• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/mediji

11.12.2022

22:41

UKRAJINCI NE ODUSTAJU, ŽESTOKI SUKOBI U DONJECKU, AVIONI VSU UDARILI NA RUSKE POZICIJE! Vojne zalihe EU iscrpljene (FOTO/VIDEO)

AP/Reuters

Vesti

UKRAJINCI NE ODUSTAJU, ŽESTOKI SUKOBI U DONJECKU, AVIONI VSU UDARILI NA RUSKE POZICIJE! Vojne zalihe EU iscrpljene (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini, 291. dan

Borbe na Donjeckom frontu

Foto: AP/Photo

Ukrajinske formacije nastavljaju da besciljno gađaju Donjeck iz raketne artiljerije, lansirajući pakete Grad u centar grada. Borbe se vode duž linije fronta, tokom kojih Oružane snage RF pokušavaju da istisnu Oružane snage Ukrajine sa dugoročnih pozicija.
Došlo je do sukoba u centru grada Marinke. Ruske trupe još nisu uspele da probiju odbranu VSU poređanu duž centralne ulice Družba.
Ukrajinske formacije su prebacile pojačanje iz 35. pešadijskog puka u grad. Jutarnji napadi aviona Su-25 Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije naneli su udare na položaje Oružanih snaga Ukrajine u zapadnom delu Marinke.
Na sektoru Ugledar, ruske oružane snage su izvršile napad na Boljšu Novoselku kako bi zauzeli povoljnije položaje i izbacili VSU iz nekoliko uporišta.
Na sektoru Avdejevke, jedinice NM DNR vode borbe u oblasti Pervomajskog i Vodjanog. Takođe nema značajnih promena na liniji fronta u pravcu Nevelskog.
Sada su borbe na svim pravcima, generalno, pozicione prirode. Oružane snage Ruske Federacije preduzimaju lokalne ofanzive koje nemaju za cilj probijanje fronta i urušavanje ukrajinske odbrane u bilo kojoj oblasti. Pod ovim uslovima, konfiguracija linije fronta ostaje praktično nepromenjena.

Sankcije za 7 sveštenika UPC

Savet za nacionalnu bezbednost (SNBO) Ukrajine uveo sankcije protiv još sedam sveštenika kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve.
Među njima su mitropolit Antonije (Pakanič), poglavar UPC, mitropolit zaporoški Luka (Kovalenko), mitropolit černjevački i bukovinski Meletij i drugi.

VSU: Avijacija zadala nove udare ruskim snagama

Foto: AP PHOTO

Ukrajinska avijacija je tokom današnjeg dana nanela pet udara na područja koncentracije ljudstva, naoružanja i vojne opreme ruskih trupa.
Kako je saopštio Generalštab Oružanih snaga Ukrajine, jedinice raketnih trupa i artiljerije istovremeno su pogodile 7 komandnih mesta, 10 područja koncentracije ljudstva, područje koncentracije artiljerije i municije Rusa.
Takođe se navodi da su tokom dana ruske trupe izvele pet vazdušnih udara i izvele više od 40 napada višecevnim raketnim sistemima.

Bivši savetnik Pentagona: Zelenski je bio spreman na neutralnost

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski bio je spreman u martu da ispuni neke od uslova Moskve za mir, izjavio je u nedavnom intervjuu penzionisani pukovnik američke vojske Daglas Mekgregor.
On je okrivio bivšeg britanskog premijera Borisa DŽonsona za sprečavanje nagodbe.

Borelj: Vojne zalihe EU su - iscrpljene

Vojne zalihe Evropske unije su se iscrpele zbog podrške Ukrajini u vezi sa vojnom operacijom Rusije, izjavio je šef evropske diplomatije Žozep Borelj.
On smatra da je operacija Rusije u Ukrajini postala „zvono za uzbunu" za Evropsku uniju što se tiče njenih vojnim mogućnosti.

Moskva ima tri brutalna odgovora na konfiskaciju imovine Rusije! 

Rusija je u stanju da uzvrati istom merom na konfiskaciju njenih međunarodnih rezervi od strane Sjedinjenih Država i Evropske unije. Ovaj zaključak doneli su analitičari kineskog izdanja Sohu.
Trenutno je na Zapadu zamrznuta ruska imovina vredna preko 300 milijardi dolara. Moskva ih ne može vratiti niti koristiti. Međutim, neki političari pozivaju da se ide još dalje i konfiskuje imovina Ruske Federacije.
Moskva može da izvede tri trika odjednom koji će dovesti do kolosalnih problema za njene protivnike. Prvi „trik" je zamrzavanje zapadne imovine. Na primer, ukupne američke investicije su oko 100 milijardi dolara, dok su Evropljani još više uložili u rusku ekonomiju. Drugi instrument Moskve je energija. Ruska Federacija je jedan od vodećih igrača na međunarodnom tržištu nafte i gasa. A može dodatno da pogorša situaciju u Evropi, koja se već suočava sa energetskom krizom.
I, konačno, Rusija ima dobre šanse u dogledno vreme da uspešno završi specijalnu vojnu operaciju u Ukrajini. Ostvarivanje svih ciljeva ove kampanje će Moskvu staviti u mnogo bolju poziciju od njenih protivnika i učiniti Zapad popustljivijim, dodaju kineski novinari.

Erdogan se nada da će biti pronađeno rešenje za Zaporošku nuklearku

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan rekao je tokom telefonskog razgovora s predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim da se nada da će biti pronađeno rešenje za Zaporošku nuklearnu elektranu, saopšteno je iz kancelarije turskog lidera.
-Predsednik Erdogan je tokom razgovora izjavio da Ankara nastavlja da se zalaže za zadovoljenje humanitarnih potreba ukrajinskog naroda tokom teških zimskih meseci... Izjavivši da bi žitni koridor mogao biti proširen uključivanjem raznih prehrambenih proizvoda i druge robe, predsednik Erdogan je rekao da se nada da će biti pronađeno i rešenje za Zaporošku nuklearnu elektranu. Predsednik Erdogan je izjavio da je, takođe, ocenjen i doprinos realizaciji mirovnog plana koji je predsednik Zelenski objavio na samitu G20, navedeno je u saopštenju.

Foto: Tanjug/AP

Komanda VMS Ukrajine: Nijedan ruski brod sa kalibrima nije u Crnom moru

Od jutra 11. decembra u Crnom moru nije bilo nijednog ruskog nosača raketa Kalibr, navodi se u objavljenoj infografiki Mornaričkih snaga Oružanih snaga Ukrajine na Fejsbuku.
Ukupno 8 neprijateljskih brodova nalazi se na borbenom dežurstvu u Crnom moru. U Azovskom moru neprijatelj drži dva broda; u Sredozemnom moru - 9 brodova, od kojih je 5 nosača krstarećih raketa „Kalibar" sa ukupnom salvom od 76 raketa.
Tokom dana 15 ruskih brodova je prošlo kroz Kerč-Jenikalski moreuz do Azovskog mora (od toga 5 u pravcu Bosfora), a 38 brodova do Crnog mora (od toga 8 brodova nastavio da se kreće u pravcu Bosfora). -Rusija nastavlja da krši Međunarodnu konvenciju o bezbednosti života na moru (SOLAS) iz 1974. isključivanjem sistema za automatsku identifikaciju (AIS) na civilnim brodovima u Azovskom moru, navodi se u izveštaju ukrajinske mornarice.

Gubici Crnomorske flote - podaci

Od početka invazije u punom obimu, Oružane snage Ukrajine uništile su 16 jedinica ruskih plovnih objekata, uključujući ratne brodove i čamce.

"TRGOVAC SMRĆU" IDE NA FRONT?! VIKTOR BUT IZRAZIO ŽELJU DA RATUJE U UKRAJINI!

Odbijeni ukrajinski kontranapadi u Donjecku

Ruske trupe odbile su nekoliko kontranapada Oružanih snaga Ukrajine tokom ofanzive u pravcu Donjecka, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Foto: Tanjug/AP

Ruska vojska

- U pravcu Donjecka ruske trupe su izvele ofanzivna dejstva odbijajući kontranapade jedinica Oružanih snaga Ukrajine na određenim pravcima. U tom pravcu je za dan uništeno do 40 ukrajinskih vojnika, dva borbena oklopna vozila i tri kamioneta - stoji u saopštenju.

 

U INAT ZAPADU! PUTIN ZVAO ERDOGANA - KREĆE ČIŠĆENJE TERORISTA!

 



Četiri broda sa kukuruzom, pšenicom i suncokretovom sačmom napustila su u subotu ukrajinske luke, saopštava Zajednički koordinacioni centar.
 

„Četiri broda su 10. decembra napustila ukrajinske luke, oni prevoze ukupno 143.480 tona žitarica i drugu hranu u okviru Crnomorske inicijative za žito“, navodi se u saopštenju.

Sa druge strane, pet teretnih brodova se kreću ka ukrajinskim lukama.

Do sada je iz tri ukrajinske luke izvezeno 13.494.463 tona žita.
 

EKSPERTI OTKRILI KOLIKO JE RUSIMA OSTALO RAKETA - KADA ISPRAZNE ZALIHE, KREĆU U SVEOPŠTI NAPAD!

 


Dnevni brifing Ministarstva odbrane Rusije:
 

- Ruska vojska je izvela napade na položaje ukrajinskih snaga u tri mesta u Harkovskoj oblasti, likvidirano je oko 30 ukrajinskih vojnika;

- U području Kramatorska uništen je ukrajinski PVO sistem "Buk-M1";

- Ruske snage su se premestile na bolje položaje tokom ofanzive u području Krasnog limana;

- Ruska artiljerija je sprečila ofanzivu ukrajisnke vojske južno od Donjecka, likvidirano je oko 40 ukrajinskih vojnika;

- Uništen višecevni sistem "Grad" u DNR;

- Ruske snage su uništile tri diverzantske grupe i tri minobacačke čete ukrajinskih snaga u LNR.
 

 

ŠAMARČINA ZA ZELENSKOG! AMERIKANCI STOPIRALI OFANZIVU NA KRIM!

 

 

Slovenački T-55 snimljen na frontu u Ukrajini

 

 

PANIKA U EU, TURSKI PREDSEDNIK OTKAZAO POSLUŠNOST - ERDOGAN RUŠI SANKCIJE ZAPADA!

 


U Odeskoj oblasti 1,5 miliona ljudi ostaje bez struje.

Remont energosistema može potrajati do tri meseca. Stanovnici se pozivaju da napuste region, piše Komersant.
 

 

OTKRIVEN PLAN KIJEVA ZA ZAUZIMANJE KRIMA! AKO PADNE MELITOPOLJ, RUSI NEĆE IMATI KUD!

 

 

Broj žrtava raketnog napada na Melitopolj porastao je na 10 ljudi.

„Na periferiju Melitopolja ukrajinske snage su izvele napad bacačima "himars". PVO su oborile dve rakete, četiri su dostigle cilj“, rekao je vršilac dužnosti gubernatora Zaporoške oblasti Evgenije Balicki.

 

AGENTI KIJEVA ZAPALILI RUSKU VOJNU BAZU NA KRIMU!

 

 

Tenkovi T-90 kod Svatova

 

 


Medvedev: Povećavamo proizvodnju najmoćnijeg oružja

Foto: Reuters

Dmitrij Medvedev

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev rekao je da su se neprijatelji zemlje ukopali u zapadnim državama, pa Moskva povećava tempo proizvodnje najmoćnijeg naoružanja.

- Nama je mnogo teže – naš neprijatelj se ukopao ne samo u Kijevsku guberniju naše rodne Male Rusije. On je u Evropi, Severnoj Americi, Japanu, Australiji, Novom Zelandu i na mnogim drugim mestima. Stoga povećavamo proizvodnju najmoćnijeg oružja. Uključujući i ono zasnovano na novim principima - napisao je on na svom Telegram kanalu.

Medvedev je dodao da "pseudoukrajinski besni mešanci sa ruskim prezimenima, koji se guše svojom toksičnom pljuvačkom" tvrde da se njihov neprijatelj nalazi u granicama Rusije, od Zapada do Vladivostoka.

Ruski izviđači u akciji

 

 

Ukrajina granatirala Donjeck

Centar Donjecka ponovo su granatirale ukrajinske snage iz višecevnih raketnih bacača "Grad", javlja dopisnik Sputnjika. Vorošilovski i Kalinjinski okrug su se našli pod vatrom, čulo se oko 20 eksplozija.
Rakete su pogodile nekoliko stambenih zgrada i pale na teritoriju Opere i Baleta, kao i Kalinjinske bolnice.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Vasilije

pre 1 godinu

Kako bre, mogu rusi da "napreduju u Harkovu" kada su oni na 60-100km od grada (60km je do ruske granice u pravcu ruskog grada Belogorda, a onih 100km je onaj mali donji deo harkovske oblasti koji drze, ona 4 sela, ova oblast je oslobodjena jos u julu-avgustu)?? Jel to neko pogresno prepisao ili je malo "veseo" na poslu???

ratko

pre 1 godinu

vi ukronacisti toliko lazete da ste po vasem vec osvojili Moskvu ,klosarcine jedne

Vasilije

pre 1 godinu

Jel ocete da znate koliko je brodova s raketama Kalibr u Crnomorskoj floti, e pa ukupno 8 i 3 podmornice, a mogu da se prisposobe jos 4 broda i 1 podmornica za ispaljivanje raketa Kalibr posto su rakete novije generacije.....od tih 8 brodova , 1 je ostecen ( razarac) raketom harpoon i nije vise borbeno sposoban i 1 podmornica je ostecena u napadu ukrajinskog protivpotmornickog aviona doniranog od francuza ( obe jedinice su odvucene na popravku u brodogradiliste u Novorasijsku). Ostali brodovi mogi da ispale rakete, neki cak 6-8 odjednom A ukrajinci imaju pravo, ipak su potopili 16 brodova, od toga samo krstarica Moskva,1 desantni brod i 1 korveta su vredniji brodovi ostali su tipa malih patrolnih brodova, patrolnih camaca, desantnih camaca minolovaca i katera, male pomorske jedinice naoruzane lakom artiljerijom (23mm, 30,mm, 37mm, 57mm, 76mm) Ostetili su 3 veca broda( razarac, fregata, desantni brod) i 10-ak malih, kao i 1 podmornicu Crnomorska floti sa tim "gubicima" ipak nije bitnije smanjena borbena moc.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Bude se sile iz senke i slobodan svet! Zašto Iran ćuti o smrti predsenika Raisija?
Live TV

Bude se sile iz senke i slobodan svet! Zašto Iran ćuti o smrti predsenika Raisija?

Još dva dana ima do bruke i sramote u Savetu Evrope. Još veća parodija je što će Nemci sve to da otvore. I dalje se čekaju informacije o padu helikoptera u kom je bio predsednik Irana. Na ove teme u "Info večeri" govorili su novinarka Olivera Miletović, narodni poslanik SNS Uglješa Mrdić i dr Dragan Petrović, Institut za međunarodnu politiku i privredu.

21.05.2024

22:22

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetske lidere? (VIDEO)
Live TV

Dve tragedije za nedelju dana! Da li neko namerno ubija svetske lidere? (VIDEO)

Još uvek nema zvaničnih informacija o tome šta se dogodilo sa iranskim predsednikom. Premijer Slovačke na svu sreću je živ, ali ono što se dogodilo je ili namerna opstrukcija ili neverovatan propust njegovog ličnog obezbeđenja. Na sve aktuelne teme u svetu u emisiji "Info dan" govorili su dr Stanislav Sretenović, istoričar i Bojan Dimitrijević, ekonomista.

21.05.2024

16:56

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Ocene Crvena zvezda: Ivanić i Spajić potvrdili fantastičnu sezonu
Crvena zvezda

Ocene Crvena zvezda: Ivanić i Spajić potvrdili fantastičnu sezonu

Fudbaleri Crvene zvezde osvojili su Kup Srbije, pobedivši u finalu Vojvodinu 2:1 (1:0). Igra crveno-belih bila je ubedljivija nego što rezultat pokazuje, a posebno su se izdvojili Uroš Spajić i Mirko Ivanić. Uz malo sreće, igrač utakmice mogao je da bude Šerif Ndijaje, ali su mu poništena dva gola.

21.05.2024

23:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija