• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/ria.ru

18.12.2022

09:23

OVO JE NAJVEĆA SLABOST AMERIKE! Zaoštrava se BORBA ZA ARKTIK, Vašington krenuo u rušenje RUSKE DOMINACIJE nad severom planete!

Vesti

OVO JE NAJVEĆA SLABOST AMERIKE! Zaoštrava se BORBA ZA ARKTIK, Vašington krenuo u rušenje RUSKE DOMINACIJE nad severom planete!

Podeli vest

Sjedinjene Države ozbiljno zaostaju za Rusijom u "arktičkoj trci", smatra kolumnista lista Politiko Kenet Rozen

Prema rečima autora članka, Arktik je već sada od velikog značaja kako za globalnu ekonomiju tako i za strateški uticaj, što ga čini predmetom interesovanja SAD-a. Međutim, rusko prisustvo u tom regionu je mnogo veće od američkog, što Vašington stavlja u nezgodnu poziciju.

„Tokom protekle dve decenije, Rusija je dominirala borbom za Arktik, izgrađujući svoju flotu ledolomaca na nuklearni pogon, brodova i podmornica, razvijajući rudarske i naftne bušotine duž 15 hiljada milja arktičke obale, nastojeći da preuzme kontrolu nad novim „Severnim morski putem” koji bi mogao da se otvori do 2035. godine, privlačeći tako nearktičke zemlje da finansiraju ove poduhvate. Istovremeno, Amerika je ušla u borbu u kojoj nema dovoljno iskustva i sposobnosti“, smatra Rozen.

Autor je posebno istakao tehničku nespremnost država da se deklarišu kao istinski arktička sila.

"Amerika ima samo dva ledolomca. SAD planiraju da izgrade još šest, dok Kanada ima 18, a Rusija više od 50. Na Aljasci, SAD nemaju arktičke luke za duboke vode potrebne za smeštaj velikih vojnih i logističkih brodova; jedina njihova luka je u vazduhoplovnoj bazi Tule na Grenlandu. A šest arktičkih vojnih baza u njihovom posedu se koriste samo kao „rezervne baze“, namenjene ekspedicijama na Arktik, i stalno su im potrebne popravke i intervencije zbog efekata klimatskih promena“, rekao je on.

Istovremeno, Rozen je naglasio da je Rusija tokom proteklih osam godina obnovila i modernizovala oko pedeset baza duž 15.000 milja arktičke obale.

Ranije je komandant Severne flote Ruske Federacije Aleksandar Moisejev rekao da su snage NATO pakta pojačale vojne aktivnosti u arktičkom regionu. Prema njegovim rečima, Zapad preduzima praktične korake ka militarizaciji Arktika pod izgovorom rastućeg konfliktnog potencijala u regionu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija