• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Vostok

12.12.2022

18:29

BEZBEDNOSNE GARANCIJE ZA MOSKVU?! TO SE NEĆE DESITI, ALI EVROPI I NATO POTREBENE SU GARANCIJE OD RUSIJE! Poljaci na čemu ste vi?!

Vesti

BEZBEDNOSNE GARANCIJE ZA MOSKVU?! TO SE NEĆE DESITI, ALI EVROPI I NATO POTREBENE SU GARANCIJE OD RUSIJE! Poljaci na čemu ste vi?!

Podeli vest

Rusija ne može očekivati bezbednosne garancije od drugih zemalja, rekao je zamenik poljskog ministra spoljnih poslova Pavel Jablonski.

Pozivi da se odgovori na zabrinutost Moskve u vezi sa širenjem NATO-a u Evropi došli su od bivših i aktivnih lidera zemalja EU, uključujući bivšeg nemačkog kancelara Angelu Merkel i francuskog predsednika Emanuela Makrona.

- Ljudi ne treba da se ubeđuju da Rusija ima pravo da očekuje bezbednosne garancije od bilo koga - rekao je Jablonski novinarima uoči sastanka najviših diplomata zemalja članica EU, koji je počeo u Briselu.

- To je samo strateška greška, takva vrsta razmatranja. Nisu Rusiji danas potrebne bezbednosne garancije, već su Evropi potrebne bezbednosne garancije Rusije - rekao je on i dodao da će poljska delegacija tokom ministarskog sastanka pozvati na najoštrije moguće sankcije Rusiji.

Moskva je godinama govorila SAD-u i njihovim saveznicima da širenje NATO-a predstavlja pretnju ruskoj nacionalnoj bezbednosti i upozoravala da ignorišući njene primedbe u vezi sa pitanjima kao što je potencijalno članstvo Ukrajine u bloku koji predvode SAD, zapadne zemlje prelaze crvenu liniju.

Poslednji pokušaj da se smire tenzije dogodio se prošle godine, kada je Moskva ponudila sporazum za koji je navela da će rešiti ovu zabrinutost. Predlog je odbijen, a zapadni lideri su udvostručili politiku otvorenih vrata NATO-a. Rusija je započela svoju vojnu operaciju u Ukrajini u februaru, navodeći, između ostalih razloga, ekspanziju vojnog bloka na istok.

Dok su zemlje EU osudile ovaj potez kao čin, navodno "ničim izazvana agresija", neki političari su priznali da je nedostatak evropske bezbednosne arhitekture koja bi ublažila zabrinutost Rusije glavni destabilizujući faktor. U svom prvom intervjuu nakon povlačenja sa funkcije kancelara, Merkelova je rekla da je neuspeh da se izgradi takav aranžman nešto o čemu „treba da razmislimo" kada razgovaramo o Ukrajini.

Njen naslednik Olaf Šolc rekao je da „moramo da se vratimo na sporazume koje smo imali proteklih decenija i koji su bili osnova za mir i bezbednosni poredak u Evropi". On je takođe ustvrdio da je Rusija prekršila ove aranžmane i da „nije bilo agresije NATO-a".

Makron je ovog meseca saopštio da vojni blok predvođen SAD-om treba da pripremi ponudu bezbednosnih garancija za Moskvu da bi se rešio sukob u Ukrajini. On je rekao da je razumljiva zabrinutost da će „NATO rasporediti oružje koje će ugroziti Rusiju".

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Rade R

pre 1 godinu

Nisu Poljaci ni na kakvim drogama, oni su na fašizmu!

SRBIJO, OVO VAŽI I ZA TEBE?! PUTIN JASAN, RUSIJA ĆE BRANITI SAVEZNIKE SVIM SREDSTVIMA! Pentagon i Brisel dobili poruku koja im ruši sve planove?!
Planeta

SRBIJO, OVO VAŽI I ZA TEBE?! PUTIN JASAN, RUSIJA ĆE BRANITI SAVEZNIKE SVIM SREDSTVIMA! Pentagon i Brisel dobili poruku koja im ruši sve planove?!

Rusija nikome nije isporučivala i ne isporučuje nuklearno oružje, ali će štititi svoje saveznike svim raspoloživim sredstvima, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin! Lider Rusije nije eksplicitno naveo na koje zemlje i narode konkretno misli, ali po svim porukama Moskva našu zemlju smatra saveyničkom i prijateljskom

07.12.2022

18:38

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija