• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/mediji

22.01.2023

21:06

RUSIJA OVO NEĆE GLEDATI TEK TAKO?! PARIZ ŠALJE TENKOVE LEKLER, EVROPA LEOPARDE, ITALIJA PVO SAMP/T (FOTO/VIDEO)

Tanjug/AP

Vesti

RUSIJA OVO NEĆE GLEDATI TEK TAKO?! PARIZ ŠALJE TENKOVE LEKLER, EVROPA LEOPARDE, ITALIJA PVO SAMP/T (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Rat u Ukrajini, 333. dan

Ruska ofanziva na Seversk

Ofanziva ruskih trupa u Donbasu se nastavlja. Glavni strateški zadatak je probijanje linije Seversk-Soledar-Bahmut-Časov Jar.
Ruska armija je u ofanzivi na Seversk, na putu ka kom se nalazi selo Belogorovka.

Vazdušna opasnost i u Ukrajini i u Donbasu

Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je u Poltavskoj, Sumskoj, Harkovskoj, Čerkaskoj i Černigovskoj oblasti Ukrajine, kao i delu Donjecke Narodne Republike pod kontrolom Kijeva.
Nešto kasnije, uzbuna je objavljena i u Kirovogradskoj i Dnjepropetrovskoj oblasti i delu Zaporoške oblasti pod kontrolom Kijeva.

Makron: Postoji mogućnost da ćemo Ukrajini isporučiti tenkove „lekler"

Foto: Reuters/AP/Fotomontaža

Predsednik Francuske Emanuel Makron izjavio je da ne isključuje razne varijante na temu dalje isporuke naoružanja Ukrajini, između ostalog i tenkova „lekler".
„Što se tiče tenkova 'lekler', molim ministra odbrane da razmisli na tu temu. Sve varijante dolaze u obzir", rekao je Makron na pres konferenciji nakon sastanka sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom u Parizu.
Prema njegovim rečima, isporuka naoružanja Ukrajini zavisi od tri kriterijuma: ne bi trebalo da dovede do eskalacije konflikta, pitanje konkretnih isporuka se razmatra u smislu efikasnosti njene pomoći Ukrajini, osim toga, ove isporuke ne bi trebalo da oslabe moć francuske vojske.

Američki kongresmen otkrio kada će Evropa početi isporuku „leoparda" Kijevu

Dovoljno je da se bar jedan tenk „abrams" pošalje Ukrajini kako bi Evropa počela isporuku nemačkih tenkova „leoparda", izjavio je predsednik komiteta za međunarodne odnose američkog Kongresa Majkl Makol.
On je dodao da Nemačka očekuje da Sjedinjene Američke Države budu lideri i istakao da desetak zemalja u svom naoružanju imaju tenkove „leopard" za koje čekaju saglasnost Berlina kako bi ih poslali Ukrajini.

Italija će isporučiti Ukrajini PVO sistem „Samp/T"

Italija će isporučiti Ukrajini PVO sistem „Samp/T" u saradnji sa Francuskom, izjavio je italijanski ministar spoljnih poslova Antonio Tajani za „Korijere dela sera".
Prema njegovim rečima, pregovori o ovom pitanju sa francuskom stranom su pri kraju. Za sada se ne govori o rokovima predaje ovog sistema.
Sistemi „Samp/T" mogu da obaraju krstareće rakete i balističke rakete kratkog dometa. Takođe su efikasni protiv dronova.

Bivši savetnik šefa Pentagona: SAD mogu da zaustave sukob u Ukrajini jednim pozivom

Sjedinjene Američke Države mogu da zaustave sukob u Ukrajini „jednim pozivom", smatra bivši savetnik šefa Pentagona, penzionisani pukovnik Daglas Makgregor.
„Mislim da će, ako (američki predsednik Džozef) Bajden i oni koji njime upravljaju odluče da sve okončaju, uzeti telefon i odmah to učiniti. Zelenski će morati da se povinuje", rekao je on.

Makgregor smatra da Ukrajina nije nezavisna zemlja.

„Ne slažem se sa mišljenjem da Zelenski može samostalno da deluje. Potrošili smo 50 milijardi dolara na pomoć Ukrajini, čak više od 100 milijardi dolara. Mi posedujemo Ukrajinu, ovo je 51. država SAD. Mi plaćamo rad njihove vlade, tako da oni nisu nezavisni. Prema tome, možemo to zaustaviti u svakom trenutku, ali problem je što nema naznaka da to neko želi da uradi", ocenio je pukovnik.

Američki generali u Ukrajini 

Američki general Kejt Kelog i delegacija američkih vojnika i vojnih stručnjaka posetili su Izjum u Harkovskoj oblasti Ukrajine, saopštio je šef oblasne vojne administracije Oleg Sinjegubov na svom Telegramu.
Prema njegovim rečima, razgovarano je o obnovi grada i potrebama ove oblasti u vojnoj sferi

Ukrajina hvali Džonsona: "Ovakvi prijatelji vrede više od tenkova"

Foto: AP/Photo

 

Ukrajinsko ministarstvo obrane pohvalilo je bivšeg britanskog premijera Borisa Džonsona nakon njegovog poseta Kijevu. Na Twitteru su napisali: "Ovakvi prijatelji vrede više od grupe tenkova." Poželeli su mu još dobrodošlicu i ustvrdili da je "od početka bio uz ukrajinski narod".
I britanski premijer Riši Sunak podržava posetu Borisa Džonsona Ukrajini, rečeno je iz Dauning Strita.
Premijerov sekretar za medije rekao je da Sunak uvek podržava sve kolege, pokazujući da Ujedinjeno Kraljevstvo stoji iza Ukrajine i da će nastavit da je podržava.

Ukrajina: Teško napredujemo na istoku, Rusi su dovukli rezerve

Visoki ukrajinski oficir na istoku zemlje kaže da oružane snage kontroliraju trenutne položaje, ali da je vrlo teško napredovati jer su Rusi dovukli znatne rezerve, izveštava CNN.
"Žestoke borbe se nastavljaju u našoj regiji Lugansk. Teško je. Ali situacija je apsolutno stabilna i kontrolišu je Oružane snage Ukrajine", rekao je danas za ukrajinsku televiziju Sergij Hajdaj, načelnik regionalne vojne uprave Lugansk. 
" Došlo je puno mobiliziranih, stalno idu u ofanzivu", dodao je.
Govoreći o liniji sjever-jug, koja se proteže između Svatova i Kremine, Hajdaj kaže da je kretanje napred tamo vrlo teško. 
"Tamo je sve vrlo temeljito minirano. Bez obzira na to koliko je teško, Lugansk se oslobađa korak po korak, metar po metar", rekao je.

Borbe kod Donjecka

 

 

Bataljon Sparta uništava snage Oružanih snaga Ukrajine dronovima Mavik.
„Pre slanja pešadije da zauzme položaj, potrebno je koristiti svu specijalnu opremu za kompetentnu pripremu - artiljeriju, granate sa helikoptera. Nakon što smo se uverili da smo uradili sve što smo mogli na daljinu, naši momci kreću ka njima. Pobeda nije samo zauzimanje teritorije, već i spasavanje što većeg broja života naših ljudi.
Na snimku je posao negde blizu Pervomajskog", rekao je komandant bataljona Sparta Artjom Žoga.

Gađana baza za remont ukrajinske tehnike u Hersonu

Artiljerci su gađali bazu za remont ukrajinske tehnike u industrijskoj zoni Hersona, rekao je novinarima predstavnik regionalnih službi za vanredne situacije.
- Prema informacijama dobijenim od izvora u Hersonu, juče oko 15 časova, kao rezultat artiljerijskog napada, uništena je baza za remont koja se nalazi u industrijskoj zoni Hersona. Tom prilikom uništeno je i 7 jedinica oklopnih vozila, dok je 5 onesposobljeno. Likvidirano je 8 vojnika Oružanih snaga Ukrajine, 15 je ranjeno - objasnio je on.

Moravjecki: Ukrajina neće ostati bez tenkova


Poljska će formirati alternativnu koaliciju zemalja spremnih da isporučuju tenkove Ukrajini ako Nemačka ne pristane da preda ova oklopna vozila, napisao je na Tviteru poljski premijer Mateuš Moravjecki.

„Nećemo mirovati... Ako ne dobijemo saglasnost Nemačke za (isporuku tenkova) ‘leopard’, onda ćemo stvoriti ‘manju koaliciju’zemalja spremnih da predaju neke od svojih savremenih tenkova Ukrajini“, napisao je on.

 


 

 

ŠOLC RAZVALIO AMERIKANCE! Hteli da šalju tuđe "LEOPARDE" umesto svojih "ABRAMSA", uvalili KIJEV u velike probleme - SAD NEĆE DOBITI NIŠTA!

 

Ofanziva u Zaporožju: Dronovi pomažu oružanim snagama Ruske Federacije u uništavanju neprijateljskih rovova

 

 

 

"KAŽITE NEMCIMA ISTINU!" Štrahe se OBRUŠIO na vlasti u BERLINU, sankcije RUSIJI guraju EVROPU u AMBIS, ako se ovako nastavi...


Uništavanje kamufliranog uporišta Oružanih snaga Ukrajine.
 

 

 


Borelj: Nemačka blokira odluke EU o slanju tenkova Ukrajini

Nemačka je zemlja koja u velikoj meri sprečava Evropsku uniju da donosi odluke o isporukama tenkova Ukrajini, izjavio je šef evropske diplomatije Žozep Borelj.

Foto: Reuters

„Smatram da je Ukrajini, s obzirom na stanje stvari, neophodno isporučivati tenkove, kako bi mogla ne samo da obuzdava, nego i da odbija rusku armiju. To je politička odluka, koja još nije doneta, pre svega zbog toga što to ne želi Nemačka. Ali, ako se to ne dogodi, rat će trajati do sledećeg proleća, kada će Rusija, verovatno, pokušati da započne novu ofanzivu“, rekao je Borelj.
 

"AKO POKUŠATE - NESTAJETE SA KARTE!" Stigla JEZIVA PRETNJA, Zelenski mora HITNO da se OBUZDA, napadom na KRIM počinje NUKLEARNI RAT!?


Glavno sa brifinga Ministarstva odbrane Rusije:

- Ruska sredstva PVO oborila su ukrajinski avion Su-25 u području Antonovske, DNR;

- Oružane snage RF su tokom dana uništile više od 50 ukrajinskih vojnika u pravcu Kupjanska;

- Gubici Oružanih snaga Ukrajine na Donjeckom pravcu iznosili su više od 80 vojnika;

- Oružane snage RF su tokom dana likvidirali preko 80 ukrajinskih vojnika u području Krasnog Limana;

- Oružane snage RF su zauzele povoljnije položaje tokom ofanzive u zaporoškom pravcu. Tom prilikom likvidirano je 85 ukrajinskih vojnika. Pored toga, ruska avijacija i artiljerija pogodile su komandni centar 128. Brdsko-jurišne brigade Oružanih snaga Ukrajine.

Ruske oružane snage uništile su protivbaterijski radar AN/TPK-36, američke proizvodnje u području Hersona.
 

"NATO JE PLOD SOTONE!" Paljenje KURANA razbesnelo KADIROVA, poručio celom SVETU - "PROTIV OVOGA SE BORIMO U UKRAJINI!"

 

Skibicki: Bliži se odlučujući trenutak rata, uskoro će se moći govoriti o početku njegovog kraja 

Predstavnik Glavne uprave ukrajinske obaveštajne službe Vadim Skibicki je izneo niz predviđanja.

▪ Oblast Donjecka i Luganska čekaju teške i odlučujuće bitke.

▪ U februaru - martu Rusi će pokušati da preuzmu kontrolu nad Kupjanskom, Svatovom, Kreminom, u pravcu Harkovske oblasti. Glavno ratište biće u Donbasu, to potvrđuju borbe za Bahmut i Soledar, izjavio je predstavnik GUR-a. 

Foto: Printscreen/Google Earth/Deep State

▪ Kada prođu proleće i rano leto, možda možemo da počnemo da pričamo o kraju rata, kaže Skibicki.

▪ Novi napad na Kijev iz Belorusije je malo verovatan, kao i aktivne bitke na jugu Ukrajine, Oružane snage Ruske Federacije će braniti Krim, tvrdi Skibicki.
 

Pakao rata: posledice udara ruske vojske očima militanata Oružanih snaga Ukrajine

„Vojska je pokazala strašne snimke posledica još jednog ruskog napada“, pišu ukrajinski izvori.

 


 

 

Pogođena baza za remont ukrajinske tehnike u Hersonu

Artiljerci su gađali bazu za remont ukrajinske tehnike u industrijskoj zoni Hersona, rekao je novinarima predstavnik regionalnih službi za vanredne situacije.

„Prema informacijama dobijenim od izvora u Hersonu, juče oko 15 časova, kao rezultat artiljerijskog napada, uništena je baza za remont koja se nalazi u industrijskoj zoni Hersona. Tom prilikom uništeno je i 7 jedinica oklopnih vozila, dok je 5 onesposobljeno. Likvidirano je 8 vojnika Oružanih snaga Ukrajine, 15 je ranjeno“, objasnio je on.
 

PLANIRAJU UDAR NA MOSKVU?! Rusi strahuju OD NAJGOREG, postavljaju PVO na KLJUČNE objekte u GRADU, Kijev čeka ZELENO SVETLO ZAPADA?!

 

Otkrivene velike zalihe municije u Energodaru

Ruske snage bezbednosti otkrile su u Energodaru veliku zalihu municije, naoružanja i vojnih uniformi ukrajinskog tipa, rečeno je RIA Novostima u strukturama vlasti Zaporoške oblasti.

 

 

Pretres je obavljen u privatnoj kući, u kojoj je nekada živeo lokalni „kozački general“, koji je otišao na teritoriju koju kontroliše Kijev.

Nemačka bi mogla isporučiti Ukrajini tenkove "leopard 2" ali samo za vojne vežbe

Bundesver je spreman da u Ukrajinu prebaci 19 tenkova "leopard 2A5", saznaje "Špigel". Ovaj model se koristi samo za vojne vežbe, kao imitacija neprijateljskih tenkova. Nemačka je spremna da preda samo ove modele.

Foto: Tanjug/AP

Kako piše časopis, nemačko Ministarstvo odbrane je u proleće 2022. sastavilo spisak svih tenkova "leopard 2" koji su dostupni nemačkoj vojsci, od kojih neki mogu da se isporuče, a da ne oslabe nemačku odbrambenu sposobnost. Ukupno, na listi se nalazi 312 različitih tenkova. U maju ih je 99 bilo na održavanju, jedan je povučen. Dakle, Bundesver sada ima 212 funkcionalnih tenkova modela 2A5, 2A6, 2A7 i modernog 2A7V (53).

Berlin je spreman da Kijevu prebaci samo tenkove starih modela, tvrdi časopis. Tenkovi Leopard 2A5 „trenutno se koriste za ’imitaciju neprijateljskih snaga‘ u vojnom centru za borbenu obuku“.
 

PONAVLJA SE MARIJUPOLJ?! Rusi MELJU sve pred SOBOM u Zaporožju, Kijev stvara novi "AZOVSTALJ", fabrike postaju NEPROBOJNA UTVRĐENJA?!

 

Analiza situacije u Ukrajini strane američkog Instituta za proučavanje rata

▪ Ruske jedinice izvele su malo kopneno izviđanje na severoistoku Sumske oblasti.

▪ Ruske trupe su nastavile sa ograničenim kopnenim napadima kako bi povratile izgubljeno tlo na liniji Svatovo-Kremina.

▪ Ruska vojska je nastavila da udara na Bahmut i zapadno od Donjecka. Oružane snage RF postepeno napreduju u oblasti Bahmuta.

 

 

Ukrajinci povlače oklopna vozila iz Harkova

Kijevski režim povlači zapadna oklopna vozila iz oblasti Harkova u pravcu Svatova, rekao je za Sputnjik vojni ekspert, potpukovnik LNR u penziji Andrej Maročko.

„Prema rečima stanovnika Harkova, primećeno je prebacivanje oklopnih vozila sa dva voza u Kupjansk. Oklopna vozila zapadnog tipa se istovaraju na stanici gde se sortiraju i šalju u pravcu sela Svatovo“, rekao je on.

Ruska vojska vodi aktivnu ofanzivu u Zaporoškoj oblasti.

Oni su već preuzeli kontrolu nad nekoliko sela u regionu i spremaju se za ofanzivu na grad Orehovo, rekao dopisnik lista „Izvestija” Roman Polšakov, koji se nalazi na prvoj liniji fronta.

„Naše trupe se kreću ka Orehovu sa dve strane - sa jugozapada i jugoistoka. Nekoliko sela je već oslobođeno. A sada, kako momci kažu, njihova čistka se već završava. Grad je veoma dobro utvrđen“, napisao je dopisnik u tekstu za Izvestija.

Polšakov je ukazao na veliki intenzitet vatre u blizini naselja koja su stavljena pod kontrolu Oružanih snaga RF. On je dodao da aktivnije napredovanje ruskih trupa u regionu ometaju mine koje su postavile Oružane snage Ukrajine. U potrazi za njima, vojnici ruske vojske koriste dronove.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Martin

pre 1 godinu

Kod Krasnog Limana u dvodnevnim borbama poginulo je 147 pripadnika vojske RF Na donjeckom pravcu poginulo je juce 91 pripadnik vojske RF U harkovskoj oblasti vojska RF povukla se za 20km na bolje pripremljene polozaje Kod Kremine ukrajinci su napredovali jos 3 km prema gradu U hersonskoj oblasti kod Nove Kahovke, ukrajinske sile su prosirile mostobran na drugoj strani reke za jos 5km i sada kontrolisu 54kvadratna km ( podaci hakirani iz glavnog kompjutera Generalstaba vojske RF, objavljenog na Telegram, na stranci ruskog blogera "operation Z")

Ja

pre 1 godinu

Ruski fasisti i okupatori. Oni koji ih podrzavaju su isto to, olos sa dna kace. Takvi i NATO podrzavaju.

veljko

pre 1 godinu

Satana je obucen u kozu Makrona,kaze;da razmatrav sve opcije ali opciju Sarmata

Maca

pre 1 godinu

Procena Norveskog generalstaba je da je u borbama do sada poginulo oko 180 000 ruskih i oko 100 000 ukrajinskih vojnika kao i 30 000 civila

Pera

pre 1 godinu

Jevrei vekovima stvaraju razna tajna društva kao što su masoni pa su time stvorili svoju tajnu globalnu spijunsku vojsku ! Masoni su hijerarhiji organizovani na čijem globalnom vrhu su jevrei pa masoni u državama ustvari spijuniraju vlastite države ! Vladari iz senke su članovi jevrejskih tajnih društava preko koih jevrei postavljaju sve drzsvnike zapadnih država koje tako kontrolišu napr Bajden je mason 33eg stepena a i SVI Američki oredsednici su masoni ustvari jevrejski batleri koi ameriku čine običnom jevrejskom kolonijama koja je potpuno u funkciji Izraela I jevreja a makron je vojnik vrhovni jevreja Rotšild..! Pojam"strani plaćenici" je laž to su tajne vojske vladara iz senke sa funkcijom da potenciraju ratove koje zameću jevrei I konflikte unutar država! RUSIJU SU PREKO JEVREINA ZELENSKOG KOI KOMANDUJE FASIZMOM ZAJEDNO SA TIM NAZIVI "STRANIM PLAĆENICIMA" NAPALI VLADARI IZ SENKE NA ČIJEM VRHU TIH ZAPADNIH MILIJARDERA SU JEVREI ROTSILD KOH ABRAMOVIČ TITO2 SOROS GEJTS KUŠNER ZAKENBERG TEODOR MERON...@ Zapadni zvaničnici su tu samo batleri vladara iz senke JEVREJA!

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija