• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/tanjug/rts

28.01.2023

08:51

"OVO JE ZA AL AKSU I DŽENIN!" Svet na nogama posle haosa u Jerusalimu, OGLASIO SE HAMAS!

Tanjug/AP

Vesti

"OVO JE ZA AL AKSU I DŽENIN!" Svet na nogama posle haosa u Jerusalimu, OGLASIO SE HAMAS!

Podeli vest

Palestinski Hamas zvanično je pozdravio napad na sinagogu u Jerusalimu u kome je ubijeno sedam, a ranjene tri osobe. Savet bezbednosti UN jednoglasno je osudio taj čin

 

Podsetimo, napadač koji je pucao na vernike koji su izazili iz sinagoge u severnom delu Istočnog Jerusalima Alkam Kairi (21) ubijen je u okršaju sa policajcima pokušavajući da pobegne.

Policija dodaje da je Kairi pucao iz vatrenog oružja na ljude koji su izlazili iz sinagoge Ateret Avraham nakon molitve.

Nakon što je ušao i napao ljude u sinagogi, napadač je, prema navodima očevidaca, počeo da juri za ljudima koji su pokušavali da pobegnu. Zatim je pokušao da pobegne sa lica mesta automobilom i pucao u pravcu izraelskih policajaca, koji su odgovorili paljbom i ubili ga, saopštila je policija.

Iz jerusalimske Hitne pomoći prvobitno su rekli da je ranjeno deset osoba, da bi ta cifra bila revidirana na tri.

Jutros je portparol Hamasa u Jerusalimu Muhamed Hamada rekao da ta grupa "pozdravlja čin koji dolazi kao prirodan odgovor na napade na džamiju Al Aksa" i raciju izraelske vojske u izbegličkom kampu Dženin u četvrtak, u kojoj je ubijeno devet Palestinaca i još 20 ranjeno u vatrenom obračunu.

"Palestinski narod nikada neće zaboraviti svoje mučenike", dodao je Hamada.

Foto: Tanjug/AP

Jerusalim posle terorističkog napada

U međuvremenu, svih 15 država članica Saveta bezbednosti UN je na vanrednoj sednici osudilo teroristički napad u istočnom Jerusalimu u kome je u petak poginulo sedam osoba, a troje teško ranjeno, izjavilo je dvoje diplomata UN za Tajms of Izrael.

Sednica UN je bila održana iza zatvorenih vrata, a predstavnici Izraela i Palestine nisu bili pozvani.
Sednica je bila sazvana dan ranije zbog racije izraelske vojske u izbegličkom kampu Dženin na Zapadnoj obali 26. januara.

Zasedanje Saveta bezbednosti UN su tražili Ujedinjeni Arapski Emirati, Kina i Francuska zbog rastuće napetosti između Izraela i Palestinaca, ali nije postignut konsenzus o tome kako rešiti ovu najnoviju eskalaciju nasilja.

Foto: Tanjug/AP

Svet osuđuje napad na sinogogu u Jerusalimu

Predstavnik SAD je na sednici rekao da Palestinci ne treba da preduzimaju "unilateralne mere" u UN, a ruski predstavnik je izjavio da bi Moskva podržala takvu palestinsku inicijativu.

Portparol UN Stefan Dižarik saopštio da je generalni sekretar UN Antonio Guteres "duboko zabrinut" trenutnom eskalacijom nasilja u Izraelu i na okupiranoj palestinskoj teritoriji i pozvao na uzdržanost. Guteres je oštro osudio napad u sinagogi na periferiji Jerusalima.

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden razgovarao je sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom i ponudio "svu potrebnu pomoć i podršku", nakon terorističkog napada, saopštila je Bela kuća.


 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija