• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/wired

13.11.2022

07:00

SATELITI OTKRILI, DVA "TAMNA BRODA" PROŠLA PORED SEVERNOG TOKA PRE EKSPLOZIJE! Bili su dugački do 130 m, jedan detalj sve govori... NATO odmah obavešten!

Reuters

Vesti

SATELITI OTKRILI, DVA "TAMNA BRODA" PROŠLA PORED SEVERNOG TOKA PRE EKSPLOZIJE! Bili su dugački do 130 m, jedan detalj sve govori... NATO odmah obavešten!

Podeli vest

Sateliti su otkrili dva plovila sa isključenim transponderima u zoni gasovoda Severni tok 2 pre curenja gasa u septembru, tvrdi kompanija koja se bavi praćenjem satelitskih snimaka SpaceKnow

Dva "tamna broda", od kojih svaki du oko 95 do 130 metara, prošla su u krugu od nekoliko milja od mesta curenja gasa na Severnom toku 2.

"Otkrili smo neke 'tamne brodove', brodove značajne veličine koji su prolazili kroz tu oblast“, kaže Džeri Javornicki, izvršni direktor i suosnivač SpaceKnow.

"Isključili su transpondere za određivanje položaja, što znači da nije bilo informacija o njihovom kretanju i da su pokušavali su da sakriju informacije o svojoj lokaciji“, dodaje Javornički.

U nedeljama koje su prethodile eksplozijama, SpaceKnov je otkrio 25 brodova koji su prolazili kroz region, od „teretnih do višenamenskih većih brodova“, kaže Javornicki. Ukupno, 23 od ovih plovila imala su uključene transpondere sistema za automatsku identifikaciju (AIS). Dva nisu imala uključen AIS, a ovi brodovi su prošli područjem neposredno pre otkrivanja curenja.

Po međunarodnom pravu, veliki brodovi su obavezni da instaliraju i koriste AIS. Ovaj sistem za praćenje plovila kreiran je da pomogne brodovima u navigaciji i izbegavanju potencijalnih sudara sa drugim plovilima. Kada je uključen, AIS će emitovati ime broda, lokaciju, pravac kretanja, brzinu i druge informacije.

Kada je SpaceKnov identifikovao brodove, prijavio je svoja saznanja zvaničnicima NATO-a, koji istražuju incidente u Severnom toku. Javornički kaže da su zvaničnici NATO-a tražili od kompanije da pruži više informacija. 

Švedska služba bezbednosti odlučila je da sprovede dodatnu istragu o nesreći u Severnom toku. Prethodno je utvrđeno da je ono što se dogodilo najverovatnije sabotaža, a ne nesreća.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija