• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/tanjug

03.12.2022

09:00

POČINJE GLOBALNI HAOS?! ZAPAD JE UPRAVO POKRENUO LAVINU! EU, G7 i Australija ograničile cenu ruske nafte, ne kriju šta im je cilj, ugledni Ekonomist upozorava!

Reuters

Vesti

POČINJE GLOBALNI HAOS?! ZAPAD JE UPRAVO POKRENUO LAVINU! EU, G7 i Australija ograničile cenu ruske nafte, ne kriju šta im je cilj, ugledni Ekonomist upozorava!

Podeli vest

EU, Grupa sedam najrazvijenijih zemalja na svetu (G7) i Australija dogovorile su se da usvoje gornju granicu cene ruske nafte od 60 dolara po barelu

Odluka G7 i Australije usledila je ubrzo nakon što je Evropska unija postigla jednoglasni sporazum o istoj ceni ruske nafte, javio je AP.

Evropska unija je formalno potvrdila odluku o uvođenju ograničenja cene za naftu koja se transportuje morskim putem iz Rusije, objavila je Češka koja predsedava EU, a ubrzo se oglasio i Vašington.

Odluka će stupiti na snagu 5. februara 2023. godine, navodi se u zajedničkom saopštenju Ministarstva finansija SAD.

„Potvrđujemo našu odluku da će gornja granica cena ruskih naftnih derivata stupiti na snagu 5. februara 2023. Maksimalne cene ruskih naftnih derivata ćemo objaviti odvojeno“, navodi se u saopštenju koalicije.

Ministarstvo finansija SAD napominje da će takav plafon zaštititi potrošače nafte iz Ruske Federacije od poremećaja u snabdevanju. Pojašnjava se da je reč o isporukama nafte koje se obavljaju morem.

Zapad ovu meru smatra jednim od načina da se ograniči zarada Rusije dok se ruska nafta zadržava u globalnoj ekonomiji, a sve sa ciljem da se nanaese finansijska šteta Moskvi i u isto vreme izbegne nagli skok cene nafte, ako ruska nafta bude iznenada skinuta sa globalnog tržišta.

Foto: Reuters

Rojters je objavio da je Bela kuća ranije juče pozdravila odluku Evropske unije da ograniči cenu ruske nafte.

"Verujemo da će ograničenje cene pomoći da se ograniči sposobnost gospodina (Vladimira) Putina da profitira sa tržišta nafte kako bi mogao da nastavi da finansira ratnu mašinu koja nastavlja da ubija nevine Ukrajince", rekao je portparol američke nacionalne bezjednosti Džon Kirbi.

Prethodno je ruski predsednik Vladimir Putin upozorio da Rusija neće isporučivati energente zemljama koje ograniče njihove cene. 

"Tamna flota"

Ove mere bi mogle da znače manje nafte na svetskom tržištu, samim tim i veću cenu, dok bi Rusija, kao samo jednu od kontramera, mogla da prodaje naftu van knjiga koristeći tankere takozvane "tamne flote“ sa nejasnim vlasništvom, kao što su to uradili Venecuela i Iran. Nafta bi mogla da prebacuje sa jednog broda na drugi i meša sa onom sličnog kvaliteta da bi se prikrilo poreklo.

- Morate da iskoristite ovu mračnu flotu, a ona nije neograničena. Iran i Venecuela je koriste prilično efikasno, ali možete se suočiti sa konkurencijom. Ova igra mačke i miša je uvek svojstvena mehanizmima sankcija - rekla je Marija Šagina, ekspert za sankcije na Međunarodnom institutu za strateške studije u Berlinu.

Foto: Pixabay

Ugledni Ekonomist upozorio je da, ako EU uvede embargo na uvoz ruske nafte morskim putem i odredi gornju granicu cena, svet bi mogao da se suočiti sa nedostatkom sirovina i povećanjem kotacija.

List je podsetilo da je Zapad od početka ruske specijalne operacije u Ukrajini postavio za cilj da minimizira prihode Moskve od nafte i gasa, bez smanjenja globalnih zaliha i bez izazivanja skoka cena. Kasnije je EU zabranila osiguranje naftnih tankera ruskom naftom. Ova mera je trebalo da ozbiljno utiče na izvoz iz zemlje, ali je imala ozbiljan nedostatak.

Zapadni potrošači na udaru

- Ako ruska nafta ne stigne na tržište, svetske cene nafte mogle bi naglo da porastu, što bi pogodilo zapadne potrošače, navodi se u članku.

Tada su SAD predložile da se uvede plafon cena – maksimalni nivo na kome evropske kompanije mogu da nastave da osiguravaju brodove ruskom naftom. Pri tome, letvica cena treba da bude niža od tržišne, ali viša od cene koštanja: na taj način, prema planu, biće moguće smanjiti prihod Moskve i izbeći deficit.

Međutim, nije sve tako glatko. Tako Kremlj može odbiti da koristi tankere iz zemalja koje se pridržavaju gornje granice cena, što će smanjiti izvoz nafte zbog smanjenja broja potencijalnih prevoznih sredstava. Zbog toga Zapad nastoji da ne postavi maksimalnu cenu mnogo nižu od tržišne, što čitav plan čini neefikasnim, primećuje se u članku.

Drugi problem je koliko će Zapad moći da utiče na tržište nafte. Za neke vrste usluga osiguranja ove zemlje imaju praktično monopolski položaj. Istovremeno, azijske zemlje, posebno Kina, Indija i Indonezija, ne žele da se pridruže sankcijama protiv Rusije i mogu da nađu alternativu zapadnim osiguravačima.

- Pravo poravnanje snaga na naftnim tržištima postaće očigledno posle 5. decembra. Moguć je oštar skok cena, upozorio je Ekonomist.

Međutim, publikacija je predvidela da će globalno tržište nafte postati fleksibilnije i prilagodljivije, a uloga Zapada u energetici će se smanjiti. Pored toga, sankcije i embargo takođe imaju ograničenja, uključujući i njihovo trajanje.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Janko

pre 1 godinu

Putin kad je mogao da sve slomije..sad kad su malo ojačali sad lome polako Rusiju...Putin izgleda nije svestan šta su isplanirali..malo se zaneo..nikada zapad neradi ništa neisplanirano..Zapad jedno priča..drugo misli a treće učini... Jadna je Srbija i Rusija na proleće..kako se upecao...odugovlačili..mrcvarili..dok nisu postavili svoje ljude u senci na neka mesta...STRAŠNO

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Popović: U Srebrenici nije bilo genocida!
Politika

Popović: U Srebrenici nije bilo genocida!

Ministarka pravde Maja Popović izjavila je da predlog rezolucije o međunarodnom danu sećanja na genocid u Srebrenici 1995. godine ima za cilj favorizovanje priče o stradanju Bošnjaka i da negira stradanje Srba, ističući da bi njeno potencijalno usvajanje u UN moglo biti izvor novih sukoba i destabilizacije u regionu.

23.04.2024

10:25

TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka!
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka!

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija