• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/strana.news

15.12.2022

11:26

PLAN ZA SLOM RUSKE VOJSKE! Kijev dobija PAMETNE BOMBE, američki "JDAM" pretvara obične projektile u NAVOĐENE, ako Bajden odobri...

Reuters/AP/Printscreen twitter/Fotomontaža

Vesti

PLAN ZA SLOM RUSKE VOJSKE! Kijev dobija PAMETNE BOMBE, američki "JDAM" pretvara obične projektile u NAVOĐENE, ako Bajden odobri...

Podeli vest

Administracija američkog predsednika Džoa Bajdena planira da pošalje Ukrajini naprednu elektronsku opremu koja pretvara nenavođenu avionsku municiju u „pametne bombe”, sposobne da pogode neprijateljske vojne položaje sa visokim stepenom preciznosti

Ovo su Vašington postu potvrdili američki zvaničnici koji su upoznati sa ovim pitanjem, navodi se u članku.

Reč je o kompletima opreme zasnovanoj na GPS tehnologiji, zahvaljujući kojoj se bombe koje slobodno padaju pretvaraju u navođenu („pametnu“) municiju za sve vremenske uslove.

Kompleti uključuju uređaje za globalno pozicioniranje za povećanu preciznost JDAM (Joint Direct Attack Munition), i mogu se priključiti na različita oružja i avione kako bi se formirala municija za direktni napad  Američka vojska je koristila ovu tehnologiju za bombe do 907 kg, koje se obično primenjuju na bombardere i lovce.

Prema pisanju Vašington posta, još uvek je nejasno da li je predsednik SAD Džo Bajden ili bilo ko od njegovih najviših savetnika za nacionalnu bezbednost odobrio predloženi transfer JDAM-a u Ukrajinu.

Takođe, novinarski izvori nisu precizirali da li će ukrajinske snage koristiti komplete na avionima ili kopnenom naoružanju, niti koji će konkretni sistemi u ukrajinskom arsenalu biti kandidati za takvo pojačanje.

Isporuka JDAM-a bila bi još jedan veliki potez Vašingtona da pomogne Ukrajini u odbijanju invazije ruskih snaga, obezbeđivanjem novog načina za gađanje ruskih jedinica i štabova.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Bojan

pre 1 godinu

Добро је што имају одакле да их бацају! Или ће бити на ооооорук!?! Боже, какве небулозе!

Zarko

pre 1 godinu

Izgleda da Amerikanci nisu svesni da ce ih Rusi unistiti sa tri bombe samo ako odluce da ih posalju na ameriku

Zarepo

pre 1 godinu

Ovo je sad vec direktno mesanje Amerike u rat u Ukrajini

Dimitrije

pre 1 godinu

Pa tu tehnologiju Amerikanci primenjuju već više od 50 godina. Sve bombe koje su bacili na nas su bile takve, nosač sa krilcima i sistemom za navođenje a unutra stara MK bomba. Daj bre uradite nekad posao do kraja informišite se o tome što objavljujete a ne samo prenošenje tuđeg lupetanja

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Bulatović: Borko nastavlja da širi zlu antisrpsku propagandu!
Politika

Bulatović: Borko nastavlja da širi zlu antisrpsku propagandu!

U iščekivanju odluke Dragana Đilasa o tome da li će udostojiti svoje birače učešćem na beogradskim izborima koji će se održati 02. juna, ili će ipak preovladati njegova neodgovornost i nesposobnost, prvi među političkim licima koje Đilas plaća i izdržava, Borislav – Borko Stefanović, jutros se pojavio na Radio Televiziji Srbije.

18.04.2024

12:52

TV

Svet se već nalazi u svetskom ratu? Vašington hoće da destabilizuje Iran!
Live TV

Svet se već nalazi u svetskom ratu? Vašington hoće da destabilizuje Iran!

Situacija na Bliskom istoku se, naizgled, barem malo primirila nakon sukoba između Izraela i Irana. Kako će tok spomenutog konflikta teći i da li postoji mogućnost da on eskalira na čitav svet? Na ova pitanja odgovarao je profesor dr Milan Petirčković sa Fakulteta političkih nauka za Informer TV u emisiji "Info jutro".

18.04.2024

13:00

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Žoc dobio "pojačanje" za ABA titulu! Nazivali ga cirkuzantom, svi ga pljuvali, a on krenuo da rešeta! (VIDEO)
Partizan

Žoc dobio "pojačanje" za ABA titulu! Nazivali ga cirkuzantom, svi ga pljuvali, a on krenuo da rešeta! (VIDEO)

Košarkaši Partizana trijumfalno su krenuli u odbranu titule u ABA ligi, pošto su sinoć u Beogradskoj areni prilično glatko i ubedljivo savladali Igokeu sa 94:85 u prvom meču četvrtfinalne serije regionalnog takmičenja. Navijači crno-belih, osim zbog trijumfa, imaju razlog za zadovoljstvo i zbog uspona forme igrača koji je do pre nekoliko nedelja praktično bio zaboravljen i potpuno otpisan, a reč je o Amerikancu sa pasošem Hrvatske, Džejlinu Smitu (29)!

18.04.2024

10:28

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija