osudili

Podeli vest

Nemački kancelar sastao se sa kineskim predsednikom u Pekingu. Sa sobom je poveo ogromnu privrednu delegaciju, uključujući predstavnike Dojče banke, 'Folksvagena' i 'Simensa'. Brisel i Vašington to oštro osudili.

Nemački kancelar Olaf Šolc razbesneo je svoje saveznike u EU i SAD odlaskom u Peking na sastanak sa kineskim predsednikom Si Đinpingom. Šolc je poveo sa sobom veliku delegaciju privrednika iz skoro svih sektora - od tekstilnog, preko bankovnog i farmaceutskog, do auto-industrijskog. To je naišlo na osude Brisela i Vašingtona, koji se oštro protive saradnji najjače evropske ekonomije sa Kinom.

Oladio Makrona


Šolc je prvi zapadni lider koji je posetio Kinu od početka pandemije koronavirusa. Sa sobom je poveo predstavnike najvećih firmi, među kojima su bili direktori "Adidasa", Dojče banke, "Simensa", "Bionteka", "Bajera", "Folksvagena", BMW-a i BASF-a.
Saradnja

Poseta će dodatno unaprediti uzajamno razumevanje i poverenje između dve zemlje
Si Đinping

Si Đinping mu je priredio srdačan prijem i posle sastanka sa njim izjavio je da Nemačka i Kina, kao dve velike zemlje s velikim uticajem, treba više da doprinose globalnom miru i razvoju. Si je istakao da je Šolc prvi evropski lider koji je posetio Kinu nakon 20. Nacionalnog kongresa Komunističke partije i da je to njegova prva poseta Pekingu kao nemačkog saveznog kancelara.

Foto: Reuters

Makron i Šolc

- Poseta će dodatno unaprediti uzajamno razumevanje i poverenje između dve zemlje i produbiti njihovu saradnju u različitim oblastima, što daje mogućnost za planiranje rasta bilateralnih veza u budućnosti - rekao je Si.

Nemački kancelar je, s druge strane, rekao Siju da je dobro što je organizovan direktan susret dva lidera u napetim vremenima, dok traje rat u Ukrajini, "koji stvara probleme za globalni poredak zasnovan na međunarodnom pravu". Šolc je, takođe, kazao da su dvojica državnika razgovarala o pitanjima odnosa Evrope i Kine, borbe protiv klimatskih promena i globalne nestašice hrane, kao i o načinima za razvijanje kinesko-nemačkih ekonomskih odnosa.

Foto: Tanjug/AP

Olaf Šolc i Si Đinping

Međutim, na Šolcovu posetu Kini Zapad ne gleda blagonaklono. Na evropskoj sceni, kako mediji pišu, nemački saveznici su zabrinuti da bi Šolc mogao da potkopa napore da se postigne zajednički pristup EU prema Kini, te da se Peking suoči sa "nepoštenim trgovinskim praksama i njegovom podrškom ratu Rusije protiv Ukrajine".

Posebno je besan francuski predsednik Emanuel Makron, koji je, takođe, hteo deo "kineskog kolača". On je krajem prošlog meseca predložio Šolcu da sa svojim poslovnim delegacijama otputuju u Kinu kako bi "pokazali političko jedinstvo i da Si ne može da deli evropske zemlje tako što će njihove ekonomske interese okretati jedne protiv drugih". Međutim, Šolc je to odbio, te je sam sa svojom privrednom delegacijom otišao u Kinu. Nezadovoljstvo Šolcovom posetom izrazio je i šef diplomatije EU Žozep Borelj, koji je rekao da zapadne zemlje treba da smanje svoju zavisnost od Kine.

Američki pritisak


S druge strane, i Vašington je poručio da Nemačka, čija se privreda ionako u velikoj meri oslanja na Kinu, ne bi trebalo da povećava zavisnost od te zemlje. Amerikanci su uspeli da spreče Nemačku da Kini proda kontrolni paket kupovinom terminala najveće nemačke luke u Hamburgu. Naime, kineska firma "Kosko", koja ima udeo u 37 luka širom sveta, uključujući Roterdam i Pirej u Evropi, dala je ponudu za 35 odsto hamburške luke, međutim, iz ambasade SAD u Nemačkoj su zahtevali da Berlin to ne dozvoli. Tako su Nemci, pod pritiskom Vašingtona, Kinezima prodali samo 24,9 odsto luke.
Uprkos tome što je podlegao američkim pritiscima, Šolc je sa svojom privrednom delegacijom u Pekingu potpisao niz ugovora koji nisu obelodanjeni, a koji se sigurno neće dopasti Vašingtonu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Rale

pre 1 godinu

Hajde sad udarite po prstima Nemačku! Malo morgen, jer vaše čedo je poraslo i tek će da tera svoje.

Fikus

pre 1 godinu

Sutra će taj isti Šolc da drži lekcije Vučiću i Srbiji da mora da prekine saradnju sa Kinom - licemerne bitange. Tek će se videti kakvi sukobi će da se dese u EU i skoro je izvesno, ako se EU i ne raspadne, nikad više neće biti to što su bili do rata u Ukrajini. Nemačka i Francuska kao najjače zemlje će gledati svoj interes a mali NATO poltroni će zbog dugova pasti pod USA protektorat i biće defakto Američki sateliti, samo nešto malo više suvereni od Američkih saveznih država.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija