• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/jutarnji

28.12.2022

18:04

NEMAČKI SAN POSTAJE NOĆNA MORA! Ruši se tržište ELEKTRIČNIH AUTOMOBILA, cene otišle U NEBO - PROPALO obećanje Angele Merkel!

Pixabay

Vesti

NEMAČKI SAN POSTAJE NOĆNA MORA! Ruši se tržište ELEKTRIČNIH AUTOMOBILA, cene otišle U NEBO - PROPALO obećanje Angele Merkel!

Podeli vest

Pre godinu dana Nemačka je najavila da će do 2030. na putevima imati 15 miliona električnih vozila. No, iz današnje perspektive, čini se da od optimistične najave ipak neće biti ništa

"Samo uz puno sreće cilj će biti tek polovično postignut‘ - upozorio je Ferdinand Dudenhofer, profesor u Centru za automobilska istraživanja u Duizburgu, koji predviđa samo 7,2 miliona registracija do kraja decenije.

"Cilj savezne vlade o 15 miliona električnih automobila na nemačkim cestama do 2030. neće biti postignut, niti blizu. Sa novim smernicama za finansiranje električnih automobila, visokim cenama  električne energije i rastućim cenama baterija, tržište u Nemačkoj će se u sledećih nekoliko godina urušiti" - rekao je Dudenhofer za Politiko.

Odluka EU da zabrani prodaju novih automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem od 2035. stavlja dodatni pritisak na prelaz na električna vozila.

Rastuće cene električne energije takođe potkopavaju argument da je jeftinije voziti električno vozilo nego automobil na fosilna goriva. Uz to, nemačka vlada će od 1. januara 2023. godine smanjiti subvencije za kupce električnih vozila sa 6.000 na 4.500 evra za modele jeftinije od 40.000 evra.

Obećanje bivše kancelarke Angele Merkel pre više od deset godina da će Nemačka imati milion čistih automobila na putevima do 2020. nije ispunjeno.

Od 50-tak miliona registrovanih ličnih automobila u Njemačkoj, električnu energiju koristi samo 1,59 miliona, od čega su 840.645 potpuno električni modela, dok su ostali hibridi.

Zbog svega navedenog, planirani cilj do 2030. deluje nedostižan.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Litijum

pre 1 godinu

Толико квалитетнијих налазишта Литијума у Немачкој има а не ваде га јер знају за штетне последице по природно окружење и природне воде.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija