• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer DN

10.12.2022

14:15

RUSIJA ĆE SUDITI ZAPADNIM LIDERIMA, nameštaljka zvana Minski sporazum neće ostati nekažnjena? Zaharova ogorčena: "To zaslužuje tribunal!"

Reuters

Vesti

RUSIJA ĆE SUDITI ZAPADNIM LIDERIMA, nameštaljka zvana Minski sporazum neće ostati nekažnjena? Zaharova ogorčena: "To zaslužuje tribunal!"

Podeli vest

Angela Merkel otvoreno priznala da je Zapad insistirao na minskim mirovnim sporazumima između Moskve i Kijeva da bi kupio vreme kako bi se Ukrajina što bolje spremila za rat sa Rusijom. To je razlog za otvaranje posebnog tribunala, kaže Marija Zaharov

 

Rusija bi mogla da sudi zapadnim liderima, među kojima su bivša nemačka kancelarka Angela Merkel i nekadašnji francuski predsednik Fransoa Oland, zbog uloge u sklapanju propalih minskih sporazuma 2014. i 2015. između Moskve i Kijeva.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da nedavno priznanje Merkelove da Zapad nikad nije imao nameru da ispoštuje minske sporazume već da su oni služili samo da kupe vreme Ukrajini kako bi se bolje spremila za rat s Moskvom predstavlja osnov za uspostavljanje tribunala za te političare.

Podsticanje sukoba

Merkelova i Oland su, naime, u dogovoru sa ostalim zvaničnicima EU, bili inicijatori potpisivanja mirovnih sporazuma između Rusije i Ukrajine u Minsku, nakon puča 2014. u Kijevu i izbijanja oružanog sukoba na istoku zemlje. Zapadni lideri su te sporazume predstavili kao mapu puta za smirivanje tenzija i trajni mir između dve zemlje.

Međutim, Merkelova je u intervju nemačkom listu "Cajt" tokom vikenda izjavila da to uopšte nije bio cilj, te da namera nije ni bila da ti sporazumi budu primenjeni. Rekla je da je prava svrha potpisanih mirovnih dokumenata bila da zapravo da kupi vreme Kijevu ne bi li se što bolje spremio i naoružao za rat sa Rusijom.

Foto: AP PHOTO

Vladimir Putin, Fransoa Oland, Angela Merkel i Petro Porošenko u Minsku 2015.

Merkelova: Hladni rat nikad nije završen

Angela Merkel je u intervjuu "Cajtu" rekla da hladni rat zapravo nikad nije završen.
- To se nije dogodilo jer Rusija u suštini nije prihvatila mir - kazala je Merkelova, dodajući da je NATO trebalo da reaguje brže na "rusku agresiju" 2014, odnosno na pripajanje Krima.

 

To se praktično i dogodilo. NATO je od 2014. dobro naoružao Kijev, a Moskva, koja je sve vreme upozoravala na nepoštovanje minskih sporazuma, na kraju je bila primorana da pokrene specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini i tako zaštiti rusko stanovništvo u toj zemlji.

Zaharova je sada izjavila da to što je urađeno zaslužuje poseban tribunal.

- Oni mnogo pričaju o pravnim osnovama za sve što se dešava oko Ukrajine, o određenim tribunalima i tome slično, i to na sve moguće načine. Međutim, ono što je Merkelova priznala jeste vrlo određen razlog za uspostavljanje tribunala - kazala je Zaharova.

Ona je dodala da su izjave Merkelove ništa drugo do svedočenje osobe koja je otvoreno priznala podsticanje oružanog sukoba između Rusije i Ukrajine.

- Priznala je da je sve što je urađeno između 2014. i 2015. imalo za cilj da skrene pažnju međunarodne zajednice sa pravih problema, da je to bila samo predstava za kupovinu vremena, pumpanje kijevskog režima oružjem i eskalaciju postojeće situacije u još veći konflikt - istakla je Zaharova.

Prema njenim rečima, izjave Merkelove "užasavajuće" otkrivaju da Zapad koristi "falsifikovanje kao metod delovanja" i oslanja se na "mahinacije, manipulacije i izvrtanje istine, svih zakona i prava koji se mogu zamisliti".

- Zapad je dobro znao te 2015, kad je provodio sate u pregovorima za Drugi minski sporazum, da nikad neće ni pokušati da ispuni bilo koji deo dogovorenog i da će umesto toga snabdeti Ukrajinu oružjem. Nije im nikoga bilo žao: žena, dece, civilne populacije Donbasa ili cele Ukrajine. Bio im je potreban konflikt i bili su za njega spremni još te 2015 - naglasila je portparolka ruskog ministarstva.

Traže tribunal za Ruse

Zaharova je govorila o uspostavljanju tribunala za zapadne političare nakon što su oni početkom meseca pozvali na otvaranje specijalnog suda pod okriljem UN kako bi navodno bili istraženi svi ratni zločini Rusije tokom rata u Ukrajini. U pitanju bi bio tribunal poput onoga u Hagu nastalog za osudu Srba.

Kremlj je ranije saopštio da Zapad nema ni pravnu ni moralnu osnovu za uspostavljanje bilo kakvih sudova koji bi istraživali i procesuirali Rusiju tokom sukoba u Ukrajini, budući da su SAD i njeni saveznici taj konflikt i isprovocirali.

 

 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija