• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/newsweek

29.01.2023

12:11

ČIJI DRONOVI PADAJU PO KIJEVU?! Američki senator OPTUŽIO BAJDENA za FINANSIRANJE obe strane u RATU - ISPARILE MILIJARDE DOLARA?!

Reuters/AP/Fotomontaža

Vesti

ČIJI DRONOVI PADAJU PO KIJEVU?! Američki senator OPTUŽIO BAJDENA za FINANSIRANJE obe strane u RATU - ISPARILE MILIJARDE DOLARA?!

Podeli vest

Senator Ted Kruz, republikanac iz Teksasa, kritikovao je u subotu Bajdenovu administraciju zbog finansiranja „obe strane“ rata između Rusije i Ukrajine

„Bajdenova administracija efektivno finansira obe strane ovog rata. Zašto? Pa, prelili su milijarde dolara u Ukrajinu i predsednika Volodimira Zelenskog. Nešto od toga je otišlo na oružje koje se koristi za rat“, rekao je Kruz tokom intervju u emisiji Ben Ferguson.

Stejt department je ranije ovog meseca saopštio da će Sjedinjene Države poslati dodatnih 3,75 milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini, što uključuje 50 borbenih vozila pešadije Bredli. Time je ukupna bezbednosna pomoć SAD Ukrajini porasla na oko 27,2 milijarde dolara od početka rata prošlog februara.

„Veliki deo finansijskih sredstava je otišao ukrajinskoj vladi, uključujući mesta gde je korupcija endemska i predstavlja ozbiljan problem. U isto vreme, oni su ukinuli sankcije Iranu i prelili milijarde dolara u Iran, a sada Teheran šalje bespilotne letelice u Rusiju, kako bi ih oni koristili za ubijanje Ukrajinaca“, rekao je Kruz.

Foto: AP/Reuters

Republikanski senator je govorio o sankcija koje su SAD ukinule u nastojanju da ožive pregovore sa Iranom o nuklearnom sporazumu poznatom kao Zajednički sveobuhvatni plan akcije (JPCOA), od kojeg je bivši predsednik Donald Tramp odustao 2018. Tim dogovorom se zahteva od Irana da ograniči razvoj svog nuklearnog programa u zamenu da SAD ukinu sankcije toj zemlji.
 

Reznikov: Rusija ostaje bez dronova

Američki Institut za proučavanje rata (ISV) saopštio je ranije ovog meseca tvrdnju da Rusiji ponestaje dronova.

Foto: Tanjug/AP

Ruske snage su iskoristile 88 odsto svojih zaliha dronova Šahed, što znači da je njena vojska imala na raspolaganju samo 90 bespilotnih letelica iranske proizvodnje", rekao je ukrajinski ministar odbrane Aleksij Reznikov na Tviteru ovog meseca.

"Pritisnuo sam Trampovu administraciju da uvede te sankcije. One su praktično zaustavile prodaju nafte Iranu. Džo Bajden je u suštini odbio da sprovede te sankcije. Dakle, danas Teheran prodaje preko milion barela nafte dnevno jer im to dozvoljava Džo Bajden“, rekao je Kruz tokom subotnjeg intervjua.

Bespilotne letelice iranske proizvodnje Šaahed-136 (UAV) su dugačke su nešto više od 3 metra i postižu maksimalnu brzinu od oko 115 milja na sat. Poznate su po svom "tihom zujanju"  i dizajnirane su da nose bojevu glavu koja eksplodira ili se razbije kada stigne do cilja.

Naslov

Prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri Ujedinjenim nacijama, Dmitrij Poljanski odbacio je tvrdnje da Iran izvozi dronove u Rusiju, rekavši da su to dezinformacije.

Foto: Printscreen

 

„Posmatrali smo još jednu rundu dezinformacione kampanje zapadnih delegacija, dok su u Savetu UN pokrenule pitanje bespilotnih letelica koje Rusija navodno koristi u Ukrajini. Zapad pokušava da „pogodi dve mete ođednom izmišljajući veštački izgovor da izvrše pritisak na Rusiju i na Iran. Imamo našu industriju bespilotnih letelica koja proizvodi letelice koje su nam potrebne za ovu kampanju i sve ove optužbe su u potpunosti na savesti naših zapadnih kolega. Na olupinama dronova mogu videti natpisi na ruskom jeziku. Ne mislim da se ruski jezik mnogo koristi u Iranu“, rekao je diplomata nakon završenih konsultacija Saveta bezbednosti UN.




Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
pera

pre 1 godinu

Pa kako vi to sve znate , a neznate da vam se sprema nestanak sa ove planete , jer ste toliko zla naneli ovom svetu , nece biti pravda zadovoljena kda vas vise fizicki nebude bilo.

sledeća vest

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija