• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RT

07.01.2023

19:14

(FOTO/VIDEO) ZNAJU LI ONI ŠTA ČINE?! RASKOLNICI UZURPIRALI KIJEVSKO-PEČERSKU LAVRU: PCU održala božićnu službu uprkos zabrani!

Reuters

Vesti

(FOTO/VIDEO) ZNAJU LI ONI ŠTA ČINE?! RASKOLNICI UZURPIRALI KIJEVSKO-PEČERSKU LAVRU: PCU održala božićnu službu uprkos zabrani!

Podeli vest

Služba je održana uprkos činjenici da je Kijevsko-pečerska lavra juče saopštila da raskolnička crkva nema dozvolu za njenu organizaciju

Veliki broj pripadnika Ukrajinskih snaga bezbednosti okupio se oko Kijevsko-pečerske lavre u kojoj je poglavar raskolničke Pravoslavne crkve Ukrajine (PCU) Epifanije Dumenko održao prazničnu službu.

Telegram kanal "Ukraina.ru" javlja da su službi mahom prisustvovali "nacistički vojnici" i novinari, dok igumanu Kijevo-pečerske lavre, mitropolitu Pavlu nije dozvoljen pristup.

Policija i Nacionalna garda proveravaju dokumenta okupljenih, a lokalni mediji pišu da u ukrajinskoj prestonici dežura oko tri hiljade policajaca.

Služba je održana uprkos činjenici da je Kijevsko-pečerska lavra juče saopštila da raskolnička crkva nema dozvolu za njenu organizaciju.

Uprava kompleksa nije dobila nikakav zahtev niti obaveštenje o organizovanju božićne službe poglavara takozvane Pravoslavne crkve Ukrajine Epifanija Dumenka, objavljeno je juče na sajtu kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) Moskovske patrijaršije.

 

 

Podsetimo, sveštenstvu kanonske UPC od 1. januara 2023. godine zabranjen je pristup dvema crkvama Kijevsko-pečerske lavre pošto je rukovodstvo odbilo da sa UPC obnovi ugovor o upotrebi, preneo je TASS. UPC je izrazila bojazan da će vlasti preneti oba hrama raskolničkoj pravoslavnoj crkvi Ukrajine.

 

 

Napadi raskolnika na kanonsku Ukrajinsku pravoslavnu crkvu koji se dešavaju još od devedesetih, 2018. godine prerasli su u državnu kampanju velikog obima protiv te zajednice.

Tada su vlasti Ukrajine stvorile svoju Pravoslavnu crkvu Ukrajine, a zatim je krenula zaplena crkava, njihova "dobrovoljna preregistracija", kao i napadi nacionalista i raskolnika na sveštenstvo i vernike.

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Perica

pre 1 godinu

Bogohulnici! Vreme za naplatu polako se približava, nemojte da mislite da će Rusija ovo da vam oprosti!

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija