• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/mediji

06.01.2023

21:54

KO O ČEMU STRELKOV O SMENI PUTINA, PENTAGON: RUSIJA PLANIRA DA ZAUZME CELI UKRAJINU! Žestok rat na  Badnje veče, Artjomovsk gori! (FOTO/VIDEO)

Tanjug/AP

Vesti

KO O ČEMU STRELKOV O SMENI PUTINA, PENTAGON: RUSIJA PLANIRA DA ZAUZME CELI UKRAJINU! Žestok rat na Badnje veče, Artjomovsk gori! (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Rat u Ukrajini, 317. dan

Pentagon: Putinov cilj da zauzme ukrajinsku teritoriju nije se promenio

Cilj predsednika Rusije Vladimira Putina da zauzme ukrajinsku teritoriju se nije promenio, ali ruske snage i dalje pate od "vojnih slabosti", uključujuc´i i broj vojnika koji imaju, saopštio je Pentagon. 
"Putin nije odustao od svojih ciljeva da dominira Ukrajinom i nastavi da zauzima ukrajinsku teritoriju", rekla je Lora Kuper, zamenica pomoc´nika ministra odbrane zadužena za Rusiju, Ukrajinu i Evroaziju, preneo je Rojters. Medjutim, realnost slabosti ruskih oružanih snaga "u sukobu je sa tim ciljevima", kazala je Kuper, dodajuc´i da ruske trupe imaju nizak moral.

Donmez: Turska nastavlja razgovore sa Rusijom o odloženom plaćanju gasa

Turska nastavlja pregovore sa Rusijom o odloženom plac´anju prirodnog gasa, izjavio je danas turski ministar energetike i prirodnih resursa Fatih Donmez. "Pregovori sa Rusijom o mnogim pitanjima su u toku. Mi pregovaramo na način koji c´e nam biti od koristi", istakao je Donmez, preneo je TAS S. Prema njegovim rečima, Turska razgovara o odloženom plaćanju i mnogim drugim pitanjima. "U ovom trenutku nemamo negativno iskustvo sa Rusijom", kazao je Donmez, izvestila je televizija Aber turk.

Ko o čemu Strelkov o smeni Putina

Foto: AP PHOTO

Ruski zvaničnici već planiraju da smene Vladimira Putina sa mesta lidera jedanaest meseci nakon što je on otpočeo invaziju na Ukrajinu, tvrdi bivši lojalista.
Igor Strelkov, bivši pukovnik FSB-a koji je bio ključan za Putinovu aneksiju Krima, takođe tvrdi da je masovna mobilizacija 500.000 ruskih muškaraca jedini način da Putin pobedi ukrajinske snage, prenosi Metro.
Sada već ostrašćeni Putinov kritičar je, govoreći na video snimku, rekao: "Počela je borba za politički Olimp između grupa koje okružuju Putina. Bitka za njegovo smenjivanje besni do te mere da čak i mi to možemo primetiti."
Borba na vrhu se fokusira na pobunjenika Putina Jevgenija Prigožina i lojalne snage u Ministarstvu odbrane oko slabljenja ministra odbrane Sergeja Šojgua, kaže Strelkov.
Nikolaj Patrušev, bivši šef FSB-a, je još jedno ime koje će verovatno "povući okidač" na Putina u pokušaju da spase elitni vladajući krug.
Njegov sin, ministar poljoprivrede Dmitrij Patrušev, takođe je još jedna figura koja kruži ako Putin izgubi rat ili mu se zdravlje drastično pogorša.
Govoreći o Prigožinu, koji je nekada bio Putinov kuvar, Strelkov je rekao: "Njegova poslednja pojavljivanja u medijima jasno su pokazala da se sada ne postavlja samo kao ratni komandant, već i kao javna i politička ličnost... Prigožin se protivi grupaciji kojoj je Šojgu ili na čelu ili kojoj pripada. Već su počeli da se bore. Bilo je to kao "feudalna" bitka. Vojna kriza je dovela do krize moći. Zauzvrat, kriza moći će produbiti vojnu krizu. I nastaviće da ide niz spiralu, osim ako se ne preduzmu hitne mere."
Strelkov je rekao da bi moglo doći do drugog ili čak trećeg talasa mobilizacije da se pokuša pobediti u ratu u Ukrajini.
Telegram kanal General SVR tvrdi da je Putin odobrio planove da ove godine pozove dva miliona na mobilizaciju.

Žestoke borbe za Artjomovsk (VIDEO)

Vojnici PMC „Vagner" oborili su jurišni avion Su-25 VSU sa MANPADS-a kod Artjomovska. Nije naveden tačan datum kada je snimak nastao.
Ukrajinski avion je pogođen sa udaljenosti od 8300 metara i srušio se u blizini grada, rekao je vojni komandant Jarem.
Nastavljaju se žestoke borbe za Artjomovsk.

 

 

Berlin: Četrdeset oklopnih vozila "marder" u Ukrajini tokom prvog kvartala 2023.

Ukupno 40 oklopnih borbenih vozila marder obećanih Ukrajini biće spremno za transfer u prvom kvartalu 2023. godine, izjavio je portparol nemačke vlade Štefen Hebeštrajt, prenosi Tas.
Prema njegovim rečima, obuka ukrajinskog vojnog osoblja trajaće dva meseca i biće obavljena u Nemačkoj.
Portparol nemačke vlade je dodao da će obuka za PVO sistem patriot takođe trajati oko dva meseca.

Gajdaj: Ruska vojska otvorila vatru 14 puta tokom prvih sati primirja

Guverner Luganska Sergij Gajdaj objavio je na Telegramu da je ruska vojska "otvorila vatru 14 puta" tokom prva tri sata "Putinovog "primirja"
"Ruske snage su takođe pokušale da upadnu u jedno od oslobođenih sela u Luganskoj oblasti, dodao je Gajdaj u svojoj objavi.

Zamenica ukrajinskog premijera: Ruske trupe planiraju napade na crkve

Irina Vereščuk, zamenica ukrajinskog premijera tvrdi da ruske trupe planiraju napade na crkve" tokom Božića, upozorivši je stanovnike teritorijama pod kontrolom Moskve da ne idu na bogosluženja, prenosi Kijev idependent.
Rusija planira da pokrene "terorističke napade u crkvama", rekla je Vereščukova, ne pružajući konkretne dokaze. Apelovala je na građane da "budu oprezni i ako je moguće da se uzdrže od posete mestima sa velikim brojem ljudi".

Ukrajinsko vazduhoplovstvo podiglo avijaciju iznad kijevske oblasti

Ukrajinska avijacija deluje iznad kijevske oblasti, saopštila je vojna administracija Kijeva, a okolnosti ove akcije nisu precizirane. Signal za vazdušnu opasnost danas je trajao više od sat vremena na celoj teritoriji Ukrajine, prenosi TAS S. Ruski predsednik Vladimir Putin naložio je da njihova vojska danas i sutra prekine vatru duž linije borbenog dejstva. Ukrajina je negativno reagovala na predlog božićnog primirja, a bivši izaslanik takozvane Luganske narodne republike u Moskvi Rodion Mirošnjik izjavio je da Kijev može da započne provokacije i optuži Rusiju za nepoštovanje prekida vatre. 

Ukrajina granatirala Donjeck

Ukrajinske snage su danas granatirale Donjeck tačno u podne po moskovskom vremenu, u istom trenutku kada je trebalo da počne jednostrano proglašeno božićno primirje koje je 5. januara naredio Kremlj, prenosi TASS.
"Ispaljeno je šest projektila kalibra 155 milimetara iz oružja kojim je Ukrajinu snabdeo 
NATO", saopštio je Zajednički centar za kontrolu i koordinaciju samoproglassene Donjecke Narodne Republike.

Berlin prelomio, šalje Patroit Ukrajincima

Foto: Printscreen You Tube

Sistem "patriot" koji Berlin namerava da isporuči Kijevu, nije jedan od tri kompleksa koji su planirani za Poljsku, rekao je novinarima portparol nemačke vlade Štefen Hebeštrajt.
„Ovaj sistem (Patriot) biće isporučen Ukrajini, a još tri sistema će biti poslata u Poljsku", rekao je portparol vlade na brifingu u petak.
On je dodao da će Nemačka na teritoriji svoje zemlje obučavati Ukrajince da rukuju sistemom.

Bajden potvrdio, Zapad ratuje u Ukrajini

Američki predsednik Džozeg Bajden ponovo je potvrdio da je Zapad učesnik sukoba u Ukrajini, rekao je ruski senator Aleksej Puškov. On je reagovao na Bajdenovu izjavu da je konflikt u Ukrajini u kritičnoj fazi i da se Kijevu mora pomoći.
„Bajden je ponovo potvrdio da SAD i Zapad u celini indirektno ratuju protiv Rusije u Ukrajini", napisao je on na Tviteru.

KIJEVSKI REŽIM RASKRINKAN! Propaganda o RAKETAMA srušena na NACIONALNOJ televiziji, Rusi imaju VELIKU PREDNOST, ako nastave ovako...

Bahmut pre i posle ratnih dejstava

 

 

 

KAKVA BRUKA ZAPADA! Abramovič NASAMARIO Britance, na LUKAV NAČIN obezbedio svoje BOGATSTVO, sve rešeno PRE POČETKA RATA?!

 

Rat u Ukrajini, stanje na frontu 6. januara

 

 

Poslanik ukrajinske Rade optužio Zelenskog i Jermaka da su pokušali da ga ubiju

Zamenik Vrhovne rade Geo Leros osumnjičio je Vladimira Zelenskog i šefa kabineta predsednika Ukrajine Andrija Jermaka da su pokušali da ga ubiju. O tome je političar pisao na svom Telegram kanalu .

- Zelenski i Jermak su na putu potpune uzurpacije vlasti uz neograničenu kontrolu nad ljudima i resursima. Ako se meni ili nekome iz mog okruženja nešto desi, krivim pomenute lopove koji su lukavo, prevarivši Ukrajince, prigrabili vlast u zemlji - napisao je Leros.

Prema rečima ukrajinskog poslanika, službenici SBU su naterali ljude bliske njemu da ga pozovu na sastanak kako bi napravili provokaciju. Leros je takođe primetio „primer upotrebe fizičke sile“.

Foto: Printscreen/Twitter

- Očigledno mi je da je pitanje vremena kada će uspeti da završe posao, prešavši neku do sada neviđenu granicu - dodao je on.

Ranije je zamenik Rada Geo Leros optužio Ministarstvo odbrane Ukrajine Volodimira Zelenskog i njegovu pratnju za proneveru novca namenjenog za kupovinu oružja.

Leros je u parlament izabran iz stranke Sluga naroda. 2020. je izbačen iz frakcije. Krajem 2021, Leros je tokom govora u parlamentu pokazao nepristojan gest prema Zelenskom i šefu njegovog kabineta Andriju Jermaku , koji su bili prisutni u sali. On je postao osumnjičen po članu Krivičnog zakonika „huliganizam“. Sam Leros je svoj čin nazvao impulsivnim - prenela je RIA.

EVROPA POSTALA SAUČESNIK RUSIJE?! Jedan POTEZ omogućio Moskvi ogroman RATNI BUDŽET, Ukrajinci BESNI na EU - KAKO PROTIV OVOGA?!

 

Rusko Ministarstvo odbrane: Kijev nastavlja sa napadima

„U skladu sa nalogom predsednika Rusije i ministra odbrane od 6. januara u podne do ponoći 7. januara na snazi je prekid vatre duže cele kontakt linije u zoni specijalne operacije“, saopštilo je Ministarstvo.

U ruskom Ministarstvu ističu da Kijev, uprkos ovom primirju, nastavlja sa napadima.

"Iz minobacača su ruski položaji u pravcu ka Krasnom Limanu gađani četiri puta, u oblasti oko Belogorovke u LNR tri puta su gađali ruske položaje iz artiljerijskog naoružanja. Kod Novopavlovke u Zaporoškoj oblasti registrovano je da su vatru iz artiljerijskog oružja otvarali osam puta", navode u Ministarstvu i dodaju da su ukrajinski položaji odakle je na rusku vojsku pucano - likvidirani.
 

NA ČEMU SU OVI LJUDI?! Nova FIKS-IDEJA kijevskog REŽIMA, od potopljene "Moskve" prave MUZEJ?! "RONIOCI, DODJITE NA EKSKURZIJU!"

 

Amerika sprema isporuku raketnog sistema "Si sperou" za Ukrajinu

U narednom paketu vojne pomoći Amerika bi Kijevu mogla da pošalje raketne sisteme "si sperou" (RIM-7 Sea Sparrow), piše portal "Politiko" i navodi da ovaj tip raketa može da se lansira kako sa mora tako i sa kopna i koristi se za presretanje aviona i krstarećih raketa.

U članku se navodi i da su ukrajinske snage već uspele da sovjetske sisteme "buk" prilagode američkoj municiji.

 


 

 


Vazdušna opasnost proglašena je na čitavoj teritoriji Ukrajine.
 

 

 

 

POLJACIMA PREKIPELO! Nacističko DIVLJANJE Kijeva će imati OZBILJNE POSLEDICE, Vašrava IMA NAČIN da obuzda Ukrajince, ako ovako nastave...

 

Ukrajina prekinula prmirje

Ukrajinske snage su danas granatirale Donjeck tačno u podne po moskovskom vremenu, u istom trenutku kada je trebalo da počne jednostrano proglašeno božićno primirje koje je 5. januara naredio Kremlj, prenosi TAS S.

"Ispaljeno je šest projektila kalibra 155 milimetara iz oružja kojim je Ukrajinu snabdeo NATO", saopštio je Zajednički centar za kontrolu i koordinaciju samoproglassene Donjecke Narodne Republike.

 

MIR BOŽJI! RUSIJA PREKINULA VOJNE OPERACIJE!

 

Ankara: Situacija se pogoršava u narednim mesecim

Situacija u Ukrajini će se u narednim mesecima pogoršati, ali Ankara će nastaviti napore u cilju obnavljanja pregovaračkog procesa, rekao je predstavnik turskog predsednika Ibrahim Kalin.

Prema njegovim rečima, konflikt u Ukrajini će se u narednim mesecima najverovatnije produbiti što znači da će postati duboka dugoročna kriza.

„Od prekida vatre do razmene zarobljenika, od isporuka žita do nuklearne bezbednosti, Turska će nastaviti intenzivne napore kako bi se otvorio put pregovorima“, napisao je Kalin na Tviteru.
 

KAKO SU RUSI OVO IZVELI?! Ukrajinci upali u PARANOJU, HUŠKAČI koje plaća MOSKVA iznutra RAZORILI organizaciju KIJEVSKIH SNAGA?!
 

Analiza situacije u Ukrajini od strane američkog Instituta za proučavanje rata

▪Ruske i ukrajinske snage nastavile su sa međusobnim napadima duž linije Svatovo-Kremina.

▪Ruske trupe su nastavile ofanzivne operacije oko Bahmuta i zapadno od Donjecka.

▪Ruske diverzantsko-izviđačke grupe su primećene na reci Dnjepar, gde jačaju svoje pozicije na istočnoj (levoj obali) Hersonske oblasti.

▪Putin nije promenio svoje glavne maksimalističke ciljeve u Ukrajini.

 


 

Ruske trupe probile neprijateljsku odbranu u Soledru

▪ Rusi su uspeli da preuzmu kontrolu nad selom Bahmutskim i snažno kreću ka centru Soledara. Zbog proboja po boku, Oružane snage Ukrajine moraju da izravnaju liniju odbrane i da se povuku sa nekih pozicija, izveštavaju ukrajinski mediji.

▪ Takođe se javlja da ruske trupe razvijaju ofanzivu na Krasnogorevku (između Razdolovke i Soledara), iz ovog pravca ruske snage mogu da zauzmu liniju do Klešča i započnu juriš na severni deo Soledara.

 

 

Vazdušna opasnost širom Ukrajine

Proglašena je vazdušna opasnost u Poltavskoj, Sumskoj, Harkovskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine i delu Zaporožja koji kontroliše Kijev, javljaju lokalne vlasti.

 

 

Poljanski: Kijev spreman da žrtvuje svoj narod

Kijevske vlasti, odlukom da odbiju božićno primirje, pokazuju da su spremne da žrtvuju svoj narod i državu zarad geopolitičkih igara Zapada, ocenio je zamenik šefa ruske Misije pri UN Dmitrij Poljanski.

„Još jedno podsećanje na to protiv koga se borimo u Ukrajini – protiv nemilosrdnih zločinaca-nacionalista koji su spremni da žrtvuju svoju državu i narod zbog zapadnih geopolitičkih igara i koji nemaju poštovanja prema svetinjama“, rekao je Poljanski.

Foto: Printscreen

Dmitrij Poljanski

Predsednik Rusije Vladimir Putin naložio je juče da se uvede režim prekida vatre na liniji razdvajanja u Ukrajini od podne 6. januara do ponoći 7. januara. Kijev je odbio primirje.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Vasilije

pre 1 godinu

'Nqpad na Bahmut" se ne nastavlja ( u necijim glavama jos uvek da) bitka je zavrsila, trupe su prebacene na pravac Soledara. Samo artiljerija tuce Bahmut i to slabijim intenzitetom. Zauzimanje sela Bahmutski kod Soledara je primoralo ukrajinske trupe da se povuku na periferiju grada, da bi izravnali liniju, na pripremljene linije odbrane, tako da sada ruska vojska pokusava da probije te 4 linije i prodre u centar Soledara ( najverovatnije Soledar ce se pretvoriti u drugi Bahmut). Ukrajinska vojska je ponovo prosirla mostobran kod Nove Kahovke ( gde su preko brane presli na levu obalu) i sada kontrolisu na levoj strani povrsinu od 40km kvadratnih. Vatrom BM-30 smerch ruske vojske u juznom delu hersonske oblasti unistena je cela baterija VBR BM-21 ( 3 lansera) ukrajinske vojske koja je dolazila na polozaje. Trenutna situacija u oblastima koje je Rusija anektirala je sledeca: Hersonska oblast 4/5 kontrolisu ukrajinci, 1/5 rusi, Zaporoska oblast, 1/2 kontrolisu ukrajinci 1/2 rusi, Donjecka oblast 3/4 kontrolisu rusi 1/4 kontrolisu ukrajinci, Luganska oblast 2/3 kontrolisu ukrajinci, 1/3 kontrolisu rusi...

Boban

pre 1 godinu

Ukrajinci ne priznaju primirje, koje je ustvari samo paravan za konsolidaciju ruskih trupa jer ukrajinci polako ali sigurno napreduju u Donjecku. Zaustavili su rusko napredovanje kod Soledara na periferiji grada ( rusi nisu usli u Soledar, to je izmisljotina propagandista kao ono kad su ukrajinci "bezali iz Bahmuta") Rusi su povukli oklopne jedinice i deo pesadije iz Bahmuta i gadaju grad samo artiljerijom, cak i vagnerovci priznaju da Bahmut ne moze da se osvoji. Kod Kremine vode se borbe u gradskim predgradjima, rusi ocajnicki pokusavaju da zaustave napredovanje ukrajinaca prema centru grada, na putu P66 ukrajinci su vec prosirili osvojenu teritoriju na 7km od puta u dubinu. Kod Nove Kahovke ukrajinci vec kontrolisu mostobran od 35-40km kvadratnih. Na rusko-ukrajinskoj granici u Harkovskoj oblasti dolazi do sporadicnih izmena artiljerijske vatre. Novih 2000 ukrajinskih vojnika je poslano na sever na utvrdjenu liniju prema Belorusiji, ukupno ih je sada tamo 20 000 i zadatak im je da ne dopuste napad ruskih jedinica iz Belorusije u Ukrajinu.

Samosvesna građanka

pre 1 godinu

Ukrajinski Rusi iz one četiri donedavno ukrajinske oblasti su dooo-brooo upoznali svoje doskorašnje zemljake ukrajinske nacionalnosti, pa su zbog toga na referendumu masovno glasali da te oblasti ponovo budu u sastavu Rusije.

Kosta

pre 1 godinu

Kod Kremine ukrajinci su zarobili celu tenkovsku cetu tenkova T-72BM, (12), posade su se predale bez borbe i izjavile da su mobilusani i da "ne zele da se bore za Putina"...ruski vojni bliogeri su potvrduli slucaj na Telegram kanalu....

milan lala

pre 1 godinu

Ljubomorni Strelkov pokusava naivno da stvori razdor u Ruskom rukovodstvu . Slab je on za to. Treba ga uhapsiti kao provokatora koji pomaze neprijatelju.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija