• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

16.01.2023

08:47

POČELO JE! Amerikanci STIGLI sa ORUŽJEM i opremom, GENERAL MILI obučava UDARNI BATALJON Ukrajinaca za prolećnu ofanzivu?!

Reuters

Vesti

POČELO JE! Amerikanci STIGLI sa ORUŽJEM i opremom, GENERAL MILI obučava UDARNI BATALJON Ukrajinaca za prolećnu ofanzivu?!

Podeli vest

Nova američka, proširena obuka za ukrajinske vojnike počela je u Nemačkoj u nedelju, a cilj je da se u narednih pet do osam nedelja na bojno polje vrati bataljon od oko utreniranih 500 vojnika, izjavio je danas načelnik Združenog generalštaba američkih oružanih snaga, general Mark Mili

Mili, koji planira da danas poseti trenažni centar Grafenvor nedaleko od Nirnberga, kako bi na licu mesta video kako izgleda program, rekao je da su vojnici, koji se obučavaju, napustili Ukrajinu pre nekoliko dana. Na raspolaganju za obuku u Nemačkoj nalazi se čitav set oružja i opreme, a dosad, Pentagon je odbijao da kaže kada će tačno početi obuka.

Kako prenosi AP, ukrajinski vojnici će naučiti kako da se bolje kreću i koordinišu unutar bataljona, koristeći kombinovano artiljeriju, oklop i kopnene snage.

Govoreći sa dvojicom novinara koji su putovali sa njim u Evropu, Mili je rekao da će kompleksna obuka, kombinovana sa novim setom oružja, artiljerije, tenkova i ostalih borbenih vozila koji su na putu ka Ukrajini, biti ključna u pomaganju Ukrajini da povrati svoju teritoriju koju je Rusija osvojila.

"Ova podrška je veoma bitna, jer Ukrajina će moći da se odbrani. Nadamo se da ćemo moći da izvedemo ovo svi zajedno u kratkom vremenskom roku", napomenuo je Mili.

Kako je dodao, cilj je da sve novo oružje i opremu, koja će se isporučuti Ukrajini, bude odmah dostupna za upotrebu utreniranim vojnicima, "negde pre nego što krenu prolećne kiše". "To bi bilo idealno", poručio je Mili.

Ovaj program će uključiti, osim rada na terenu, i predavanje u učionicama i počeće sa manjim timovima, a onda će se postepeno povećavati i uključivaće veće jedinice. Dosad, fokus SAD je bio na pružanju pomoći Ukrajini na bojnom polju, konkretno,na obuci kako da koriste zapadne oružane sisteme koji kontinuirano pristižu u Ukrajinu.

SAD su dosad već obučavale više od 3.100 ukrajinskih vojnika kako da koriste i održavaju određene tipove oružja, uključujući i "hovicere" i "HIMARS".


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Dimitrije

pre 1 godinu

A onda je mrmot zamotao čokoladu... A onda su ukrajinski vojnici posle mesec dana obuke postali supermeni... I Đole već treći put dobija sedmicu na lotou... Pronađite uljeza

Izbori 2024

Vesti

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Alkaraz: Boli me što sam propustio Barselonu!
Tenis

Alkaraz: Boli me što sam propustio Barselonu!

Španski teniser Karlos Alkaraz (20) govorio je na konferenciji za medije uoči nastupa na turniru u Madridu, a osvrnuo se i na povredu nadlaktice koja ga je na skoro mesec dana odvojila od terena.

23.04.2024

20:16

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija