• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/index

26.01.2023

18:06

ŠOKANTNO OTKRIĆE! Naučnici KONAČNO rešili MISTERIJU "ZONE NEIZVESNOSTI", ljudski MOZAK poseduje MOĆ KOJE NISMO NI SVESNI?!

Pixabay

Vesti

ŠOKANTNO OTKRIĆE! Naučnici KONAČNO rešili MISTERIJU "ZONE NEIZVESNOSTI", ljudski MOZAK poseduje MOĆ KOJE NISMO NI SVESNI?!

Podeli vest

Naučnici su u novoj studiji proučavali takozvanu moždanu zonu neizvesnosti (zona incerta)

O spomenutoj zoni nemamo puno informacija, ali znamo da zajedno sa neokorteksom upravlja formiranjem pamćenja. Stručnjaci su prilikom testova učenja, koje su sprovodili na miševima, analizirali kako funkcionišu veze između zone neizvesnosti i neokorteksa, obraćajući posebnu pažnju na sinapse (veze između neurona) i inhibiciju (kočenje prenosa nervimpulsa).

"Rezultati su nas iznenadili. Otprilike polovina sinapsi razvila je jače pozitivne reakcije tokom učenja, dok je kod druge polovine primećeno upravo suprotno. Ukratko, uočili smo da prilikom učenja u sistemu nastaje potpuna preraspodela inhibicije", rekla je naučnica Ana Šreder sa Univerziteta Frajburg u Nemačkoj, a prenosi Sajens Alert.

Retka vrsta signala

Kada mozak formira sećanja, on kombinuje signale koji dolaze iz okoline (odozdo prema gore) s onima koje generiše sam (odozgo prema dole). Na takozvane signale odozgo prema dole mogu, na primer, uticati naši trenutni ciljevi ili prošla iskustva.

Zona neizvesnosti se bavi retkim tipom signala "odozgo prema dole" koji se zove inhibicijski put dugog dometa. Naime, signali "odozgo prema dole" obično pobuđuju, odnosno aktiviraju živčane puteve, dok se ovde radi o inhibiciji – njihovom blokiranju ili potiskivanju.

Menjanje snage sinapsi i lanaca neurona u mozgu ključno je za formiranje sećanja jer mu to pomaže da dodeli vrednost onome kroz što prolazimo - sve što nam se događa nalazi se negde na lestvici prioriteta pamćenja. Testovi na miševima pokazali su da zona neizvesnosti kodira prethodna iskustva na poseban dvosmeran način koji niko do sada nije zabeležio.

Zona neizvesnosti i Parkinsonova bolest

Kada su naučnici blokirali putove zone neizvesnosti, miševi su imali poteškoća s učenjem. Stručnjaci sada znaju više o tome kako tajanstvena regija mozga utiče na pamćenje i sposobnost učenja – i to na neobičan i neočekivan način koji je od posebnog interesa za naučnike.

Kako sve više studija istražuje ulogu zone neizvesnosti, počinjemo da shvatamo koliki je njen uticaj. Naime, ona se odnedavno povezuje sa spavanjem, kao i sa osećajem za bol. Naučnici ovu tajanstvenu zonu cilja pri istraživanju lečenja Parkinsonove bolesti iako još nisu sigurni zašto takav tretman pomaže kod simptoma.

Istraživanje naziva "Inhibitory top-down projections from zona incerta mediate neocortical memory" objavljeno je u časopisu Neuron.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17