• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

21.12.2022

23:50

ZELENSKI I BAJDEN PORUČILI PUTINU - NEĆEŠ USPETI! Istorijski sastanak predsednika Ukrajine i Amerike u Vašingtonu!

Tanjug/AP

Vesti

ZELENSKI I BAJDEN PORUČILI PUTINU - NEĆEŠ USPETI! Istorijski sastanak predsednika Ukrajine i Amerike u Vašingtonu!

Podeli vest

Danas je 301. dan od početka specijalne vojne operacija Rusije u Ukrajini, a predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski se sastao u Vašingtonu sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom

OPSADNO STANJE U VAŠINGTONU, ZELENSKI STRAHUJE OD NAPADA RUSKIH AGENATA!


 

 

Bajden: Putin će doživeti neuspeh

“Putin sve češće napada civilne mete... On će doživeti neuspeh... I ranije je doživio neuspeh i vrlo je važno da on i sve ostali da vide da smo predsednik Zelenski i ja ujedinjeni”, rekao je Bajden.

"Podržavat ćemo Ukrajinu sve dok Ukrajina postoji", rekao je Biden na kraju konferencije.

Zelenski: Pravedan mir ne može biti kompromis za slobodu

“Šta znači pravedan mir? Za mene, kao predsednika, pravedan mir ne može biti kompromis za suverenitet, slobodu i teritorijalnu celovitost moje zemlje, nadoknada za svu štetu nanesenu ruskom agresijom”, izjavio je Zelenski odgovarajući na pitanje kako zamišlja "pravedan mir".

“Kao otac, želeo bih da naglasim koliko je roditelja izgubilo svoje sinove i ćerke na bojnom polju, pa šta je za njih pravedan mir?”, rekao je.

Foto: Tanjug/AP

Volodimir Zelenski i Džozef Bajden

"Što duže traje rat, što duže traje ova agresija, više će ti roditelji živeti za osvetu. Ne može biti pravednog mira u ratu koji nam je nametnut", rekao je Zelenski.

Zelenski je rekao je da se njegova zemlja, zajedno s onima koji podržavaju Ukrajinu, bori za pobedu protiv tiranije.

"Borimo se za našu zajedničku pobedu protiv ove tiranije. Ovo je stvarni život i mi ćemo pobediti", rekao je.

Bajden: NATO i EU nikad nisu bili ujedinjeniji

"NATO i Evropska unija nikad nisu bili ujedinjeniji oko bilo kojeg pitanja i ne vidim znakove promene... Svi znamo šta je na kocki, sama ideja suvereniteta, povelja UN-a. Putin je mislio da će oslabiti NATO, umesto toga je ojačao NATO... Proizveo je ujedinjeniju Europu”, rekao je Bajden.

"Osećam se jako dobro zbog solidarnosti za Ukrajinu", dodao je.

Zelenski: Uveren sam da će Ukrajina i dalje imati podršku SAD-a

Predsednik Ukrajine je na početku svog obraćanja rekao da se radi o istorijskoj poseti. Zahvalio je Bajdenu i međunarodnim saveznicima na pomoći.

Zatim je zahvalio SAD-u na PVO sistemu Patriot.

"To je vrlo važan korak koji će značajno ojačati protivvazdušnu obranu naše zemlje", rekao je.

Foto: Tanjug/AP

Volodimir Zelenski

Zelenski je dodao da je uveren da će Ukrajina i dalje imati podršku SAD-a, bez obzira na promene u američkom Kongresu.

“Razgovarali smo o suprotstavljanju teroru iz Rusije, njihovom uništavanju naše energetske infrastrukture, moramo preživeti ovu zimu… To je za nas ključno humanitarno pitanje. Razgovaramo o sankcijama i pravnom pritisku na terorističku zemlju Rusiju”, rekao je Zelenski.


Bajden: Putin nema nameru da zaustavi ovaj okrutni rat

Bajden kaže da su on i Zelenski bili u bliskom kontaktu od početka rata.

"Ukrajina je dobila bitku kod Kijeva, bitku kod Harkova, kod Hersona... Ukrajina je prkosila očekivanjima Rusije na svakom koraku", rekao je Bajden i dodao da Rusija koristi zimu kao oružje.

"Treba da nam bude jasno šta Rusija radi. Namerno napada kritičnu infrastrukturu", rekao je američki predsednik. 

Foto: Tanjug/AP

Džo Bajden

Dodao je da Vladimir Putin "nema nameru da zaustavi ovaj okrutni rat".

"Već 300 dana je prošlo od napada Vladimira Putina na Ukrajinu. 300 dana borbe ukrajinskog naroda koji je pokazao snažan odbor protiv okupatora", rekao je Bajden.

Bajden je najavio i 45 milijardi dolara pomoći Ukrajini.

"Ostaćemo sa vama koliko god treba, nećete biti sami. Ne sumnjam da ćemo zajedno održati svetlo slobode", izjavio je Bajden.

Bajden: Amerika Vam želi dobrodošlicu

Bajden je na Tviteru objavio fotografiju sa Zelenskim. "Amerika Vam želi dobrodošlicu, gospodine predsedniče", napisao je.

 

 

 

Kuleba: Idemo do pobede Ukrajine i saveznika, pre svega SAD-a

Dmitro Kuleba, ministar spoljnih poslova Ukrajine, član je ukrajinske delegacije koja je u SAD stigla zajedno s predsednikom Volodimirom Zelenskim.

"Sve će biti u redu! Ne brinite ništa. Samo napred, idemo do potpunog oslobađanja naših teritorija i do naše pobede. Pobede Ukrajine i njenih saveznika, pre svega SAD-a", rekao je Kuleba, prenose ukajinski mediji.

Bajden obećao Zelenskom "Patriote"

Američki predsednik Džo Bajden obećao je ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom da će SAD isporučiti Kijevu protivvazdušni sistem Patriot i da će „nastaviti da jačaju sposobnost Ukrajine da se brani – posebno protiv vazdušnih napada Rusije“. 

Foto: AP/Photo

PVO sistem "Patriot"

Zelenski uručio Bajdenu nagradu Heroja Ukrajine

Foto: Tanjug/AP

 

Nakon što su ukrajinski i američki predsednik razgovarali s novinarima iz Bele kuće, Volodimir Zelenski je uručio je Džou Bajdenu nagradu Heroja Ukrajine.

 

 

Bajden: Hrabrost i izdržljivost Ukrajinaca su nadahnule ceo svet

Zelenski je na početku sastanka zahvalio Bajdenu i "običnim ljudima" na podršci. Bajden je rekao su "Hrabrost i izdržljivost Ukrajinaca nadahnule celi svet".

Foto: Tanjug/AP

 

Ruski predsednik Vladimir Putin eskalira napade na civile i pokušava da iskoristi zimu kao oružje, dodao je Bajden.

"Podržaćemo Ukrajinu u nastojanju da postigne pravedan mir", rekao je američki predsednik.

Sastanak Bajdena i Zelenskog u Beloj kući

Zelenski stigao u Belu kuću

Džo Bajden i njegova supruga Džil su se rukovali sa Zelenskim i pozirali za fotografe, a zatim su ušli u Belu kuću na sastanak u Ovalnom kabinetu. Sastanak bi trebao da traje oko dva sata.

Foto: Tanjug/AP

 

MOSKVA U VELIKOM PROBLEMU, AMERIČKI PATRIOTI KREĆU ZA KIJEV!

 

Prva izjava Volodimira Zelenskog po dolasku u Vašington

"Danas sam u Vašingtonu kako bih zahvalio američkom narodu, predsedniku i Kongresu za preko potrebnu podršku, ali i kako bi nastavili da sarađujemo i dođemo i još bliže do pobjede", napisao je Zelenski na svom Telegram kanalu.

Foto: Tanjug/AP

 

"Održaću seriju razgovora kako bismo ojačali obrambene sposobnosti Ukrajine. Sledeće godine moramo vratiti ukrajinsku zastavu u našu slobodnu i celovitu zemlju", objavio je Zelenski.

Ruska bespilotna letelica "Forpost" uništava Ukrajinski kamion sa municijom

 

 

ZELENSKI GUBI PODRŠKU AMERIKE?! BIVŠA ZVANIČNICA SAD OTKRIVA PRAVI RAZLOG DOLASKA U VAŠINGTON - MOLI KONGRES ZA ZADNJU ŠANSU?!

 

Zelenski stigao u Vašington


Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski doleteo je u SAD američkim vojnim avionom, nakon što je iz Kijeva stigao u Poljsku vozom, piše Si-En-En, pozivajući se na američke zvaničnike.

Foto: Tanjug/AP

Volodimir Zelenski

Kako se navodi, put ukrajinskog predsednika tajno su organizovale vlasti Ukrajine i Sjedinjenih Država.
 

ZALUŽNI RUŠI VLAST U KIJEVU?! RUSI SIGURNI U ZAUZIMANJE BAHMUTA, ZELENSKI NAMAMLJEN U GRAD?!

Poznat raspored Volodimira Zelenskog u Vašingtonu

Bela kuća je objavila raspored ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog u Vašingtonu:

►U 14.30 u Beloj kući dočekaće ga predsednik SAD Džo Bajden

► Pola sata kasnije održaće sastanak u Ovalnom kabinetu

►U 16:30 Bajden i Zelenski održaće zajedničku konferenciju za novinare

Putin: Vojska dobija Sarmat

Vazdušna uzbuna širom Ukrajine

Sirene za vazdušnu opasnost su se oglasile širom Ukrajine, piše Sputnjik.

Peskov o poseti Zelenskog Vašingtonu

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski će se danas obratiti američkom Kongresu, a glavna tema biće nova pomoć Vašingtona Kijevu.

Foto: Reuters

Dmitrij Peskov

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov smatra da pozicija Zelenskog neće postati konstruktivnija nakon posete SAD i neće se promeniti u pravcu pregovaračkog procesa sa Rusijom.

Papa Franja: Setimo se patnji ukrajinske dece ovog Božića

Vrhovni poglavar Katoličke crkve papa Franja pozvao je danas vernike da se za vreme Božića sete patnji ukrajinske dece koje će praznike provesti bez struje i grejanja.

"Većina dece koju sam video ovde se više ne smeje", izjavio je papa, misleći na ukrajinsku decu koja su pronašla utočište u Italiji. 

Papa od početka ruskog napada na Ukrajinu često poziva na saosećanje sa patnjom Ukrajinaca, takoreći tokom svakog javnog obraćanja, prenosi Rojters.

"Strašno je kada dete izgubi sposobnost da se smeje. Ova deca u sebi nose tragediju nehumanog i užasnog rata", rekao je.

Papa je prošle nedelje pozvao vernike da manje troše na božićne proslave i poklone i umesto toga pošalju novac Ukrajini da bi njenim gradjanima pomogli da prežive zimu.

Rusija je u oktobru promenilu svoju ratnu taktiku i skoncentrisala se na uništavanje energetske infrastrukture Ukrajine, a procenjuje se da je polovina energetskog sistema te zemlje već razoreno.

Foto: Reuters


 

Makron potvrdio planove za telefonski razgovor sa Putinom

Predsednik Francuske Emanuel Makron potvrdio je da namerava da telefonom razgovara sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom, ali je i istakao da bi prvo želeo da razgovara sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim i generalnim direktorom Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafaelom Grosijem.

"Nedeljama nisam razgovarao sa Putinom. Razgovaraću sa njim ponovo, nakon što budem imao priliku da razgovaram sa generalnim direktorom IAEA i predsednikom Zelenskim", rekao je Makron u intervjuu za TV kanal TF1, a prenosi agencija TAS S.

Francuski lider je rekao da će glavna tema njegovog mogućeg razgovora sa Putinom ostati ista, a to je "nuklearna bezbednost civilne infrastrukture u Ukrajini, posebno u nuklearnoj elektrani Zaporožje".

"Francuska je od samog početka podržavala napore IAEA da spreči da sukob stvori prevelike pretnje ovoj vrsti infrastrukture, da spreči tužne posledice", dodao je francuski predsednik.

Foto: Reuters

Francuski predsednik Emanuel Makron

Ukrajinici objavili snimak o navodnom ubijanju Rusa u Bahmutu

Udar na ulazu u Bahmut

Kolona Oružanih snaga Ukrajine, koja je išla u Bahmut (ruski Artjomovsk) po pojačanje, našla se pod jakom artiljerijskom vatrom ruske vojske.

 

 

RUSI SU PRIMETILI ŠTA UKRAJINCI SPREMAJU U BAHMUTU, ONO ŠTO SLEDI... Surovikin će možda dokazati da je bio u pravu, ali analitičari sigurni: TO BI BILA PIROVA POBEDA!

 

Rusko ministarstvo odbrane: Zauzeli smo nove tačke i linije na Donjeckom pravcu

Oružane snage Rusije zauzele su nove dominantne visine i linije na Donjeckom pravcu, navodi se u dnevnom izveštaju Ministarstva odbrane o toku specijalne operacije

„Tokom dana na ovom pravcu uništeno je više od 80 ukrajinskih vojnika, jedan tenk, tri borbena vozila pešadije i četiri vozila“, saopštio je vojni resor.

 

Milanović: Ukrajina nije nikakav saveznik...

 

Putin na frontu

 

ZELENSKI JE UPRAVO NAPUSTIO UKRAJINU! Tačno u 7 jutros oglasio se na Tviteru!

 

Maročko: Ukrajinski vojnici beže sa položaja

Mobilisani ukrajinski vojnici beže sa svojih položaja u oblasti Soledara, rekao je za RIA Novosti oficir Narodne milicije LNR Andrej Maročko, pozivajući se na obaveštajne podatke.

„Deo vojnih lica iz redova mobilisanih građana počeo je da beži sa položaja i predaje se vojnim organima za sprovođenje zakona“, rekao je Maročko.

U ponedeljak je glavnokomandujući ukrajinskih snaga Valerij Zalužni pozvao predsednika Vladimira Zelenskog da potpiše zakon koji je usvojila Rada i koji pooštrava kaznu za nepoštovanje naređenja. Kazna bi sa sadašnjih tri do sedam godina zatvora mogla da bude povećana na pet do osam godina.

Zelenski danas u Vašingtonu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski planira da danas poseti Vašington i susretne se sa američkim kolegom Džozefom Bajdenom, preneo je "BBC" pozivajući se na novinske izveštaje. Zelenski bi trebalo da se obrati i Kongresu, prenose RIA novosti.

To bi bila njegova prva inostrana poseta jednoj zemlji otkako je Rusija napala Ukrajinu u februaru. Britanski javni servis navodi da bi Zelenski mogao da se obrati kongresmenima, rekli su neimenovani zvaničnici američkim medijima.

Zasad, nije bilo zvanične potvrde posete, niti se govorilo o planovima. U pismu od utorka uveče, predsedavajuća Predstavničkog doma Kongresa SAD Nensi Pelosi apelovala je na kongresmene da budu prisutni u Kongresu.

"Molim vas, budite prisutni zbog vrlo posebnog fokusa na našu demokratiju", navela je Pelosi, bez navođenja više detalja.

Zelenski je bio domaćin brojnim svetskim liderima u Kijevu, razgovarao je telefonom sa kolegama iz inostranstva i učestvovao na video konferencijama iz Kijeva. Ukoliko zaista poseti SAD, to će biti njegov prvi odlazak iz Ukrajine od početka rata.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
MilosBikovic

pre 1 godinu

Zelenski pobegao za SAD-e...neće se ni vraćati...! Dobija politički azil...On je svoje... - "odradio"...!

MrKamenjarac

pre 1 godinu

....PA KONACNO VEC JEDNOM:SARMAT SALJI A HOCE SARMU I BERLIN;LONDON I SVE OSTALE EU PESTOLNICE DA PROBAJU AI JEDNO STOTINAK GLADNIM AMERIKANCIMA SARMICE:(SARMAT) KAO BOZICNI POKLON....

miro

pre 1 godinu

A bre đubre katoličko a šta je sa ruskom decom u DNR,LNR,zaporoškoj i hersonskoj oblasti. Za vatikanski ološ oni ne postoje.Ne lupetaj više. Radi ono što najbolje znaš. Peri nogesvome stadu.

miro

pre 1 godinu

Makrone ne gubi vreme sa Putinom. Idi kod mame da te podoji to ti je najpametnije što možež da uradiš.

vELJA

pre 1 godinu

RUSIJA POGREŠNO RADI,NEMA ŠTA DA TRAŽI U UKRAINI,UKRAINA BI ODMA "ROKNULA",BACI SVE ŠTO IMAŠ NA LONDON I BERLIN,I ZAVRŠI STVARI!

Radasin

pre 1 godinu

..Ја њега "СЕРДАРОМ" , он мене... - "ВОЈВОДОМ"...!? Јака одликовања у П.М.

Vojo

pre 1 godinu

Орден орлових м..а, заиста је човек то заслужио. Који сте ви преваранти и пробисвети. Украјинац поготово, изгубио је добар део украјинске младежи а тамо се просерава и дели ордење како би му дали додатно наоружање да изгуби остатак украјинске младежи.

DzekTrbosek

pre 1 godinu

Дајте Бајдену још који орден .... - кад цркне, да буде "богатије" јастуче...!

master

pre 1 godinu

"Ja tebe srdare, ti mei vojvodo" a kakva smo mi *ovna to mi znamo.

master

pre 1 godinu

"Velika cast" medalja od Zelinskog, '' VOJVODA DADE SERDARU" medalju, a kakva ste vi *ovna samo vi znate, jpm.

ratko

pre 1 godinu

kakva je ovo lakrdija pravi cirkus jednog dementnog idiota i jednog glupog propalog glumca nacistu

Rade R

pre 1 godinu

Čekaj bre, ko je ovde ko!? Ko je glumac a ko je senilan!? Meni se čini da su se srela dva senilna glumca!!!

BGzasamo

pre 1 godinu

...IDIOKRATIJA Zelenskog...! Ja sam mislio da samo mi imamo "Šizoja" na vlasti...

milan lala

pre 1 godinu

E nek ste mu rekli ahahaha. Sad se Putinu gace tresu od vas dvojice. No za svaki slucaj ti zelenko obezbedi azil i milijarde koje si pokrao.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

Nebojša Bakarec: Sjajni program mandatara Miloša Vučevića!
Politika

Nebojša Bakarec: Sjajni program mandatara Miloša Vučevića!

Danas je mandatar nove Vlade Republike Srbije, gospodin Miloš Vučević, u Narodnoj skupštini Republike Srbije, predstavio svoj program i buduće članove Vlade. Sastav Vlade je fantastičan. Svi poslanici su pre početka sednice dobili Program mandatara Miloša Vučevića. Izvanredni i detaljni Program g. Vučevića se proteže na 65 strana, a ja ću izdvojiti ono što se meni čini najvažnijim. Sa ogromnim zadovoljstvom ću glasati za izbor nove Vlade koju predlaže mandatar Miloš Vučević.

01.05.2024

17:08

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Ubili mi unuka i uništili kuću"! "Crna udovica" naručila ubistvo muža, a sada se oglasio on: "Presudili su mu mučki, sa leđa"
Istraga u toku

"Ubili mi unuka i uništili kuću"! "Crna udovica" naručila ubistvo muža, a sada se oglasio on: "Presudili su mu mučki, sa leđa"

Telo Dejana P. (33) pronađeno je u zapaljenom automobilu u avgustu prošle godine u Majdanpeku. Iako se najpre mislilo da je nastradao u saobraćajnoj nesreći, tri meseca nakon istrage otkriveno je da je Dejan zapravo ubijen, a pojavile su se sumnje da je u zločin umešana njegova supruga Slađana P. (25) i dvojica mladića - S. M. (25) i maloletnik (17).

01.05.2024

16:18

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!
I dunđeri i neimari

Crnotravci, gde ste, da ste! Srećan praznik!

Praznik rada danas praznuju i oni koji rade i oni koji još nemaju ni dan radnog staža. Ovaj dan, međutim, nekada je bio poseban za Crnotravce! Samouki zidari, tesari, kamenoresci bili su nekada najtraženiji majstori...Ovo je priča o njima.

01.05.2024

08:15