• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/agencije

31.12.2022

20:16 >> 20:33

PUTIN IZDAO NAREĐENJE! Ukrajinci gađali bolnicu u Lugansku - Vrši se procena broja stradalih u Donjecku

Tanjug/AP

Vesti

PUTIN IZDAO NAREĐENJE! Ukrajinci gađali bolnicu u Lugansku - Vrši se procena broja stradalih u Donjecku

Podeli vest

Rat u Ukrajini, 311. dan

Kijev: Raste broj povređenih, kraj vazdušne opasnosti

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko objavio je da se broj povređenih povećava i da je sada dostigao broj 20. Od 20 ranjenih, 14 osoba je prebačeno u bolnicu. Šestoro ljudi dobilo je pomoć na mestu nesreće.

Kličko kaže da je gotovo upozorenje na vazdušni napad.

Šef Vagnera posetio ratne zarobljenike?

 

 

Ukrajinska vojska: Ovako deluje naša avijacija

 

 

BBC: Zelenski je rekao Rusima, Putin vas uništava

 

 

Procene o stradalima u Donjecku

 

 

Razmenjeni zarobljenici

Rusija i Ukrajina saopštile su danas da su oslobodile više od 200 zarobljenih vojnika u procesu razmene zarobljenika te dve zaraćene strane. Šef kabineta ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, Andrij Jermak saopštio je da je Rusija oslobodila 140 ukrajinskih vojnika, a neki od 132 muškarca i osam žena koji su oslobodjeni bili su ranjeni ili su učestvovali u borbama u crnomorskom lučkom gradu Marijupolju, prenosi Rojters. Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je ranije danas da je Ukrajina oslobodila 82 zarobljena ruska vojnika u poslednjoj razmeni zarobljenika između dve strane.

Kličko: Preko 30 odsto stanovnika Kijeva bez struje

Više od 30 odsto stanovnika Kijeva ostalo je bez struje zbog vanrednog isključenja, dok vodosnabdevanje i snabdevanje grejanjem rade bez izmena, saopštio je danas gradonačelnik tog grada Vitalij Kličko. On je naveo da vozovi ne saobraćaju na crvenoj liniji kijevskog metroa, od stanice Akademgorodok do stanice Arsenalnaja, jer još uvek nije provereno da li na toj liniji ima ostataka projektila.

Rusi: Ukrajinci gađali bolnicu u Luganjsku

Ukrajinske snage su za 40 minuta dva puta iz raketnog sistema M142 "Hajmars" granatirale Pervomajsk u Luganskoj Narodnoj Republici, saopštilo je predstavništvo LNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja vezanih za ratne zločine Ukrajine. Gradonačelnik Pervomajska Sergej Koljagin izjavio je da je meta napada bila gradska bolnica.

Putin izdao naređenje

Ruski predsednik Vladimir Putin naložio je Vladi da do 15. februara formira komisiju po pitanju razvoja novih bespilotnih avijacionih sistema, saopšteno je na sajtu Kremlja. Ova komisija će se pratiti kompletan proces razvoja novih bespilotnih letelica, od projektovanja preko proizvodnje, pa sve do sertifikacije i eksploatacije letelica.

Šest povređenih u ruskim napadima na Mikolajev

Šest osoba povređeno je u ruskim napadima na gradove u Mikolajevskoj oblasti, saopštio je danas guverner te oblasti Vitalij Kim. Još dve osobe povređene su u napadu dronom na grad Hmeljnicki na jugozapadu zemlje, a u napadu na grad Zaporožje oštećene su stambene zgrade, prenosi britanski Gardijan.

Novi masivni napad za doček Nove godine, ponovo eksplozije u Kijevu

Ruska strateška avijacija pokrenula je novi talas raketnih napada. Iz baze Engels prema Kaspijskom moru poleteli su bombarderi Tu-95MS i TU-160, a iz Rjazanjske oblasti bombarderi dugog dometa TU-22M3 prema vazdušnom porsotoru Belorusije.

TU-22M3 naoružani su krstarećim raketama H-22 i H-32 sa bojevim glavama teškim oko tonu.

U glavnom gradu Ukrajine Kijevu i okolnim područjima začulo se u danas još eksplozija, nedugo nakon što su ruske snage izvele, kako su naveli ukrajinski zvaničnici, masivni raketni napad, javlja Rojters.

Gradske vlasti u Kijevu savetovale su građanima da ostanu u skloništima, kao i da je ukrajinska PVO u stanju pripravnosti na području Kijeva i okoline.

Zaporoška oblast posle udara

 

 

Jedna osoba stradala, 20 povređeno

Ranije danas je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko saopštio da je jedna osoba poginula, a 20 povređeno u ruskim raketnim napadima na taj grad, od čega je 14 odvedeno u bolnice. Kličko je dodao da su ruske snage gađale i Pečerski i Holosivski distrikt, odnosno centralni i zapadni deo grada. Pored Kijeva, mete ruskih napada bili su i grad Hmeljnicki, kao i Zaporoška i Harkovska oblast.

Među povređenima u Kijevu i japanski novinar

 

 

Putin odlikovao Surovikina i čestitao vojnicima

Predsednik Rusije Vladimir Putin je otišao u novogodišnju posetu štabu Južnog vojnog okruga. On je odatle imao poruku za sve građane Rusije, ali i vojno osoblje, kojima je čestitao praznike, zahvalivši im se na hrabrosti.

- Svim učesnicima specijalne vojne operacije najsrdačnije čestitam predstojeću Novu godinu. Oni koji su sada ovde, pored mene, koji su na prvim linijama fronta, koji se obučavaju u centrima za obuku kako bi krenuli u borbu, koji su u bolnicama ili koji su se vratili kući, svi oni koji su na borbenoj dužnosti u strateškim jedinicama – celokupno osoblje Oružanih snaga - rekao je Putin u svom novogodišnjem obraćanju.

Putin je takođe odlikovao generala Sergeja Surovikina ordenom Svetog Đorđa trećeg stepena.

RUSI RAZVALJUJU KIJEV PRED NOVU GODINU, IMA MRTVIH! Oglasio se Kličko, čulo se 10 eksplozija, pojavili se strašni snimci! (VIDEO)

 

Iz ukrajinskog zarobljeništva vraćena 82 ruska vojnika

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su iz ukrajinskog zarobljeništva vraćena 82 ruska vojnika.

„Kao rezultat pregovaračkog procesa, sa teritorije koja je pod kontrolom kijevskog režima 31. decembra vraćena su 82 ruska vojnika kojima je u zarobljeništvu pretila smrt“, saopštio je ruski vojni resor.

Kako je precizirano, oslobođeni vojnici će biti prebačeni u Moskvu avionima vojno-transportne avijacije.

„Svim oslobođenim vojnicima pružena je neophodna medicinska i psihološka pomoć“, dodaje se u saopštenju.

Kijev: Čulo se 10 eksplozija dok je trajalo upozorenje za vazdušnu opasnost

U Kijevu se danas čulo deset eksplozija dok je trajalo upozorenje o ruskim vazdušnim napadima. Stanovnici Kijeva su naveli da su čuli glasne eksplozije nakon što je Rusija počela seriju vazdušnih udara, objavio je Gardijan.

Upozorenje za vazdušnu opasnost izdato je širom Ukrajine, a zvaničnici su savetovali stanovništvu da ode u skloništa. Delovala je protivvazdušna odbrana u Kijevu, a Rojters navodi da se čulo 10 eksplozija u centru ukrajinske prestonice. Načelnik Kijevske oblasti upozorio je unapred na moguće raketne napade. Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko potvrdio je na Telegramu da su se čule eksplozije u gradu.

 

 

 

 

REZNIKOV TVRDI: Putin uskoro zatvara granice i pokreće MOBILIZACIJU!

 

"MI TO NIKADA NEĆEMO DOZVOLITI!" Putin se pred doček obratio građanima Rusije: Odbrana otadžbine je sveta dužnost!

 

Sirene za vazdušnu opasnost sada su se uključile na celoj teritoriji Ukrajine, saopštilo je ukrajinsko Ministrastvo za digitalizaciju.

 

Likvidiran ukrajinski agent koji je planirao seriju napada

Jedan agent ukrajinske službe bezbednosti likvidiran je u Lisičansku u Luganskoj Narodnoj Republici, saopštile su lokalne vlasti.

Ovaj agent planirao je da izvede seriju terorističkih napada na bezbednosne organe LNR.
Likvidacija tog agenta bila je zajednička operacija ruske specijalne službe i pripadnika ruskog Minitsarstva unutrašnjih poslova.

Prethodno je na teritoriji LNR pronađeno skladište municije za koje se sumnja da je služilo za naoružavanje ukrajinskih diverzanata koji operišu na teritoriji Donbasa.

Rusi našli skrovište sa naoružanjem

Ruske specijalne službe otkrile su skrovište ukrajinskih diverzanata u predgrađu Luganska, rekao je za RIA Novosti izvor u republičkim agencijama za sprovođenje zakona. između ostalog, pronašli su protivtenkovsku raketu, bacače granata i više od 100 hiljada metaka različitog kalibra.

 

 

ŠTA SE DEŠAVA?! MOSKVA ZA NOVU GODINU NAD GRADOM AKTIVIRA PVO I PROTIVRAKETNU ODBRANU! Dežuraće 20.000 vojnika, ovo će biti njihovi zadaci!

 

Nova ruska taktika

Oružane snage Rusije promenile su taktiku izvođenja raketnih napada na infrastrukturu Ukrajine i njenu protivvazduhoplovnu odbranu, saopštio je vojni analitičar Jurij Knutov u intervjuu za portal „MK“.

„Ranije smo koristili samo rakete 'kalibar', zatim smo uključili još dronove kamikaze tipa 'geranj', a sada koristimo bespilotne letelice koje idu ispred glavnog dela rakete i odvlače na sebe sistem PVO, primoravajući protivnika da troši rakete na izuzetno jeftine i beskorisne dronove“, objašnjava Knutov.

Kako dodaje, upravo kompleksnost i promena sastava sredstava za napad omogućavaju izvođenje maksimalno efikasnih napada na ukrajinsku infrastrukturu. Kao rezultat toga, primenom nove taktike uništene su četiri divizije PVO Oružanih snaga Ukrajine, navodi analitičar.

Pored dronova, koji preusmeravaju PVO, deo udarne grupe su i rakete H-31P i H-58 kojima se gađaju radari ukrajinskih protivraketnih sistema S-300 i 'buk'. U slučaju „buka“, sistem se potpuno uništava, a S-300 ostaje bez radara, što ga potpuno onesposobljava.

Knutov je takođe istakao da ruske rakete pogađaju mete efikasno i sa velikom preciznošću.
Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da su 29. decembra izvedeni masovni vazdušni napadi visoko preciznim oružjem dugog dometa vazdušnog i morskog baziranja na sistem vojne komande i energetske objekte Ukrajine koji su obezbeđivali rad preduzeća vojno-industrijskog kompleksa Ukrajine. Cilj napada je postignut, svi predviđeni objekti su pogođeni.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
boban

pre 1 godinu

Knutov lupa, ukrajinci dronove obaraju dobrim starim protivavionskim topovima Zu-23/2 i Zsu-23/4 Shiljka, ne trose rakete, tako da njegova "nova taktika" je pun promasaj... uostalom zar nisu ukrajinci od 70 raketa srusili 64 prekjuce a danas od 55 ispaljenih 47, ociti dokaz da "nova taktika" je beskorisna ( svi smo vec navikli da cim nesto rusima ne ide dobro , odmah se hvale "uspesima")

Kad se udruže

pre 1 godinu

Kad se udruže Surovi i Kina, dobije se Surovikin. Nije on slučajno postavljen na mesto glavnokomandujećeg. Nego, čudno je da narod ne zbacuje tog glumca sa vlasti, da još uvek veruje u obećanja, koje im daje podrška. Pa Rusi im polupaše državu, pobiće mnogo nedužnih, koje podrška žrtvuje za svoje beskrajne laži.

cetnici prvi bježe kao pacovi

pre 1 godinu

Srbi masovno svršavaju u svom poturskom ludilu na istoku europe u toj zaostaloj smrdiji kada vide zločine. Zaostao narod.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Hoće li Nađ biti trener Partizana i naredne sezone? (ANKETA)
Partizan

Hoće li Nađ biti trener Partizana i naredne sezone? (ANKETA)

Trener fudbalera Partizana Albert Nađ imenovan je pre dva dana za šefa stručnog štaba crno-belih i tom prilikom potpisao je ugovor na godinu i po dana. Međutim, to suštinski ne mora ništa da znači i od više faktora zavisi koliko će se Nađ zaista zadržati na poslu o kojem je sanjao.

01.05.2024

14:01

Specijalac, kriminalac i folk zvezda, a majstori s loptom!
Showtime

Specijalac, kriminalac i folk zvezda, a majstori s loptom!

Bio bih vojnik specijalnih jedinica da nisam postao profesionalni fudbaler, kaže štoper Genta Stefan Mitrović za Informer, dok napadač Ferencvaroša Aleksandar Pešić otkriva da je kao mali sanjao da drži mikrofon i puni hale, a ne da bude golgeter.

01.05.2024

09:38

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15