• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/24ur

13.11.2022

09:32

NEMCI VIŠE NE MOGU DA SAKRIJU, KRIZA UZIMA DANAK! Objavljene su zabrinjavajuće brojke, evo ko bi prvi mogao da strada, a očekuju još goru situaciju

Pixabay

Vesti

NEMCI VIŠE NE MOGU DA SAKRIJU, KRIZA UZIMA DANAK! Objavljene su zabrinjavajuće brojke, evo ko bi prvi mogao da strada, a očekuju još goru situaciju

Podeli vest

Poslovna klima za samozaposlene i mikro preduzeća ponovo se pogoršala u Nemačkoj, pokazalo je istraživanje Minhenskog instituta za ekonomska istraživanja Ifo

 

Kao rezultat, egzistencijalna zabrinutost primetno raste i 19,5 odsto kompanija u ovom segmentu vidi svoj ekonomski opstanak ugroženim. To je znatno više od 7,5 odsto u celoj privredi.

Izgledi najmanjih privrednih subjekata posebno su loši u maloprodaji i građevinarstvu.

„Usporavanje privrednog rasta izaziva posebne probleme samozaposlenima i mikro preduzećima“, prokomentarisao je Klaus Volrabe, šef istraživanja na Institutu Ifo.

„Egzistencijalna zabrinutost je primetno porasla“, dodao je on.

I u ovom istraživanju smanjen je broj samozaposlenih i mikro preduzeća koja su zadovoljna tekućim poslovanjem. Primetno su se pogoršala i očekivanja za naredne mesece. Ovo je u suprotnosti sa raspoloženjem u nemačkoj ekonomiji, gde je indeks očekivanja blago porastao. Zabrinutost se odnosi na sve privredne grane, ali su izgledi za najmanje privredne subjekte posebno loši u maloprodaji i građevinarstvu.

Ifo od prošlog avgusta izračunava indeks poslovne klime za samozaposlene i najmanja preduzeća sa manje od devet zaposlenih. Kao i u indeksu za čitavu privredu, on obuhvata sve industrije, ali naglašava uslužni sektor. U oktobru je indikator pao na -25,0 poena, nakon što je bio na -20,9 poena u septembru.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija