• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/mediji

19.01.2023

22:30 >> 19:16

VAŠINGTON ISPALIO KIJEV! ZAPAD JE UMORAN! Mađarska blokada Ukrajini - Vagner zauzeo strateško mesto

AP/Reuters

Vesti

VAŠINGTON ISPALIO KIJEV! ZAPAD JE UMORAN! Mađarska blokada Ukrajini - Vagner zauzeo strateško mesto

Podeli vest

Rat u Ukrajini, 329 dan

Amerika neće isporučiti Ukrajini tenkove "Abrams"

Moskva: Danske haubice Cezar za Ukrajinu vode eskalaciji neprijateljstava

Odluka danskih vlasti da prebace 19 samohodnih haubica Cezar u Ukrajinu ima za cilj eskalaciju neprijateljstava, saopštila je ruska ambasada, javio je TASS.


Danska je krajem decembra najavila da će donirati vojnu pomoć Ukrajini u vrednosti od 300 miliona danskih kruna, odnosno 42,8 miliona dolara, saopštilo je dansko Ministarstvo odbrane, preneo je Rojters.

Novac će biti doniran preko Međunarodnog fonda za Ukrajinu kojim upravlja Velika Britanija i iz kojeg je već obezbeđena vojna i druga podrška za ukrajinske oružane snage.

Mađarska blokirala 500 miliona evra pomoći Ukrajini

Mađarska je blokirala sedmu tranšu evropske pomoći namenjene Ukrajini, javila je radio-stanica "RMF FM". "Reč je o oko 500 miliona evra iz takozvanog Evropskog fonda mira iz koga Evropska unija od početka rata finansira smrtonosno oružje i zaštitna sredstva za Ukrajinu", saopštila je radio-stanica.

Poljska priznala: Zapad je umoran

Premijer Poljske Mateuš Moravecki priznao je da je Zapad "umoran" od Ukrajine, ali Poljska želi da oživi ovu temu.

"Vidim u zapadnom svetu pad interesovanja za ono što se dešava van naše istočne granice. Mi Poljaci treba da oživimo diskusiju o Ukrajini, o tome koliko je bitna borba protiv Rusije, jer se Zapad sve više zamara od onoga što je dešava tamo", rekao je Moravecki novinarima.

On je dodao da je "veoma važno da javno mnjenje na Zapadu razume ta da se ovde odlučuje o budućnosti Evrope, ako ne i sveta". Moravjecki je dan ranije već primetio da su zapadne zemlje umorne od pomoći Ukrajini.

 

 

Ukrajina ukida crkvu

Prigožin: Vagner je zauzeo strateško mesto

Trupe Vagner grupe zauzele su strateško selo Kleščejevka u ruskoj Donjeckoj oblasti od ukrajinskih snaga, rekao je šef privatne vojne kompanije Jevgenij Prigožin.

-Može se sa sigurnošću reći da je naselje Kleščejevka, koje je jedno od važnih predgrađa Bahmuta (koji se u Rusiji zove Artimovsk), potpuno pod kontrolom jedinica Vagnerovog PMC-a, rekao je Prigožin u izjavi koju je distribuirala njegova pres-služba. u četvrtak.

Ali dok je Kleščejevka navodno „oslobođena“, oko naselja se nastavljaju intenzivne borbe, a „protivnik se drži za svaki metar zemlje“, istakao je on.

Litvanija šalje pomoć Ukrajini

Litvanija namerava da Ukrajini isporuči desetine protivavionskih topova L-70 sa desetinama hiljada municije, helikoptere Mi-8, navodi se u zajedničkom saopštenju više Zemlje NATO-a nakon sastanka predstavnika alijanse u estonskom gradu Tapa.

Ukupna vrednost paketa vojne pomoći biće 125 miliona evra.

Ministri odbrane Estonije, Velike Britanije i Litvanije, kao i vojni predstavnici Španije, Holandije, Letonije, Poljske, Nemačke, Slovačke, Danske i Češke razgovarali su u četvrtak u estonskom gradu Tapa o isporukama naoružanja Ukrajini.

Ruska vojska zauzela četiri naselja

U Zaporoškoj oblasti ruska vojska je preuzela operativnu kontrolu nad 4 naselja u blizini grada Orehovo, rekao je Vladimir Rogov, član administracije oblasti, napominjući da je ovo "lokalni uspeh“.

Grupa od devet zemalja obećala još veću vojnu pomoć Ukrajini

Grupa od devet zemalja,uključujući Veliku Britaniju, Poljsku i Holandiju, obećala je danas, posle sastanka u Estoniji, da će nastaviti da pruža još veću vojnu pomoć Ukrajini, uključujući glavne borbene tenkove.

"Obavezujemo se da ćemo zajednički nastojati da isporučimo donacije bez presedana, uključujući glavne borbene tenkove, tešku artiljeriju, sisteme protivvazdušne odbrane, municiju i borbena vozila pešadije za odbranu Ukrajine“, navodi se u zajedničkom saopštenju, preneo je Rojters. Saopštenje ministara odbrane Britanije, Estonije, Poljske, Letonije i Litvanije, kao i predstavnika Danske, Češke, Holandije i Slovačke posle sastanka u Estoniji, objavljeno je na veb stranici britanske vlade.

KREĆU IZ KURSKA?! Poljski general UPOZORAVA, 300.000 RUSA spremno za JURIŠ, Kijev MOLI Zapad za HITNU REAKCIJU, ako se probiju do Dnjepra...

Ruska vojska prešla u lokalnu ofanzivu u Zaporoškoj oblasti

Ruska vojska prešla je u lokalnu ofanzivu u oblasti grada Orehov u Zaporoškoj oblasti, izjavio je predstavnik regionalne administracije Vladimir Rogov.

„Naše snage prešle su u lokalnu ofanzivu u oblasti grada Orehov, koji su privremeno okupirale ukrajinske snage“, rekao je Rogov.

Prema njegovim rečima, linija fronta na orehovskoj deonici neznatno je pomerena, a ukrajinske snage su bile primorane da se povuku na rezervne položaje.

„Naša vojska zadržava zauzete pozicije. Teritorija Zaporoške oblasti, koja je oslobođena od ukrajinskih militanata, postepeno se povećava“, naglasio je Rogov.

On je ove sedmice rekao za Sputnjik da je ukrajinska vojska, koja se nedavno pripremala za ofanzivu u Zaporoškoj oblasti, počela da se priprema za odbranu i da ubrzano gradi utvrđenja.
 

"TO ĆE ZNAČITI KRAJ SVETA!" Istorijsko upozorenje ruskog patrijarha! Bajden, Makron, Šolc ovo moraju da čuju

 

Šojgu s beloruskim kolegom razgovarao o merama strateškog obuzdavanja

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu razgovarao je telefonom s beloruskim kolegom Viktorom Hreninom o merama strateškog obuzdavanja i toku priprema regionalne grupacije vojske, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

„Šefovi vojnih resora su razmotrili kompleks mera strateškog obuzdavanja, kao i tok priprema regionalnih snaga“, navedeno je u saopštenju.

ZAPAD ĆE SUDITI RUSIMA?! Evropski parlament USVOJIO rezoluciju o OSNIVANJU TRIBUNALA za istragu "AGRESIJE RUSIJE NA UKRAJINU"

 

Artiljerija počinje sve aktivnije da radi na zapadnoj periferiji Bahmuta

 

 

Šarl Mišel doputovao u Kijev

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel doputovao je u Kijev. On će se sastati sa predsednikom i premijerom te zemlje i obratiti se parlamentu.

Foto: Tanjug/AP


Duda: Sukob u Ukrajini završiće se za pregovaračkim stolom

Sukob u Ukrajini će se pre ili kasnije završiti za pregovaračkim stolom, ali do sada se nisu razvili uslovi za to, izjavio je poljski predsednik Andžej Duda na marginama Svetskog ekonomskog foruma u Davosu.

Foto: Tanjug/AP

Poljski predsednik se složio sa mišljenjem generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga da će se ono što se dešava u Ukrajini završiti za pregovaračkim stolom.

„Najverovatnije, da. Takav je red stvari. Tako se obično završavaju ratovi. I ovaj, koji je toliko važan za ceo svet, završiće se na isti način“, konstatovao je Duda.
 

"NISAM SIGURAN DA JE PUTIN ŽIV" Zelenski šokirao sve u Davosu, pa krenuo direktno na ruskog predsednika - "Ko donosi odluke tamo? Kakvi su to ljudi"

 

Brifing Ministarstva odbrane Ruske Federacije

Odredi Istočnog vojnog okruga su tokom ofanzivnih dejstava u južnodonjeckom pravcu zauzeli povoljnije položaje, likvidiravši više od 30 ukrajinskih vojnika, saopštio je portparol Ministarstva odbrane Rusije, general-major Igor Konašenkov.

„U pravcu Donjecka odredi Južnog vojnog okruga nastavili su uspešna ofanzivna dejstva i izveli vatrene napade na protivnika u oblastima naselja Galicinovka, Krasnogorovka i Neveljsko u Donjeckoj Narodnoj Republici“, rekao je Konašenkov novinarima.

U pravcu Kupjanska i Krasnog Limana ukrajinske snage su izgubile do 90 ljudi, dok je u oblasti naselja Nevsko, u Luganskoj Narodnoj Republici, uništeno skladište artiljerijske municije Oružanih snaga Ukrajine.

„Gubici protivnika u protekla 24 sata u tom pravcu iznose više od 60 ubijenih ili ranjenih vojnika, a uništen je i jedan oklopni transporter, tri pikapa i haubica D-20“, naveo je Konašenkov.

Odredi Južnog vojnog okruga su u donjeckom pravcu uništili tri samohodna artiljerijska uređaja „Cezar“ francuske proizvodnje, američku haubicu M777, a do 80 ukrajinskih vojnika je ubijeno ili ranjeno.

Konašenkov je, takođe, rekao da je od početka specijalne vojne operacije uništeno: 374 aviona, 200 helikoptera, 2.903 bespilotne letelice, 401 raketni kompleks, 7.569 tenkova i drugih borbenih oklopnih vbozila, 985 borbenih vozila višecevnih raketnih sistema, 3.865 uređaja poljske artiljerije i minobacača, kao i 8.113 jedinica specijalne vojne automobilske tehnike.
 

Švedska će Ukrajini poslati veliki paket vojne pomoći

Švedski premijer Ulf Kristerson je na današnjoj konferenciji za novinare najavio vojne isporuke Ukrajini iz Švedske.

Paket vojne pomoći uključuje:

▪ "Arčer" artiljerijske sisteme;

▪ 50 borbenih vozila CV90;

▪ NLAW protivoklopni sistem

 


 

Uzbuna u celoj Ukrajini

Uzbuna za vazdušnu opasnost proglašena je na celoj teritoriji Ukrajine.

 

SKANDAL U DAVOSU! Zelenski UDARIO po NEMCIMA, zbog "LEOPARDA" pred celim svetom ZAGRMEO NA BERLIN, ništa i od AMERIČKIH ABRAMSA?!

 


Ruske jedinice uspešno napreduju na području Bahmuta u DNR, javlja izveštač Sputnjika sa lica mesta.

„U gradu su stalne borbe. Neprekidno radi artiljerija, pucnji, čujemo ih, neprekidno je rat, stalno ih likvidiramo i napredujemo“, rekao je Sputnjiku jedan od komandanta grupe „Vagner“.

Industrijska zona je praktično pod njihovom kontrolom, a sada je u toku čišćenje stambenih oblasti.

„Situacija je napeta. Svaki dan im oduzimamo delove kako u gradu, tako i van grada“, rekao je komandat.
 

OSVETA ZA HERSON! Ukrajinci dočekali SUROV KRAJ u PAKLU Soledara, Vagnerovci UNIŠTILI BRIGADU koja je ušla u GRAD nakon POVLAČENJA!

 

Francuzi razmatraju mogućnost isporuke tenkova Kijevu

Francuska razmatra mogućnost isporuke Kijevu tenkova „leklerk“, piše „Politiko“ pozivajući se na neimenovanog francuskog zvaničnika.

Foto: Reuters

„To je komplikovano pitanje i Pariz ga nije rešio. Ali, razmišljamo o tome. Videćemo šta će biti odlučeno na zajedničkoj sednici vlada Francuske i Nemačke“, rekao je taj zvaničnik.

 

ŠAH-MAT! PROPALI PLANOVI ZAPADA! Rusi otkrili REVOLUCIONARNI način za VAĐENJE NAFTE iz DUBOKIH slojeva, imaće je VIŠE NEGO IKADA!

 

Analiza situacije u Ukrajini od strane američkog Instituta za proučavanje rata:

▪ Ruske trupe nastavile su jurišne operacije kod Kremine. Na snimku objavljenom 18. januara vidi se kako ruske snage napreduju južno od Ploščanke. Šef ukrajinske administracije Luganske oblasti Sergej Gajdaj rekao je da ruske trupe nastavljaju da prebacuju rezerve na liniju Svatovo-Kremina.

▪ Ruske trupe nastavile su ofanzivna dejstva u oblasti Soledara, Bahmuta, Avdijevke i Donjecka.

▪ Ukrajinski zvaničnici su nagovestili da se ruske snage koncentrišu u regionu Zaporožja, verovatno za velike odbrambene ili ofanzivne akcije.

▪ Putin nastavlja napore da aktivira rusku vojno-industrijski kompleks za uspešno vođenje dugotrajnog rata u Ukrajini.

▪ Putin i Lavrov nastavljaju da negiraju suverenitet Ukrajine i kategorički odbijaju direktne pregovore sa Ukrajinom.

 


 

 

Ujedinjene nacije apelovale su na sve potpisnice sporazuma o izvozu žitarica Crnim morem da poboljšaju efikasnost izvoza

Prema sporazumu koji su u julu prošle godine potpisale Rusija, Ukrajina, Turska i UN, inspekcija brodova se vrši u turskim vodama na puta za i iz Ukrajine, a sve četiri strane zajedno rade na inspekciji i odobravanju brodova da vrše izvoz, prenosi Rojters.

''UN pozivaju sve strane da rade na uklanjanju prepreka i poboljšanju operativne efikasnosti'', navodi se u saopštenju te organizacije.

Foto: Reuters

Američka ambasadorka u UN Linda Tomas-Grinfild prošle sedmice je rekla da Rusija ''namerno usporava inspekcije'', i podsetila da bi prema sporazumu pet miliona tona hrane trebalo mesečno da bude izvezeno.

U saopštenju UN se navodi da je u poslednje dve nedelje ''prosečno vreme čekanja plovila između prijave i inspekcije 21 dan'', kao i da ''sve mora da se radi uz saradnju svih uključenih strana, a mi se trudimo da sve ide što brže''

Ukrajina ispalila ogroman broj projektila na Donjeck

Ukrajinske oružane snage granatirale su u poslednja 24 sata veći broj civilnih naselja u Donjeckoj Narodnoj Republici 41 put, ispalivši 274 projektila različite vrste municije, saopštila je misija DNR pri Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja vezanih za ukrajinske ratne zločine (JCCC).

U saopštenju se navodi da je artiljerijska paljba vršena iz cevne artiljerije kalibra 152 i 155 milimetara, ukupno 274 projektila i da je u ukrajinskim napadima ranjen stanovnik naselja Gorlovka, prenosi TAS S.

Foto: Reuters

Kako se navodi, pod vatrom su bila naselja Aleksandrovka, Dokučajevsk, Donjeck, Gorlovka, Kesten, Makejevka, Mineralnoe, Pantelejmonovka, Staromihajlovka, Jakovlevka, Jasinovata. U saopštenju se ističe da su od artiljerijske paljbe oštećene 23 kuće u Dokučajevsku, Donjecku i Gorlovki.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Vasilije

pre 1 godinu

Koliko se secam pocetkom decembra 2022 ruske snage su bile u predgradju Bahmuta, a sad nadiru prema Bahmutu. Pa sta je sad to, opet da se gine za istu teritoriju koja je vec bila zauzeta....e nesto tu nije uredu.. A nedaleko odatle, kod Kremine ukrajinci lagano obuhvataju grad sa svih strana i vrlo brzo ima da se nadje u obrucu. u onom malom preostalom delu harkovske oblasti pod kontrolom ruske vojske, izvrseno je art. bombardovanje polozaja i pogodjeno je jedno skladiste municije ruske vojske. Istovremeno na pravcu Belogorda, sa ruske strane granice izvrsen je upad ukrajinskih spec. jedinica koje su pokusale da uniste zelesnicki most za snadbevanje ali su odbijene sa gubicima.( u velikoj ukrajinskoj ofanzivi proslo leto, ruske snage su proterane iz Harkovske oblasti nazad preko granice u Rusiju ) Amerikanci nameravaju da daju ukrajincima i najmoderna vozila Stryker, zato sto sada od 4500 takvih vozila imaju visak, jer su reformom u zadnje 4 godine smanjili broj brigada opremljenih ovim vozilima sa 7 na 6, pa se pojavio visak modernih vozila. Ukrajinci ce najverovatnije dobiti verzije Strykera sa topom 105mm (MGS), PT raketama i izvidjacke.

Goran

pre 1 godinu

Nije zauzeta industrijska zona nego samo naselje Klisčivka , 9km od centra Bahmuta. Sam Prigožin je napisao na svojoj Telegram stranici da "...protivno različnim ocenama da ukrajinske oružane snage beže iz Artemovska (što je rusko ime za grad Bahmut), to nije tačno, ukrajinske snage rade jako dobro, usklađeno. Od njih možemo mnogo da naučimo. Osvajamo metar po metar, i borbe za Artemovsk ima da dugo traju iako neki vojni laici bi hteli da se to desi preko noći....".

Madera

pre 1 godinu

Svedska salje type 90 Mk I borbena vozila sa topom Bofors 40mm, 50 komada Ukrajini, archer sisteme i gomilu pesdijskog i PT naoruzanja. Amerikanci su izgleda pristali da posalju Ukrajini ATACMS projektile za HIMARS dometa 300km ali samo pod uslovom da se koriste na jugu i to protiv ruskih vojnih instalacija na Krimu, ali da ukrajinska vojska nikako, ali nikako, ne "ulazi" u Krim Poljska ima nameru da preda ukrajincima 45 tenkova Leopard 2A2 i bez nemacke dozvole... Japan salje 3 pokretna lansera za Harpoon protivbrodske rakete i 2 lansera za iste rakete koji mogu da se montiraju na brodove kao i rakete za njih

Normalac

pre 1 godinu

"... Bahmuta (koji se u Rusiji zove Artimovsk)..." Koga normalnog(!!) zanima kako neki stranci zovu mesto u tuđoj državi, smradovi boljsevički kagebeovci? Neki bolesnici umeju da kažu Srbija do Tokija pa zašto onda celu Aziju ne zovete Srbija, nesrećnici umobolni??

Vesti

TV

Ceo Kijev gori! Rusija izvela najjači raketni udar od početka rata! Uništene dve fabrike ključne za proizvodnju oružja!
Live TV

Ceo Kijev gori! Rusija izvela najjači raketni udar od početka rata! Uništene dve fabrike ključne za proizvodnju oružja!

Današnji dan je izuzetno turbulentan s obzirom na vesti koje nam stižu iz sveta. Makron nezadovoljan što je treći nakon izbora. Dva centralna događaja prate nas mesecima, čak godinama, a to su sukobi u Ukrajini i u Gazi. Na ove, ali i druge aktuelne teme u emisiji "Rat uživo" govorili su pukovnik Velibor Stević i geopolitički analitičar Luka Stajić.

08.07.2024

19:50

Francuskoj se ne piše dobro! Makron trikom uspeo da privuče građane na svoju stranu! (VIDEO)
Live TV

Francuskoj se ne piše dobro! Makron trikom uspeo da privuče građane na svoju stranu! (VIDEO)

Ko će zaista povesti Francusku? Po svemu sudeći, niko neće moći da računa na podršku onog drugog. O izborima u Francuskoj u emisiji "Info dan" govorili su novinar iz Pariza Saša Pešić i politikolog Vladimir Kljajić. Uživo u program javio se i Milutin Ilić, izvršni direktor Instituta Geopolitikon, koji je komentarisao situaciju u Francuskoj nakon drugog kruga izbora.

08.07.2024

16:56

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Mačka proklela Brazilce!? Tada su se mnogi smejali, sada im nije smešno!
Fudbal

Mačka proklela Brazilce!? Tada su se mnogi smejali, sada im nije smešno!

Fudbalska reprezentacija Brazila eliminisana je u četvrtfinalu Kupa Amerike od Urugvaja posle slabijeg izvođenja jedanaesteraca! To je bio povod za mnoge da se prisete neobične situacije sa prethodnog Mundijala, kada je jedna mačka "proklela" brazilski nacionalni tim! Kod temperamentnih i sujevernih južnoamerikanaca može se pronaći nekoliko sličnih primera, u kojima je "vudu magija" umešala svoje prste!

08.07.2024

20:55

Zabava

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)
Kultura

U Salonu Muzeja grada Beograda otvorena velika samostalna izložba "Anatomija zvuka" umetnika Marka Kusmuka (FOTO)

Nakon izuzetno uspešnih samostalnih i grupnih izložbi širom Evrope i regiona mladi, ali već afirmisani, slikar Marko Kusmuk svoj novi opus predstavlja beogradskoj publici na velikoj samostalnoj izložbi "Anatomija zvuka" u Salonu Muzeja grada Beograda. Na izložbi, koja će biti otvorena do 28. jula, predstavljeno je 65 slika, a umetnik je izložio i svoju prvu skulpturu.

06.07.2024

17:48

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija