• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Logično.com

15.11.2022

17:30

KO HOĆE DA ČUJE, RUSIJA JE OBJASNILA ŠTA JE I KO NATO! Imati neprijatelja protiv kojeg se treba boriti ključno je za opstanak zapadne alijanse!

AP/Tanjug

Vesti

KO HOĆE DA ČUJE, RUSIJA JE OBJASNILA ŠTA JE I KO NATO! Imati neprijatelja protiv kojeg se treba boriti ključno je za opstanak zapadne alijanse!

Podeli vest

Imati neprijatelja protiv kojeg se treba boriti ključno je za opstanak NATO, tvrdi zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Aleksandar Gruško

NATO je vrsta organizacije koja ne može živeti bez neprijatelja. Da ih nema, umro bi, rekao je on u ponedeljak, a prenosi agencija RIA Novosti.

Diplomata je dodao da je širenje bloka u velikoj meri motivisano potrebom da se antagoniziraju nacije kako bi mogle da odgovaraju ulozi neprijatelja.

- Proglasili su Aziju zonom interesa alijanse, gurnuli zonu svoje odbrane pravo na granicu Kine - istakao je on.

Gruško je rekao da sukob u Ukrajini proizlazi iz namere NATO da na kraju prihvati Kijev kao novu članicu, ignorišući zabrinutost za nacionalnu sigurnost Rusije. Alijansa i dalje pokušava da dovede Ukrajinu, rekao je on, dodajući da ne veruje da SAD i njeni saveznici deluju racionalno po tom pitanju.

Rukovodstvo NATO tvrdi da ima politiku otvorenih vrata, govoreći da svaka nacija ima suvereno pravo da je izabere kao "obezbeđivača" sigurnosti. Povelja NATO, međutim, zahteva od svih članica da odobre bilo kakvo proširenje, što je činjenica koja je došla do izražaja nakon što je Turska odugovlačila sa pristupanjem Finske i Švedske zbog njihovog navodnog skrivanja osumnjičenih za terorizam.

Vojni savez predvođen SAD proglasio je uključivanje Ukrajine jednim od svojih ciljeva 2008. godine, odbacivši upozorenje Moskve da bi takav potez prešao crvenu liniju. Nakon puča 2014. u Kijevu, nova ukrajinska vlada odustala je od politike neutralnosti nacije i rekla da je pridruživanje NATO-u njen primarni cilj.

Kada je Rusija poslala svoje trupe u Ukrajinu u februaru, kao jedan od ključnih razloga navela je tajnu ekspanziju NATO na Ukrajinu. Članovi organizacije obučavali su i naoružavali ukrajinsku vojsku i uspostavljali vojnu infrastrukturu u zemlji bez formalnog prihvatanja kandidature Kijeva za članstvo, saopštila je Moskva.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
genocidan narod servi

pre 1 godinu

srbi vole zlocince i primitivizam zato vole ruse

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Sve više posledica kovida: Korona uništava plodnost muškaraca
Društvo

Sve više posledica kovida: Korona uništava plodnost muškaraca

Muška neplodnost iznosi od 20 do 50 odsto, a kako je izjavila profesor dr Olivera Džatić Smiljković, načelnik Odeljenja steriliteta u Ginekološko akušerskoj klinici "Narodni front", na nalaz spermograma, odnosno neplodnost kod jačeg pola dosta utiču i virusne infekcije, što je posebno primećeno tokom epidemije korona virusa.

26.04.2024

09:37

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija