• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Tanjug

28.01.2023

15:33

MONSTRUM OD VIRUSA OTKRIVEN U JAR! Nova varijanta omikronske korone ima 30 mutacija!

Informer

Vesti

MONSTRUM OD VIRUSA OTKRIVEN U JAR! Nova varijanta omikronske korone ima 30 mutacija!

Podeli vest

Otkrivanje nove omikronske varijante korone u Južnoafričkoj Republici (JAR), koja sadrži 30 mutacija, dovelo je do ograničenja putovanja i kolapsa tržišta, iako se još ne zna da li se lakše prenosi u odnosu na druge sojeve tog virusa, objavio je danas NBC njuz


Kako se navodi, slučajevi infekcija novim sojem korone već su otkriveni širom sveta i mnoge zemlje, uključujući SAD, požurile su da zabrane letove za JAR dok Svetska zdravstvena organizacija (SZO) proučava opasnost nove varijante korone.

Naučnici iz Južnoafričke Republike (JAR) su ove sedmice identifikovali novu varijantu koronavirusa koja bi mogla da objasni nagli porast infekcije u toj zemlji.

Južnoafrički ministar zdravlja tvrdi da je nova varijanta označena kao B.1.1.529 dovela do eksponencijalnog povećanja broja obolelih poslednjih dana, iako stručnjaci još pokušavaju da utvrde da li je zaista odgovorna.

Nakon 200 novih potvrđenih infekcija dnevno poslednjih sedmica u JAR, broj obolelih povećao se na 2.465 u četvrtak. 

Stručnjaci SZO klasifikovali su novi soj kao "zabrinjavajući" i saopštili da je reč o omikron varijanti korone koja sadrži najmanje trideset mutacija.

SAD i nekoliko evropskih zemalja ograničile su letove ka JAR, uprkos činjenici da su slučajevi već otkriveni širom sveta, a zabrinutost zbog nove varijante korone izazvala je veliki pad na američkim finansijskim tržištima. 

Južnoafrička varijanta je prvi put otkrivena u Južnoj Africi, ali slučajevi su već prijavljeni kod putnika koji su stigli u Belgiju, Bocvanu, Hong Kong i Izrael.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
SURDUKTOR

pre 1 godinu

B R I K S жуља ? Прво лабораторија у VUHAN-у, па лабораторије у УКРАЈИНИ, повампири се у Кини те сад у ЈАР-у !!! Заборавише да БАТИНА 2 КРАЈА ИМА, а и ТЕСЛИНУ теорију КОСМИЧКЕ ПРАВДЕ !!! СТРПЉЕН - СПАШЕН !!!!!

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17