• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/NewYork

04.01.2023

12:21

KIJEV OSTAJE BEZ PVO SISTEMA?! Obaranje DRONOVA postalo preskupo, zbog "ŠAHEDA" iscrpili ZALIHE RAKETA, ako Zapad stane sa isporukom...

AP/Reuters

Vesti

KIJEV OSTAJE BEZ PVO SISTEMA?! Obaranje DRONOVA postalo preskupo, zbog "ŠAHEDA" iscrpili ZALIHE RAKETA, ako Zapad stane sa isporukom...

Podeli vest

Ukrajina postaje sve veštija u obaranju bespilotnih letelica, ali mnoga od njenih odbrambenih oružja poput raketa zemlja-vazduh koštaju mnogo više od dronova, što na duže staze daje prednost Moskvi, smatra Artem Starosiek, šef ukrajinske konsultantske kuće koja podržava ratne napore zemlje

On je procenio da obaranje drona košta sedam puta više od njegovog lansiranja.

Starosiek smatra da je to jednačina na koju se Kremlj oslanja. On je rekao da je Rusija, prema analizi njegove konsultantske kuće, od septembra lansirala oko 600 dronova na Ukrajinu. Kampanja, usmerena na infrastrukturu i praćena brojnim raketnim udarima, isključila je struju, grejanje i vodu širom Ukrajine baš u trenutku kada je oštra zima počela da pogađa stanovništvo.

Bespilotne letelice iranske proizvodnje Šahed-136 na koje se Moskva sve više oslanja od oktobra su relativno jednostavni uređaji i prilično jeftini, dok niz oružja koje se koristi za njihovo obaranje sa neba je mnogo skuplje, smatraju eksperti.

Proizvodnja dronova-kamikaza košta 20.000 dolara, dok cena ispaljivanja rakete zemlja-vazduh može da se kreće od 140.000 dolara za S-300 iz sovjetske ere do 500.000 dolara za raketu američkog NASAMS-a, tvrde analitičari.

Majkl Hofman, ekspert za rusku vojsku u istraživačkom institutu CNA, rekao je da Ukrajinci koriste različite sisteme protivvazdušne odbrane za borbu protiv ruske pretnje, uključujući raketne sisteme iz sovjetske ere i NATO, svaki sa svojim profilom troškova.

Ukrajinski protivvazdušni topovi, kao što je Gepard 2, radarski usmeren sistem pokretnih topova, jeftini su u poređenju sa drugim sovjetskim i evropskim odbrambenim sistemima koji se koriste.

Za efikasnu borbu protiv "Šaheda" potrebne su mnogo naprednije američke rakete, a on su prilično skupe u poređenju sa dronovima. Ipak, mnogo manje košta, da se obori dron nego da se popravi uništena elektrana, smatra Starosiek.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Dodik jasno poručuje: U Srebrenici se nije dogodio genocid!
Politika

Dodik jasno poručuje: U Srebrenici se nije dogodio genocid!

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je danas da se Republika Srpska prema događajima u Srebrenici uvek odnosila kao prema mestu gde je počinjen zločin, ali da nije tačno da je počinjen genocid, jer definicija genocida nije ispunjena ni u delovima u Srebrenici.

18.04.2024

12:34

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Žoc dobio "pojačanje" za ABA titulu! Nazivali ga cirkuzantom, svi ga pljuvali, a on krenuo da rešeta! (VIDEO)
Partizan

Žoc dobio "pojačanje" za ABA titulu! Nazivali ga cirkuzantom, svi ga pljuvali, a on krenuo da rešeta! (VIDEO)

Košarkaši Partizana trijumfalno su krenuli u odbranu titule u ABA ligi, pošto su sinoć u Beogradskoj areni prilično glatko i ubedljivo savladali Igokeu sa 94:85 u prvom meču četvrtfinalne serije regionalnog takmičenja. Navijači crno-belih, osim zbog trijumfa, imaju razlog za zadovoljstvo i zbog uspona forme igrača koji je do pre nekoliko nedelja praktično bio zaboravljen i potpuno otpisan, a reč je o Amerikancu sa pasošem Hrvatske, Džejlinu Smitu (29)!

18.04.2024

10:28

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija