• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/mediji

01.12.2022

20:11 >> 20:20

RUSIJA PRIPREMA UDAR IZ VAZDUHA! Zadatak NATO-a je... - Eksplozije u Kijevu, bez grejanja do proloća

Tanjug/AP

Vesti

RUSIJA PRIPREMA UDAR IZ VAZDUHA! Zadatak NATO-a je... - Eksplozije u Kijevu, bez grejanja do proloća

Podeli vest

Specijalna vojna operacija Rusije u Ukrajini, 281. dan

Mediji: "Rusija priprema još jedan moćan vazdušni napad na Ukrajinu"

 

 

 

Još eksplozija

U Kijevu se čula eksplozija, javili su ukrajinski mediji.

Hapšenje

 

 

Zadatak NATO-a je...

Zadatak NATO-a je da podrži Ukrajinu i spreči širenje borbenih dejstava van ukrajinskih granica, izjavio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg. Upravo u tu svrhu NATO šalje jasne signale Moskvi da je Alijansa spremna da brani svakog saveznika, dodao je Stoltenberg. Generalni sekretar je još jednom naglasio da NATO nije strana u sukobu u Ukrajini. "NATO nije strana u sukobu, nećemo se mešati u Putinov rat u Ukrajini. Mi smo na strani Ukrajine i pomažemo joj u njenom pravu da se brani. U ovom kritičnom trenutku, naša stalna podrška Ukrajini važnija je nego ikada", istakao je on.

Kličko: Bez grejanja možda i do proleća

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko ne isključuje mogućnost da će, u slučaju ruskog granatiranja prestoničke infrastrukture tokom zime, voda morati da se ispusti iz sistema grejanja, a do proleća će biti teško da se vrati.

Trenutna vojna situacija

 

 

Eksplozije u Kijevu

Eksplozija je danas potresla Kijev, prenela je ukrajinska novinska agencija Strana i objavila fotografiju na kojoj se vidi oblak dima koji se diže nakon eksplozije. Ukrajinski list Vesti preneo je ranije danas da je niz eksplozija odjeknuo u graadu Kremenčugu u Poltavskoj oblasti. U celoj Ukrajini danas je proglašeno stanje pripravnosti zbog mogućih vazdušnih napada, podseća Tass. Sirene za vadušni napad oglasile su se u Centralnoj Ukrajini u toku popodneva, a kasnije i na području čitave Ukrajine.

Upozorenja o vazdušnim napadima izdata širom Ukrajine

Upozorenja o vazdušnim napadima izdata su danas širom Ukrajine nakon navoda ukrajinskih zvaničnika da Rusija priprema novi talas raketnih napada.

"U Ukrajini je na snazi opšta uzbuna za vazdušni napad. Idite u skloništa", napisala je pogranična služba zemlje na Telegramu, preneo je Rojters. Rusija je u oktobru pokrenula masivne vazdušne napade na ukrajinske gradove.
 

Borelj: Ruska agresija na Ukrajinu kršenje principa na kojima je zasnovan OEBS

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj rekao je danas da ruska agresija na Ukrajinu, sistematično uništavanje civilne infrastrukture i korišćenje zime kao oružja sa ciljem da se narodu te zemlje uvede mrak i hladnoća, predstavlja ratni zločin i kršenje međunarodnog prava kao i principa na kojima je zasnovan OEBS.

"Rusija je dovela rat u Evropu, a pošto nije uspela da pokori Ukrajinu, sada uništava sistematično svu civilnu infrastrukturu", rekao je Borelj novinarima na Savetu ministara država članica OEBS-a koji je danas počeo u Lođu u Poljskoj.

Dodaje da će EU podržati Međunarodni krivični sud koji već sarađuje sa ukrajinskim tužiocima.

"Šaljemo dodatnih milion evra za deminiranje u Ukrajini, a Evropska unija će podržati Međunarodni krivični sud koji već uveliko radi sa ukrajinskim tužiocima kako bi prikupili dokaze o zločinima. To treba da bude odobreno od država članica unije i potrebno je da obezbedimo podršku u Ujedinjenim nacijama sa velikim brojem zemalja", rekao je Borelj i dodao da je potrebno izgraditi novi bezbednosni okvir nakon što je Rusija srušila postojeći.

Visoki predstavnik EU je ponovio da Rusija mora da plati za štetu koju je nanela Ukrajini i za razaranje civilne infrastrukture koja je uništena tokom sukoba. Borelj je rekao da je do sada EU zaplenila više od 20 milijardi dolara sredstava koja su pripadala ruskim oligarsima.

"Pored tih sredstava, blokirano je i 300 milijardi dolara koji pripadaju Ruskoj Federaciji. Taj novac bi trebalo upotrebiti za obnovu Ukrajine. On je trenutno blokiran i potrebno je istražiti sve pravne okvire kako bi bio i zaplenjen", naveo je Borelj. 

 

UKRAJINCI SE POVLAČE IZ BAHMUTA, RUSI MUNJEVITO NAPREDUJU KA GRADU!


Ruska garda je pronašla dokumenta u Hersonskoj oblasti koja svedoče o moralnom padu u redovima ukrajinskih snaga, saopštila je pres-služba resora.

U zaplenjenoj arhivi Oružanih snaga Ukrajine pronađena su dokumenta u kojima je detaljno analizirano moralno i psihičko stanje vojnika.

„U jednom od dokumenata se navodi: 'Moralno i psihičko stanje pripadnika jedinica je nezadovoljavajuće. Vojnici su potišteni, u nekim slučajevima dolazi do konfliktnih situacija. Jedan od razloga koji utiče na moralno-psihičko stanje je nezadovoljavajući odabir kadrova, nije uspostavljen sistem međuljudskih odnosa između oficira i vodnika čete“, navodi se u dokumentu.

Ruska garda navodi da zaplenjena dokumenta govore o „kadrovskim problemima i niskom nivou profesionalnosti“ ukrajinske vojske.
 

ZAPAD NAŠAO ZAMENU ZA ZELENSKOG?! Besni sukob u vrhu Ukrajine, general Zalužni preti da preuzme vlast!

 

Sirene za vazdušnu opasnost u Harkovu

U Harkovskoj oblasti su se oglasile sirene za vazdušnu opasnost, pokazuju podaci onlajn mape za vazdušne uzbune Ministarstva za digitalnu transformaciju Ukrajine.
 

LAVROV: BOMBARDOVANJE JUGOSLAVIJE OTVORILO PANDORINU KUTIJU!

 

Januševič: Herson opet bez struje posle ruskog granatiranja

Nedavno oslobođeni ukrajinski južni grad Herson ostao je bez napajanja električnom energijom nakon granatiranja ruskih snaga, rekao je danas regionalni načelnik Jaroslav Januševič. On je napisao na Telegramu da nadležne službe rade na popravci elektro mreže.

Herson je delimično dobio struju prošle sedmice nakon što su ukrajinske snage ponovo ušle u grad pošto su ga napustile ruske snage u novembru, preneo je Rojters. Stanovnici Hersona sada se suočavaju sa opasnošću od svakodnevnog ruskog granatiranja pojedinih delova grada pošto su se ruske trupe povukle na drugu stranu reke Dnjepar.

 

SVE SPREMNO ZA RUŠENJE LUKAŠENKA?! Zapad obučava specijalni bataljon za državni udar u Minsku!

 

Ukrajinske snage ponovo granatirale Donjeck

Ukrajinska vojska ponovo je granatirala više delova Donjecka koristeći NATO municiju, saopštio je Zejdnički centar za kontrolu primirja.

 

 

Reč je o šest granata kalibra 155 milimetara, a gađane su četvrti Krasnogorovka, Kubiševska, Kirovska.

Takođe, na meti ukrajinskih snaga bilo je i mesto Mineraljno, a tom prilikom korišćena je municija kalibra 152 milimetra.
 


OSTAJU BEZ MUŠKE POPULACIJE?! Otkriveni stravični gubici ukrajinskih snaga!

 

U Odeskoj oblasti se nastavlja vanredno isključenje struje

U oblasti Odeske se nastavlja vanredno isključenje struje, saopštila je ukrajinska energetska kompanija DTEK Odessa Electric Netvorks.

Ukrajinski zatvorenik Uljanov govorio o izuzetno niskom nivou obučenosti boraca u Oružanim snagama Ukrajine

Ukrajinski ratni zarobljenik Sergej Uljanov govorio je za RIA Novosti o izuzetno niskom nivou obučenosti njihovih trupa: od marta je njihova jedinica imala samo jednu lekciju iz taktike i tri puta je odvođena na strelište.

Prema njegovim rečima, bio je mobilisan u 113. brigadu 125. bataljona teritorijalne odbrane i zarobljen na liniji fronta Svatovo-Kremennaja. On i njegov kolega su se našli pod vatrom i, pomešavši put, otišli ​​su na položaje ruskih trupa .

Ruski padobranci u Ukrajini dobili novi izviđački kompleks

Ruske vazdušno-desantne jedinice u Ukrajini dobile su najnoviji izviđački kompleks „Vzor“.

Jedinice Vazdušno-desantnih snaga Rusije koje učestvuju u specijalnoj operaciji u Ukrajini dobile su najnoviji izviđački kompleks „Vzor”, rekao je izvor u vojno-industrijskom kompleksu, prenose RIA Novosti.

 

 

Ukrajinske trupe su napale Svatovo iz HIMARS-a

Ukrajinske trupe ispalile su tri rakete iz HIMARS MLRS na Svatovo, saopštava predstavništvo Luganske Narodne Republike u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi sa ratnim zločinima Ukrajine (JCCC) .

Blinken osudio napade na civile

Američki državni sekretar oštro je osudio ruske napade na civile i elektroenergetsku mrežu Ukrajine, nazivajući ih varvarskim činom. Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov rekao je da je od vitalnog značaja da se izbegne bilo kakva vrsta vojne konfrontacije između nuklearnih sila. Iz UN-a tvrde da je blizu dogovor o izvozu ruskog amonijaka uz ukrajinskih luka.

Foto: Tanjug/AP

 

"Znamo za taktiku predsednika Putina - da se Ukrajinci smrznu i gladuju, da budu proterani iz domova, da Evropa i svet ostanu bez energenata i hrane i da naša koalicija bude podeljena. Njegova strategija nije i neće uspeti", tvrdi Entoni Blinken.

Ukrajini je Alijansa obećala dodatne isporuke oružja i energetske opreme. Još nema potvrde da li se obećanje odnosi i na američki PVO sistem "patriot", koji Ukrajina uporno traži od zapadnih partnera.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Čarapan

pre 1 godinu

To onaj Blinken što uvodi sankcije onom koji neće pod njegovu šapu.E pa Zapad to uvek radi a eto Putin je od njih naučio .Pa gospodine Blinken što energente ne osvojite od Rusa pa se greje za badava ko što po svetu pljačkaše.

Raka

pre 1 godinu

ovaj čika Borelj jedno tupi rusima drugo kurtiju

Vasa

pre 1 godinu

I sta sad, od "fantasticne" vesti "ukrajinci se povlace iz Bahmuta", "ni dima ni vatre". Ukrajinci su jos u svojim utvrdjenim polozajima u Bahmutu i oko njega, a neko je kod nas bas naseo na laznu vesti pustenu sa ruske strane...Cak treba da se pogledaju vesti da rusi prodju kuce na Krimu i odlaze a da se na prevlaci grade utvrdjenja da ne bi ukrajinci upali u Krim. Ili da se proveri vest da su ruski vojnici napustili gradice na drugoj obali Dnjepra i da su ukrajinci forsirali reku na tim mestima i vec drze mostobran dubok 4km a dug 7km...

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija