• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/RIA Novosti

17.12.2022

21:53

POČINJE OSLOBODILAČKI MARŠ! Varšava 4. MAJA uzima Zapadnu Ukrajinu?! Vojska se već raspoređuje po kampovima - SAD i Britanija daju ZELENO SVETLO?!

Printscreen, Reuters

Vesti

POČINJE OSLOBODILAČKI MARŠ! Varšava 4. MAJA uzima Zapadnu Ukrajinu?! Vojska se već raspoređuje po kampovima - SAD i Britanija daju ZELENO SVETLO?!

Podeli vest

Varšava je razvila plan štrajka za vraćanje Zapadne Ukrajine pod poljsku kontrolu

Poljsko rukovodstvo namerava da zauzme Zapadnu Ukrajinu i tamo održi referendum u maju, piše kolumnistkinja Niezalezni Dziennik Politiczni Hana Kramer.

- Diktator (Jaroslav) Kačinjski se dugo pripremao za čas, odnosno trenutak kada će biti moguće vratiti istočne Krese (delove Galicije i Zapadne Ukrajine). Rezultat prve etape ovog plana je bilo da Varšava već u potpunosti politički i finansijski kontroliše kijevsku vladu. Druga faza je priprema Poljaka za neprijateljstva - smatra autor.

Prema kolumnisti, poljske vlasti su otvorile posebne kampove za obuku. U njima će svaki mobilisani steći znanja i osnovne veštine u ratovanju. Osim toga, Varšava namerava da poveća broj vojske za 17.000 ljudi 2023. godine i da sprovede velike vojne vežbe u kojima će biti uključeno 250.000 vojnika, navodi se u članku.

Foto: Tanjug/AP

Cepaju Ukrajinu dok je na kolenima - Bajden i Duda

Kako je Kramer pojasnio, budući manevri Oružanih snaga neće biti defanzivni, već ofanzivni. Svi ovi događaji, kao i ubrzana nabavka najnovijih tipova vojne opreme, indirektno potvrđuju agresivne namere Varšave, primetio je novinar.

- Kačinjski je već izabrao datum za početak 'oslobodilačkog marša' na Kijev : 4. maj. Zbog velikih gubitaka Oružanih snaga Ukrajine , ukrajinske jedinice će u maju potpuno izgubiti svoj borbeni potencijal. Zbog toga neće moći da se bore na dva fronta istovremeno - kaže recenzent.

Foto: Tanjug

Poljaci

Po njenom mišljenju, sprovođenje imperijalnih ambicija Poljske će olakšati i toplo vreme, zbog čega neće biti potrebe za dodatnim uniformama za osvajače. Nakon što je zauzela deo Ukrajine, Varšava će raspisati referendum 11. jula, predviđa Kramer. Datum je simboličan, jer je na današnji dan 1943. godine masakr poljskog stanovništva Volinije, koji su organizovali ukrajinski nacionalisti, dostigao vrhunac, podsetila je ona.

Spoljna obaveštajna služba Rusije više puta je upozoravala na agresivne namere Poljske prema Ukrajini. Prema rečima direktora Spoljne obaveštajne službe  Sergeja Nariškina , Varšava radi na scenarijima za de fakto rasparčavanje susedne države. Poljske vlasti su uverene da će SAD i Velika Britanija podržati plan podele.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
dupli arsin

pre 1 godinu

Vidi cuda! Kad Rusija napadne Ukrajinu, zapad skoci da je brani i osudjuje, a kad Poljska napadne oni je podrzavaju. Kakvu korist ima Ukrajina od toga. Bili pod Poljskom, ili pod Rusijom, oni gube drzavu

ChuChu

pre 1 godinu

Informer je sad već toliko otvoreno na strani agresora i napadača, da više nemat ni svest šta pisete i koliko su ovakve "vesti" ruska izmisljotina i KGB propaganda...ali ajd videcemo , maj je tu...samonsto ce se redakcija Informera praviti blesava u maju i reći ćete da vi niste ovo pisali...samo mrvicu postovanja i empatike da imate prema nastradalom narodu ne biste ovakve stvari pisali....ali nazalost kod nas Srba je empatija davno nestala i zamenila ju je mrznja i zloba i zavist....a nazalost po nas, to se uvek vrati onome ko je takav...

Normalac

pre 1 godinu

Izvinite, ali ko piše? Je li moze jos jednom da ponovite naziv izvora? E jadnici udbasko-putlerovski...

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17