• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer DN

27.01.2023

07:00

PRIZIVA NUKLEARNI RAT!? Zelenskom TENKOVI nisu DOVOLJNI, raketama DUGOG DOMETA želi da izvede STRATEŠKE UDARE po RUSIJI?!

AP Photo/Reuters/Fotomontaža

Vesti

PRIZIVA NUKLEARNI RAT!? Zelenskom TENKOVI nisu DOVOLJNI, raketama DUGOG DOMETA želi da izvede STRATEŠKE UDARE po RUSIJI?!

Podeli vest

Ukrajinski predsednik traži od Zapada rakete dugog dometa, kojima bi mogao da pogodi teritoriju Ruske Federacije

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, nakon što su Nemačka i Amerika odobrile isporuke tenkova njegovoj zemlji, odmah je tražio i rakete dugog dometa, kojima bi mogao da pogodi teritoriju Rusije, kao i borbene avione. 

Ključne su rakete

Zelenski je u svom dnevnom video-obraćanju zahvalio nemačkom kancelaru Olafu Šolcu i američkom predsedniku Džou Bajdenu na odluci da njegovoj zemlji pošalju tenkove "leopard" i "abrams".

- Ključne stvari su sada brzina i obim. Brzina obuke naše vojske, brzina isporuke odobrenih tenkova i obim podrške u tenkovima - rekao je Zelenski.

On je, međutim, u svom govoru brzo prešao na dodatne zahteve.

- Razgovarao sam sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom. Moramo, takođe, biti otvoreni za isporuke raketa dugog dometa Ukrajini. To je važno. Moramo proširiti saradnju u pogledu artiljerije. To je san. I to je budući zadatak - kazao je Zelenski, dodavši da su, osim tenkova i artiljerije, njegovoj zemlji potrebni i borbeni avioni.

Zelenski: Putin je za mene niko

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je da nije zainteresovan da se sastane sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i pregovara sa njim o miru. Zelenski je rekao da je Putin za njega "niko", da živi u "informativnom balonu" i ne zna šta se dešava na bojnom polju.

Foto: Tanjug/AP

- Ko je on sada? Nakon invazije za mene je on niko, niko - rekao je Zelenski u intervjuu za Skaj njuz.

Dodao je da Rusija laže, iako poziva na mir, i da noću napada Ukrajinu. Zelenski je ponovio ocenu da Putin ne želi mir i da je Ukrajina za njega samo prvi korak u oživljavanju Sovjetskog Saveza.

Njegov režim siguran je da će od Zapada dobiti i to, budući da je do sada Kijevu svaka želja bila ispunjena. To je otvoreno rekao savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak. On je za britanski "Telegraf" otkrio da će rakete dugog dometa biti deo pregovora između Ukrajine i Zapada o novim pošiljkama oružja Kijevu.

- Vidimo nagli obrt u razmišljanju među političkom elitom evropskih zemalja, koja razume da treba da nam pošalje svu moguću opremu, uključujući oklopna vozila. Postići ćemo, siguran sam i tu nema sumnje, i dogovor o raketama dugog dometa - naglasio je Podoljak.

On je rekao da su te rakete jedini garant uništenja ruske armije.

- Samo te rakete omogućiće nam da uništimo kompletnu infrastruktru snabdevanja ruske armije - kazao je Podoljak za "Telegraf".

Zapad se očas predomisli

Taj list ističe da britanska vlada nije isključila mogućnost da pošalje Ukrajini rakete dugog dometa, ali da trenutno nema planove da to i uradi. S druge strane, SAD su odbile zahtev Kijeva da mu pošalju taktičke raketne sisteme zemlja-zemlja, koje koriste projektile dometa 305 kilometara.

Kremlj: Putin odavno ne vidi Zelenskog kao protivnika


Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je da ruski predsednik Vladimir Putin odavno više ne vidi Zelenskog kao protivnika.

Foto: Reuters

- Znamo koja je obećanja Zelenski dao pre nego što je izabran za predsednika. Nije teško setiti ih se i podsetiti one koji su glasali za njega. Nije rešio problem Donbasa, nije ispunio minske sporazume, štaviše, kako se ispostavilo, nije ni nameravao da ih ispuni. Umesto toga pripremao se za rat. Stoga, za predsednika Putina on je odavno prestao da bude mogući protivnik - kazao je Peskov.

Međutim, nije isključeno da će Vašington promeniti stav, s obzirom na to da je prvo kategorički odbijao, a onda pristao da pošalje tenkove "ambrams" Ukrajini.

Moskva konstantno poziva Zapad da prekine da snabdeva režim u Kijevu oružjem, navodeći da će to samo produžiti sukob, a ne promeniti njegov ishod. Istovremeno, Rusija tvrdi da konstantan priliv oružja NATO u Ukrajinu onemogućava bilo kakve pregovore između dve strane. Nakon odluke Nemačke i SAD da pošalju tenkove Kijevu Kremlj je uputio upozorenje da će oni biti uništeni kao i sve drugo zapadno oružje.

Kijevu će dati F-16?

Portal "Politiko" piše da više od deset zapadnih vojnih zvaničnika i diplomata vodi razgovore o snabdevanju Ukrajine borbenim avionima, te da je najverovatnije u pitanju američki F-16.

- Sledeći prirodan korak bi bili avioni - rekao je neimenovani diplomata iz jedne severne evropske države.

Foto: Reuters

Vašington je poručio Kijevu da avione zasad ne može da dobije, ali je severnoevropski diplomata podsetio da je isto bilo i sa sistemima HIMARS, pa onda i sa tenkovima, ali da je na kraju Kijev dobio šta je tražio.

- Priča o avionima je trenutno nezamisliva, ali bismo mogli da imamo takvu diskusiju kroz dve-tri nedelje - rekao je taj visoki zvaničnik.

Kako drugi mediji prenose, reč je o avionima F-16. U pitanju su avioni koje, osim evropskih zemalja, ima i veliki broj arapskih država, Indija, Pakistan, pa čak i Venecuela i Čile.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija