• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer DN

12.11.2022

08:36

REPUBLIKANCI RUŠE TRAMPA! Posle slabog rezultata na izborima za Kongres traže da se NE KANDIDUJE ZA BELU KUĆU, glasači mu ovo neće oprostiti!

Reuters

Vesti

REPUBLIKANCI RUŠE TRAMPA! Posle slabog rezultata na izborima za Kongres traže da se NE KANDIDUJE ZA BELU KUĆU, glasači mu ovo neće oprostiti!

Podeli vest

Ugledni članovi Republikanske partije optužili lidera stranke i bivšeg predsednika SAD da je kriv za neočekivano slab rezultat na izborima za Kongres. Traže od njega da se ne kandiduje ponovo za Belu kuću

Bivši američki predsednik Donald Tramp na udaru je sve većeg broja bliskih saradnika i visokih zvaničnika Republikanske partije, koji ga krive za neočekivano slab rezultat te stranke na nedavnim izborima za Kongres.

Oni od njega traže da odustane od kandidature za predsednika Sjedinjenih Država 2024. godine, koju bi kontroverzni milijarder trebalo zvanično da objavi narednog utorka, navodeći da Tramp "mora da snosi odgovornost" za neuspeh na izborima za Predstavnički dom i Senat.

Birači nezadovoljni

Mada se, na osnovu predizbornih anketa i prognoza političkih analitičara, očekivalo da republikanci 8. novembra odnesu ubedljivu pobedu nad demokratama, najavljeni "crveni talas" na biralištima u Americi je izostao. I dalje se očekuje da Trampova stranka pobedi na glasanju za donji dom Američkog kongresa, ali taj trijumf je manje ubedljiv nego što je bilo ko mogao da pretpostavi. Borba za Senat je još neizvesnija, te je pitanje da li će republikanci uopšte osvojiti većinu. Mnogi konzervativci u Americi poprilično su nezadovoljni takvim ishodom, a za neuspeh krive Donalda Trampa i kandidate koje je on podržao na izborima.

Trenutno stanje u Kongresu 

SENAT: Demokrate 49, Republikanci 49 (Ostala još 2 mesta)

PREDSTAVNIČKI DOM: Demokrate 201, Republikanci 211 (Ostala 23 mesta) 

Senator Džon Tun iz Južne Dakote, drugi najvažniji republikanac u Senatu, optužio je Donalda Trampa da je izabrao i podržao "neke poprilično neiskusne i kontroverzne ljude" na izborima, što mu glasači nisu oprostili. On je kao najbolji primer loše kadrovske politike naveo slučaj Mehmeta Oza, poznatijeg kao Dr Oz, koji je doživeo debakl kao kandidat republikanaca za senatora u Pensilvaniji. To bi na kraju konzervativce moglo da košta većine u Senatu.

Donaldov cirkus

- Tramp je odgovoran i za njegov, ali i za neuspeh mnogih drugih problematičnih kandidata, koje je na silu pokušao da ugura u Kongres. Nadam se da će Republikanska partija sada stati iza nekih novih, mlađih ljudi. Pokazalo se da je nemoguće graditi partiju oko jednog čoveka. Tramp mora da ode - rekao je Tun.

Zamenica guvernera Virdžinije, republikanka Vinsom Sirs, nekada je važila za jednu od najglasnijih Trampovih pristalica, ali sada je najavila da će uskratiti podršku bivšem šefu Bele kuće, ističući da su birači pokazali da im je "dosta Donalda i njegovog cirkusa".


 

Tramp: Ja sam stvorio Desantisa, on sad ide protiv mene


Republikanac Ron Desantis, guverner Floride i jedan od retkih republikanaca koji je na izborima ubedljivo porazio demokratskog protivkandidata, našao se na udaru kritika Donalda Trampa. Mnogi u partiji Desantisa vide kao najboljeg kandidata za predsedničke izbore 2024. godine, što je Tramp, koji ne krije želju da se opet kandiduje za šefa Bele kuće, oštro osudio.
Tramp je, naime, javno zatražio od Desantisa da odustane od predsedničke trke, optužujući ga da je "nelojalan" i da bi iz "svojih sebičnih razloga mogao da uništi Republikansku partiju".
- Ja sam stvorio Desantisa. Da ga ja nisam podržao još 2017. godine, kad je bio politički 'mrtav', nikad ne bi došao tu gde jeste. Bolje bi mu bilo da se ne kandiduje za predsednika, jer bi na taj način mogao da sruši jedinstvo u stranci. Zaboravio je koliko sam mu pomogao. On je sasvim prosečan guverner, ali ima odlične veze u medijima. Ako se kandiduje protiv mene, pokazaće da nema ni stila ni lojalnosti - ocenio je Tramp.

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Popović: U Srebrenici nije bilo genocida!
Politika

Popović: U Srebrenici nije bilo genocida!

Ministarka pravde Maja Popović izjavila je da predlog rezolucije o međunarodnom danu sećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine ima za cilj favorizovanje priče o stradanju Bošnjaka i da negira stradanje Srba, ističući da bi njeno potencijalno usvajanje u UN moglo biti izvor novih sukoba i destabilizacije u regionu.

23.04.2024

10:25

TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka!
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka!

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija