• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/forbes.ua

26.11.2022

13:57

TRI NAJGORA SCENARIJA ZA UKRAJINU, O TREĆEM NIKO NE SME NI DA POMISLI! Forbs razradio najcrnje prognoze za slučaj da Rusi još jednom udare na energetsku infrastrukturu!

Tanjug/AP

Vesti

TRI NAJGORA SCENARIJA ZA UKRAJINU, O TREĆEM NIKO NE SME NI DA POMISLI! Forbs razradio najcrnje prognoze za slučaj da Rusi još jednom udare na energetsku infrastrukturu!

Podeli vest

Ukrajinski energetski radnici sprečili su potpuni nestanak struje posle ruskog napada 23. novembra. Da li su mogući gori scenariji i kako će reagovati Ukrajina?

Rusija je napala ukrajinsku energetsku infrastrukturu sedmi put od početka invazije u punom obimu. Snage protivvazdušne odbrane su 23. novembra oborile 51 od više od 70 ispaljenih projektila, tvrdi Kijev.

Dve desetine raketa pogodile su infrastrukturne objekte u Kijevu, Lavovu, Vinici i Krivom Rogu. Napad je doveo do privremenog nestanka svih nuklearnih elektrana, većine termo i hidroelektrana. Pogođeni su i objekti za prenos električne energije, piše Forbs Ukrajina.

Prema rečima menadžera i suosnivača ukrajinske "mobilne" Monobanke Oleha Horohovskog, udeo iBok terminala van sistema iznosio je 79%. Poslednjih dana bilo je oko 40 odsto. Rusko granatiranje dovelo je do rekordnih prekida interneta. Zbog nedostatka struje nisu radili kontrolni punktovi na granici sa Mađarskom i Rumunijom.

Ako se napadi nastave, na koje posledice treba biti spreman? Forbs objavljuje tri opcije koje ukrajinske vlasti razmatraju.

Prvi scenario. Zamračenje na levoj obali

Rusija koncentriše raketne udare na tranzitne trafostanice koje prenose struju sa zapada na istok zemlje i pogađaju elektrane na levoj obali. 

Po takvom scenariju, Černigovska, Sumska, Poltavska, Dnjepropetrovska oblast, kao i delovi Harkovske, Zaporoške, Donjecke i Luganske oblasti pod kontrolom Ukrajine ostaće bez struje 12-24 sata. Delimično - Nikolajevska, Hersonska, Kirovogradska, Čerkaška i Kijevska oblasti zajedno sa levom obalom Kijeva.

Kako bi se ova područja u roku od 12-24 sata vratila u struju, elektrane će se postepeno puštati u rad. Prvo, male termoelektrane i hidroelektrane, koje bi trebalo da ožive velike termoelektrane. Kompresorske stanice gasno-transportnog sistema i lokalne regionalne gasne kompanije biće napajane autonomno. Pre svega, na struju će biti priključena preduzeća za snabdevanje toplotom i vodom, kanalizacija. 

Foto: Tanjug/AP

Sablasni Kijev posle poslednjeg ruskog udara na energetsku infrastrukturu

Drugi scenario. Zamračenje cele zemlje

Rusija pokreće seriju istovremenih masovnih udara na elektrane i trafostanice širom zemlje. Međutim, Ukrajina ostaje povezana sa evropskom energetskom mrežom. 

Po takvom scenariju cela kontrolisana teritorija Ukrajine ostaće bez struje 12-24 sata. 

Energetski sistem Ukrajine će se napajati iz evropskog. Nuklearne elektrane trebalo bi da ožive u roku od dva sata. U početku će se svetlost pojaviti u odvojenim regionima, koji će se postepeno spajati u jedinstven energetski sistem. 

Treći scenario. Zamračenje cele zemlje do 7 dana 

Najgori scenario predviđa niz istovremenih masovnih napada na otvorene razvodne uređaje nuklearnih elektrana, kao i na trafostanice koje povezuju ukrajinski energetski sistem sa evropskim. Nuklearne elektrane mogu da nastave da rade na jednom bloku snage 100-140 MV za sopstvene potrebe, ali u slučaju napada u neposrednoj blizini nuklearne elektrane, sa velikom verovatnoćom, nuklearne elektrane će biti zaustavljene. Istovremeno, neće moći da se pokrenu u roku od 2 sata. 

Prioritetno će biti obnovljena veza ukrajinskog i evropskog energetskog sistema. Paralelno, biće obnovljeno i napajanje malih hidroelektrana i termoelektrana.   

Struja će biti prioritetna za potrebe komunalnih službi i stanovništva. Za obnavljanje rada nuklearnih elektrana može biti potrebno do 7 dana. Tek nakon toga će industrija oživeti. 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
dera

pre 1 godinu

I sve to da bi se EU , Rusija i Ukraina Što više potrošili , zadužili , raspali ,.........A pohlepni navatali profita , rudnih resursa , teritorije , .........Ali , ušli ste u duboku i hladnu vodu , .............Zlo koje ste širili čeka vas . Nisu sada ovo Indijanci pa da im uvalite zaraženu ćebad . Imaju čime da dejstvuju čemu ne možete da se suprotstavite , gurnućete bilo koga ispred vas samo da vama mečka ne zaigra ispred vrata , no pazite se , ova " mečka " zna šta vas boli .

milankukic

pre 1 godinu

ajde bre prekinite sa tim da je hteo zapad i amerika da nebude rata nebi ga ni bilo ali NACIZAM se probudio i zele da uniste pravoslavnu veru jer je ona protiv gej-lezbos -i.t.d.brakova a katolicito upraznjavajuju

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija