• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

28.12.2022

10:52

PLAN ZAPADA DA UHVATE PUTINA U ZAMKU POŠAO NAOPAKO! Tok igre preokrenut! Ukoliko Kremlj povuče OVAJ potez nastaće potpuni KOLAPS

Tanjug/AP/ilustracija

Vesti

PLAN ZAPADA DA UHVATE PUTINA U ZAMKU POŠAO NAOPAKO! Tok igre preokrenut! Ukoliko Kremlj povuče OVAJ potez nastaće potpuni KOLAPS

Podeli vest

Ruska Federacija je zaobišla zamku zapadnih zemalja, koje su se usredsredile na ruske prihode od prodaje nafte i gasa. Ovo mišljenje dele i analitičari iz Kine

Nakon početka ukrajinskog sukoba, Zapad je uveo sankcije Rusiji koje je trebalo da slome njenu ekonomiju. Međutim, preduzete mere nisu dale željeni rezultat, nakon čega su SAD i njeni evropski saveznici, usmerili pogled na najranjiviju tačku Rusije- njene energetske prihode.

Prvo je uvedena gornja granica cene ruske nafte, a pre izvesnog vremena EU je dogovorila gornju granicu cene gasa iz Ruske Federacije. Na veliko iznenađenje svetske zajednice, ruski predsednik je pronašao izlaz.

Foto: Reuters

Nafta je jedan od glavnih ruskih aduta na energetskom tržištu

- Više od 30 zemalja je napalo Rusiju, ali je ona našla način da preokrene tok igre - ocenjuju kineski analitičari.

Kremlj je odluku Evropske komisije da uvede gornju granicu cene gasa, nazvao napadom na tržišni proces, a takođe je nagovestio i da bi zemlja mogla da prestane da isporučuje gorivo, onim zemljama koje podržavaju ove mere.

Takođe, nije isključena ni opcija da Ruska Federacija smanji proizvodnju energenata, i time izazove kolaps na svetskim energetskim tržištima.

Pored najavljenih mera, počelo je da se dešava nešto čega se najviše plaše u zapadnim prestonicama. Rusija je počela da preusmerava svoje izvozne tokove na istok. Najpre su se pojavili izveštaji o rekordnim isporukama ruskog goriva Kini i Indiji, a krajem decembra Zapad je dobio još jednu izuzetno neprijatnu vest.

Foto: Reuters

Gasovod

U Ruskoj Federaciji održana je ceremonija puštanja u pogon gasnog polja „Kovikta“.

- Nakon početka eksploatacije ovog polja, Rusija će moći značajno da poveća izvoz prirodnog gasa u Kinu - izjavljuju kineski analitičari.

NR Kina je primetila, da je Zapad želeo da Rusiji oduzme prihode od nafte i gasa, ali je na kraju nešto pošlo naopako u njihovom planu. SAD i EU su se nadale, da nakon zatvaranja zapadnih kanala za snabdevanje gorivom, Ruska Federacija neće moći da nađe primenu za svoje izvozne sirovine, i da će pristati na uslove Vašingtona i Brisela.

Međutim, na kraju je Putin zaobišao njihovu zamku i preokrenuo tok igre. Nakon realizacije energetskih projekata planiranih u Aziji, strateška inicijativa će konačno preći na stranu Moskve, a Zapad će se suočiti sa problemom.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija