• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/tanjug

02.12.2022

12:06

PODLA ODMAZDA ZELENSKOG! Kijev krenuo na najveću svetinju, u toku udar na Kijevsko-pečersku lavru!

AP/Photo

Vesti

PODLA ODMAZDA ZELENSKOG! Kijev krenuo na najveću svetinju, u toku udar na Kijevsko-pečersku lavru!

Podeli vest

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da su najviši ukrajinski bezbednosni zvaničnici naredili istragu o aktivnostima Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) povezane sa Moskvom

Rekao je i da se istražuje da li religijska organizacija ima pravo da obavlja aktivnosti u manastiru Kijevsko-pečerske lavre, koji predstavlja jedan od najznačajnijih verskih objekata za pravoslavne Ruse i Ukrajince.

U svom jučerašnjem video obraćanju, Zelenski je rekao da će vlada podneti parlamentu nacrt zakona o zabrani verskih grupa „povezanih sa centrima uticaja u Rusiji“, prenosi Rojters.

„Moramo da stvorimo uslove da nijedan akter koji zavisi od države agresora (Rusije) ne može da manipuliše Ukrajincima i oslabi Ukrajinu iznutra“, rekao je Zelenski u juče u video obraćanju.

Kako je rekao, Ukrajina će sprovesti mere zaštite od „subverzivne aktivnosti ruskih specijalnih službi u ukrajinskom verskom okruženju“. Pored toga, biće ispitana imovina UPC, uključujući i korišćenje kompleksa manastira Kijevsko-pečerske lavre.

Služba bezbednosti (SBU) saopštila je prošle nedelje da je pretresla 350 zgrada koje pripadaju UPC i izvršila provere 850 ljudi. U saopštenju se navodi da je SBU pronašao "sumnjive" ruske državljane, velike sume gotovine i prorusku literaturu u pretresu Kijevsko-pečerske lavre, koji je Moskva osudila. UPC je zvanično je prekinula veze sa Ruskom pravoslavnom crkvom maja meseca, ali joj mnogi Ukrajinci još uvek ne veruju i optužuju je za tajnu saradnju sa Rusijom, prenosi Rojters. 

Kijevsko-pečerska lavra jedan od najznačajnijih spomenika pravoslavne vere, pre svega za Ruse i Ukrajince, ali i sve pravoslavne narode. Manastir je sagrađen za vreme Kijevske Rusije na mestu gde je 1015. bio manastir u pečeri, tj pećini.

Manastir je bio posebno važan u očuvanju pravoslavne vere i suprotstavljanju unijaćenju, to jest prihvatanju rimskog pape za poglavara crkve. Manastir je 1688. godine dobio status lavre. Od 1786. lavra se potčinjavala kijevskom mitropolitu. U njoj su ostaci pravoslavnih svetaca. Do sada je nižnja lavra bila pod upravom Ukrajinske crkve Moskovskog patrijarhata, a gornja lavra u okviru Kijevsko-pečorskog istorijsko-kulturnog kompleksa.

Nalazi na južnim padinama Kijeva u Ukrajini, na listi je UNESKO i jedno od sedam čuda Ukrajine.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!
Izbori 2024

Brnabić: Građanima dugujemo pristojan dijalog među strankama!

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je da je razgovor između vlasti i opozicije lekovit za parlament, a da je pristojan dijalog političkih stranaka koje drugačije misle nešto što političari duguju svim građanima Srbije, bez obzira na to da li su oni glasali za vlast, opoziciju ili možda nisu uopšte izašli na izbore.

30.04.2024

09:48

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...
Fudbal

Mandarić o druženju sa Bestom, Krojfom, Reganom, Džobsom...

Upoznao sam mnogo uspešnih ljudi iz različitih oblasti, od američkih predsednika, preko biznismena, do najvećih fudbalera svih vremena i mogao bih danima da pričam o raznim dogodovštinama s njima, kaže u intervjuu za Informer jedan od najuspešnijih srpskih biznismena Milan Mandarić.

30.04.2024

09:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija