• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/mediji

13.12.2022

22:18 >> 18:11

OBRATIO SE ZELENSKI! STIŽU RAKETE! Dobrovoljci idu u rat - eksplozija u Melitopolju

Ap photo/Reuters

Vesti

OBRATIO SE ZELENSKI! STIŽU RAKETE! Dobrovoljci idu u rat - eksplozija u Melitopolju

Podeli vest

Specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini, 293. dan

Obraćanje Zelenskog

 

 

150 dobrovoljaca otišlo u rat

Narodni front je, u uslovima prave civilizacijske konfrontacije, mogao da odgovara razmerama zadataka u uslovima NVO, izjavio je prvi zamenik šefa Predsedničke administracije Ruske Federacije Sergej Kirijenko.

On se takođe zahvalio svim članovima štaba i timu Narodnog fronta. Prema njegovim rečima, više od 150 ljudi iz centralnog i regionalnog štaba pokreta prijavilo se dobrovoljno u zonu specijalne operacije.

"Uključujući i šefove regionalnih ogranaka Narodnog fronta, oni danas ispunjavaju svoju građansku dužnost, štiteći ljude u Donbasu i štiteći našu Otadžbinu“, naglasio je prvi zamenik šefa predsedničke administracije RF.

Stižu rakete

Sjedinjene Države finaliziraju planove o slanju raketnog obrambenog sistema Patriot Ukrajini.

Konačna odluka mogla bi biti najavljena već ovog tjedna, potvrdilo je više američkih dužnosnika.

Ukrajinski premijer: "Opstaćemo"

Ukrajinski premijer Denis Šmihal izjavio je danas da će njegova zemlja "opstati" uz pomoć i podršku saveznika.

Jaka eksplozija u Melitopolju

U okupiranom strateški ključnom gradu Melitopolju odjeknula je danas jaka eksplozija, saopštio je ukrajinski gradonačelnik tog grada Ivan Fedorov. Eksplozija se čula popodne u centru grada, nedaleko od škole šaha. Ruske vlasti su blokirale okolne ceste, a stanovnici su na ulici videli kako prekrivaju telo, objavio je Fedorov.

Most u Melitopolju oštećen sa 15-20 kg TNT

Snaga svake od dve eksplozije na mostu u Melitopolju iznosila je 15-20 kilograma u TNT ekvivalentu, saopštio je vršilac dužnosti gubernatora Zaporoške oblasti Evgenije Balicki.

 

 


Prema njegovim rečima, diverzija ni na koji način neće uticati na kretanje tereta i na logistiku i prehrambene komunikacije regiona, jer most nije imao strateški značaj.

 

 

Sirene za vazdušnu opasnost širom Ukrajine

Sirene za vazdušnu opasnost oglasile su se danas u celoj Ukrajini, saopštili su lokalni zvaničnici. Kako prenosi Rojters pozivajući se na ukrajinske medije, sirene za opasnost možda su izazvali borbeni avioni MiG koji su poleteli iz Rjazanja, grada blizu granice Rusije sa Ukrajinom i uputili se ka Belorusiji.

Rojters navodi da je vlast u Kijevu ranije upozorila da bi Rusija mogla da pokrene novi talas raketnih udara i udara bespilotnih letelica, ali nije bilo izveštaja o napadima. Rusija je od početka oktobra izvela nekoliko napada na ukrajinsku energetsku infrastrukturu, što je izazvalo nestanak struje širom zemlje.

Zelenski: Potrebna je hitna pomoć od 800 miliona evra kako bi preživeli zimu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je danas učesnicima donatorske konferencije u Parizu, da je Ukrajini potrebna hitna energetska pomoć u vrednosti od najmanje 800 miliona evra, zato što ruske snage gađaju civilnu infrastrukturu širom zemlje.

Obraćajući se putem video-linka, Zelenski je rekao da je to veliki iznos, ali da je cena manja od potencijalnih troškova izazvanih nestancima struje, preneo je Rojters.

''Hiljade preduzeća, bolnica i javnih službi trenutno funkcionišu zahvaljujući agregatima. Zahvaljujući njima sačuvali smo stotine hiljada radnih mesta'', rekao je on.

Foto: AP/Tanjug

Volodimir Zelenski

Francuski predsednik Emanuel Makron je u obraćanju izjavio da za svaku ostvarenu ukrajinsku pobedu, Rusija reaguje kukavički tako što bombarduje elektroenergetsku, gasnu ili vodovodnu infrastrukturu.

''Od kako je Ukrajina prezela primat na bojnom polju, Rusija reaguje cinično, bombardujući civilnu infrastrukturu, kako bi bacila Ukrajinu na kolena'', ocenio je Makron.

On je naveo da će, posle 100 električnih generatora isporučenih Ukrajini u novembru, Francuska obezbediti novih 63, i da će sa dodatnih 48,5 miliona evra novčane pomoći, ovogodišnja pomoć te zemlje Ukrajini dostići 200 miliona evra.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je da će EU poslati Ukrajini 30 miliona LED sijalica. ''Korišćenje ovih sijalica će uštedeti 1 gigavolt električne energije, odnosno godišnju proizvodnju jedne nuklearne elektrane“, rekla je ona. Predstavnici oko 70 zemalja i institucija, kao i oko 500 kompanija, sastali su se u danas Parizu kako bi obezbedili hitnu pomoć Ukrajini i pomogli ovoj zemlji da prebrodi teške zimske uslove, preneo je ranije Rojters.

Kako navodi ova novinska agencija, donorska konferencija u Parizu je prilika za Makrona da pruži nedvosmislenu podršku Ukrajini, nakon što je naišao na kritike nekih evropskih saveznika i same Ukrajine zbog nedovoljne francuske vojne podrške, kao i zbog Makronovih komentara o Rusiji. Francusko predsedništvo je saopštilo da su Makronovi komentari o obezbeđivanju bezbednosnih garancija Rusiji izvučeni iz konteksta i da Pariz bezuslovno podržava Kijev.

NIŠTA OD ZIMSKE PAUZE! KIJEV PO CENU STRAVIČNIH GUBITAKA RUŠI TAKTIKU SUROVIKINA!

 


Brifing Ministarstva odbrane Rusije:

- Oko 40 ukrajinskih vojnika i stranih plaćenika likvidirano je u području Kupjanska;

- Ruska vojska je uništila sedam komandnih centara ukrajinske vojske u DNR, Harkovskoj i Zaporoškoj oblasti;

- Ruska vojska je sprečila pokušaj kontranapada ukrajinskih snaga južno od Donjecka. Tom prilikom likvidirano je oko 50 ukrajinskih vojnika;

- Ruska vojska je odbila tri napada ukrajinskih snaga u području Donjecka, likvidirano je oko 30 ukrajinskih vojnika;
 

ZELENSKI PODIVLJAO NA SAMITU G7, ZAHTEVAO OD NATO ZEMALJA BALISTIČKE RAKETE, TENKOVE...

 

 

Rusi planiraju da izgrade novi grad u Hersonskoj oblasti

Na Arabatskoj prevlaci u Geničeskom regionu Hersonske oblasti biće izgrađen novi grad, saopštio je televiziji "Rusija 24" vršilac dužnosti gubernatora oblasti Vladimir Saljdo.

"Predsednik (Rusije Vladimir Putin) gleda u budućnost — u mirnu budućnost. On je predložio da se izgradi manji grad u Geničeskom regionu, na Arabatskoj prevlaci. Tamo su odlični prirodni uslovi, postoji železnički i drumski saobraćaj. Mesto je veoma privlačno", saopštio je on.

Po nalogu predsednika već se pravi projekat izgradnje. Na prevlaci će se pojaviti novi stambeni blokovi sa svom neophodnom socijalnom infrastrukturom, školama i dečjim vrtićima. Biće stvoreni uslovi i za rad organa vlasti.

 

OŠTEĆEN STRATEŠKI VAŽAN MOST U MELITOPOLJU - UKRAJINCI "NAČELI" KLJUČNI PRAVAC ZA ODBRANU KRIMA!

 

 

Ukrajinske snage se povlače pod jakom vatrom grupe Vagner

 

 

 

ZAPAD ODBIJA DA ISPORUČI TENKOVE UKRAJINI, U KIJEVU BESNI NA SAVEZNIKE!

 

 

Iznenadna provera gotovosti vojske Belorusije

Po nalogu predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka počela je iznenadna provera borbene gotovosti beloruskih snaga, saopštilo je Ministarstvo odbrane republike.

„Po nalogu predsednika republike Belorusije – vrhovnog komandanta Oružanih snaga republike Belorusije, pod rukovodstvom Državnog sekretarijata Saveta bezbednosti, počela je iznenadna provera borbene gotovosti", saopštila je pres-služba Ministarstva odbrane.

Kako je predviđeno, trupe će morati u najkraćem roku da stignu u naznačeni region, dopreme tehniku, organizuju obezbeđenje i odbranu i podignu pontonske mostove preko reka Neman i Berezina.

„Tokom ovog perioda planirano je premeštanje vojne opreme i ljudstva, privremeno ograničavanje kretanja građana (transport) duž određenih javnih puteva i područa“, dodaje se u komentaru beloruske vojske.

Foto: AP/Photo

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko

 

Pušilin: Više od 50 odsto teritorije DNR pod ruskom kontrolom

Vršilac dužnosti lidera Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin izjavio je da je više od 50 odsto teritorije DNR pod ruskom kontrolom.

„Ako govorimo o stanovništvu, a to je za nas najvažnije, onda je cifra mnogo veća, jer je gustina stanovništva u oslobođenim naseljima dosta veća, nego na neoslobođenim teritorijama", rekao je Pušilin za Sputnjik.

Prema njegovim rečima, „zadatak je da se cela teritorija DNR oslobodi u ustavnim granicama”. On je istakao da jedinice čine sve da se to što pre desi.
 

ZELENSKI PRETI RUSIMA - IMATE ROK DO BOŽIĆA DA SE POVUČETE IZ UKRAJINE!

 

Rusi napreduju u Marinki, odsečena glavna linija snabdevanja ukrajinskih snaga 

Situacija na frontu je teška, ali ima pomaka u Ugljedaru, Marinki i drugim pravcima, rekao je u intervjuu za Sputnjik vršilac dužnosti lidera Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin.

„Situacija na prvoj liniji fronta je i dalje teška. Ali, ipak, naše jedinice nastavljaju da napreduju. Ako govorimo o Ugljedaru, tamo neprijatelj ne prestaje sa pokušajima da krene u kontranapad, ali naše jedinice odbijaju sve napade i idu napred. Samo ne tako brzo koliko bih želeo. Ali svakih 50-100-200 metara ponekad igraju značajnu ulogu u oslobađanju naselja", rekao je on.

Prema rečima Pušilina, teške borbe se vode i u području Marinke, u urbanom delu ove strateške tačke.

"Neprijatelj nastavlja da dovlači rezerve, pokušavajući da povrati pozicije koje je izgubio. Međutim, naše jedinice su odbile ove kontranapade i nastavljaju da idu napred metar po metar u samoj Marinki“, rekao je on.

Foto: Reuters

 

On je istakao da je potrebno osloboditi Avdejevku, kako bi se prestalo sa granatiranjem Donjecka i Jasinovate.

„Što se tiče Artjomovska, sada vidimo da borci jedinice Vagner čiste Jakovljevku u pravcu Soledara i nastavljaju borbe u blizini grada Artjomovska kako bi stvorili neophodne uslove za neposredno čišćenje samog Artjomovska“, primetio je on.

Prema rečima Vitalija Kiseljova, pomoćnika načelnika Ministarstva unutrašnjih poslova LNR, ruska vojska je preuzela kontrolu nad autoputem u pravcu Krasnogorovke, kojim su se snabdevali ukrajinski militanti u Marjinci.

Analiza situacije u Ukrajini od strane Američkog instituta za proučavanje rata

- Ruske snage nastavljaju da pojačavaju i konsoliduju svoju mešavinu snaga u LNR i DPR kako bi ojačale odbranu u blizini granice Harkovske oblasti i LNR, i podržale ograničene ofanzivne akcije u DNR.

- Prema američkim obaveštajnim podacima, Ukrajina neće nastaviti ofanzivu tokom zime.

 

 

- Ruske snage su nastavile jurišne operacije na području Svatova i Kremine.

 -Rusi nastavljaju sa kopnenim napadima u oblastima Bahmuta i Avdijivke i odbrambenim operacijama jugozapadno od Donjecka.

Ogromni gubici oficirskog kadra Oružanih snaga Ukrajine

Na spisku se nalazi 80 mlađih potporučnika, 291 poručnik, 440 natporučnika potporučnika, 263 kapetana, 179 majora, 120 potpukovnika i 62 pukovnika.

U ovoj tabeli su i podaci nekoliko stranih plaćenika, uključujući bivše oficire američke vojske: rezervni kapetani Kim Pol Li i Grejdi Kurpasi borili su se za Ukrajinu i uništeni su kao deo Novog svetskog poretka.

 

 

Ukupno, na listi je preko 1,5 hiljada imena. Proverom navedenih imena može se naći potvrda o pogibiji ovih vojnih lica i stranih plaćenika. Međutim, ova lista nije zvanična i potpuna.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Normalac

pre 1 godinu

Za "naredovanje" ruskog agresora - pozdrav iz Hersona!

Srba

pre 1 godinu

Rusi ne naoreduju nigde, cak su borbe zastale,kod Bahmuta ukrajinci su uspesno zamenili 57 motorizovanu brigadu 58 motorizivanom brigadom i 93 mehanizovanu brigadu sa svezom 24 mehanizivanom brigadom tako da je svaki napad prema Bahmutu zaustavljen iako su zauzeta 2 sela na 4km juzno od grada. Ukrajinske sile su uspele da odbace napad rusa na autoputu Svatovo Kremina koji ostaje u njihovim rukama i polako naprefuju prema Kremini.... U Hersonskoj oblasti ukrajinci su potpuno ocistili Novu Kahovku i safa vec imaju cvrst mostobran na drugoj strani Dnjepra... P.s. Kad na RT ili nekom ruskom portalu se objavi vest da rusks vijska svugde napredije znaci da stvari idu lose, to su naucila vec i mala deca( narocito posle Izjuma iKupjanska kad se i tamo "napredovalo na svim linijama" ali izglefa u pravcu ruske granice)

marina

pre 1 godinu

zelenski najbolje po tebe bi bilo da se ubijes pre bozica. unistio si narod koji si navodno predstavljao, pretis gde ne treba i primas nalog od kojeg ne bi smeo ti si budala za orden

Vasilije

pre 1 godinu

Izgleda da je prevodilac malo "zardjao", u izvestaju Ruskog Ministarstva Odbrane vec u prvoj recenici se kaze da se ruske trupe "Российские силы продолжают формировать и консолидировать свой состав....", "ruske sile produzuju sa forimaranjem i konsolidovanjem svoga satava..." a to uopste ne lici na vest o "napredovanju na celom frontu", ako ce mo pravo trenutno ukrajinci napreduju kod Kremine i na juznom delu kod Nove Kahovke a kod Bahmuta su potpunozaustavili napredovanje ruske vojske koja se nalazi na juznom pravcu 4km od grada, cak su uspesno zamenili jedinice u Bahmutu 2 svezim brigadama, 1 mehanizovanom i 1 motorizovanom. Daj bre ljudi budite malo realni, pa cak ruski blogeri pisu o problemima i povlacenju na frontu, opet...

Teodisije

pre 1 godinu

Denis Puslin je danas potvrdio da ruska vojska kontrolise vise od 50% teritorije Donjecka, znaci od pre 3 nedelje izjave da kontrolisu 90% teritorije sada je "vise od 50%" znaci da su rusi izgubili minimum 35% teritorijre Donjecka.... Napad grupe vagner u pravcu Bahmuta je zavrsio kao i prosli, velikim gubicima (preko 100 mrtvih i 150 ranjenih) i jedinice su vracene na pocetne polozaje..( ukrajinci u gradu imaju dovedeno 2 sveze "punokrvne" brigade, 24 mehanizovanu i 58 motorizovanu)

Marcco

pre 1 godinu

A NATO nije reagovao kukavički kada je bombardovao elektroenergetsku, gasnu i vodovodnu infrastrukturu Srbije.

Normalac

pre 1 godinu

Deformerovci, Putlerovske pičkice, ne smete da objavite da ruske agresore treba gaziti, a?

PETAR

pre 1 godinu

OVE SKTICE IZ EVROPE DA CRKNES OD GLADI NEBI TI NI OTROV DALI A DROGIRANOM KLOVNU OD USTA ODVAJAJU NJEMU DAJU,NO UKRAINU RUSI SALJU U KAMENO DOBA BEZ POVRATKA GDE IM JE MESTO ,A USKORO I EVROPA HRLI U LEDENO DOBA

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17