• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

15.12.2022

20:05

USVOJEN PREDLOG ZAKONA O ODUZIMANJU IMOVINE U CRNOJ GORI! Eskobar i Đukanović zabrinuti

Tanjug/AP/youtube.com/printscreen

Vesti

USVOJEN PREDLOG ZAKONA O ODUZIMANJU IMOVINE U CRNOJ GORI! Eskobar i Đukanović zabrinuti

Podeli vest

Crnogorski ministar pravde Marko Kovač rekao je da je posebna pažnja u zakonu posvećena imovinskoj koristi koja je stečena delatnošću kriminalnih organizacija

Vlada Crne Gore u tehničkom mandatu utvrdila je danas Predlog zakona o oduzimanju imovinske koristi stečene kriminalom.

Ministar pravde Marko Kovač rekao je da je, nakon dužeg vremena, dobijeno mišljenje Evropske komisije i da je ocenjeno da je taj akt u potpunosti usaglašen sa tekovinama EU. On je istakao da je posebna pažnja u zakonu posvećena imovinskoj koristi koja je stečena delatnošću kriminalnih organizacija, prenosi Tanjug.

"Propisano je da se od učinioca krivičnog dela može oduzeti imovina ako je stečena kriminalnom delatnošću, a njena ukupna procenjena vrednost iznosi najmanje 50.000 evra, ako je potvrđena optužnica za krivična dela iz nadležnosti Specijalnog državnog tužilaštva (SDT)", rekao je Kovač.

Zakon je, rekao je, snažan korak napred u targetiranju nezakonite imovinske koristi.

- Crna Gora mora da započne snažnu borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije i do sada smo slali snažne poruke u tom pravcu - naveo je Kovač.

Predsednik tehničke vlade Dritan Abazović rekao je da smatra da je Ministarstvo pravde pripremilo dobro zakonsko rešenje, i da bi taj akt trebalo da bude razmatran na posebnoj sednici Skupštine.

- Građani treba da znaju kako državni službenik može da sa šest miliona evra garantuje svoju kauciju", naveo je Abazović, aludirajući verovatno na slučaj službenika Agencije za nacionalnu bezbednost Petra Lazovića, inače, sina Zorana Lazovića, bivšeg rukovodioca Sektora Uprave policije za borbu protiv organizovanog kriminala.

Kao što je poznato, i predsednik Crne Gore Milo Đukanović 2007. godine bio je optužen za umešanost u šverc cigareta u Italiji. Nekoliko Đukanovićevih bliskih saradnika, uključujući i bivšeg crnogorskog ministra finansija Miroslava Ivaniševića, bili su osumnjičeni za kriminalne aktivnosti u periodu od 1994. godine do 2002. godine. Italijansko tužilaštvo zatražilo je 2009. godine povlačenje optužnice protiv Mila Đukanovića.

Sumnje u ispravnost stečene imovine crnogorskog predsednika uprkos tome ne prestaju. Ipak, crnogorska specijalna tužiteljka Sanja Jovićević odbacila je prošle sedmice krivičnu prijavu protiv Đukanovića i njegovog sina Blaža zbog neovlašćenog bogaćenja, pranja novca i neprijavljivanja poreza.

Eskobar: Crna Gora mora da izađe iz političkog ćorsokaka

Specijalni izaslanik američkog predsednika za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar u poseti je Crnoj Gori, a danas se sastao sa premijerom Dritanom Abazovićem.

Eskobar je saopštio nakon sastanka sa Abazovićem da Crna Gora mora da reši politički "ćorsokak" u kojem se trenutno nalazi i da se jasno suprotstavi specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini.

Milo Đukanović: Crna Gora da se vrati u stanje normalnosti koje priliči jednoj članici NATO-a

Sa Eskobarom se sastao i predsednik Crne Gore Milo Đukanović, kome je američki izaslanik pružio otvorenu podršku.

- Gabrijel Eskobar i predsjednik Đukanović danas su se sastali i podijelili zabrinutost u vezi s donošenjem Zakona o predsjedniku, razgovarali o potrebi deblokade Ustavnog suda i razmijenili mišljenja o gorućim regionalnim bezbjednosnim pitanjima - navela je ambasada SAD na Tviteru.

U sličnom duhu, i Đukanović je saopštio da je imao "konstruktivan i veoma otvoren razgovor o situaciji u Crnoj Gori" sa specijalnim izaslanikom SAD.

- Izuzetna briga za funkcionalnost države u uslovima kada nemamo Ustavni sud i vladu i nema konsenzusa u parlamentu - naveo je Đukanović na Tviteru i dodao: "Ohrabrenje svim proevropskim i proevroatlantskim političkim akterima da se fokusiraju na kompromis koji će rezultirati izborom sudija Ustavnog suda i sprovesti vanredne izbore kao kredibilan izlaz iz krize."

Prema njegovim rečima, "sve ostalo je manipulacija, pa i nepromišljeno usvajanje zakona uprkos mišljenju Venecijanske komisije".

- Crna Gora se mora vratiti u stanje normalnosti koje pripada pouzdanoj članici NATO-a i državi koja je odgovorna da kroz reforme ostvaruje perspektivu članstva u EU - zaključio je Đukanović.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Milan

pre 1 godinu

Divno, još samo kod nas da usvoje i Vučiću i eliti ima da se tresu gaće.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija