• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/mediji

31.01.2023

21:41 >> 18:38

RUSIJA ĆE DOBITI POMOĆ! UKRAJINA VRAĆA KRIM! Uništena skladišta - Estonija će nanišaniti Sankt Peterburg!

Tanjug/AP

Vesti

RUSIJA ĆE DOBITI POMOĆ! UKRAJINA VRAĆA KRIM! Uništena skladišta - Estonija će nanišaniti Sankt Peterburg!

Podeli vest

Rat u Ukrajini, 342. dan

Uništena dva skladišta municije

Portparol ruskog ministarstva odbrane Igor Konašenkov rekao je da su ruske snage uništile dva skladišta municije ukrajinske vojske i Ugledaru i Katerinovki u Donjecku, preneo je TASS.

"U naseljima Ugledara i Katerinovka u Donjeckoj Narodnoj Republici, dva skladišta ukrajinske vojske su uništena", naveo je portparol.

Lukašenko: Ako našoj braći treba pomoć, spremni smo

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko rekao je da je njegova zemlja "već spremna" da ponudi više pomoći Rusiji u njenom ratu protiv Ukrajine.

"Ako je našoj ruskoj braći potrebna pomoć, uvek smo spremni da ponudimo takvu pomoć", rekao je Lukašenko ne precizirajući pritom što će ta pomoć obuhvatati.

Ukrajina će pobediti i vratiti Krim

Šef ukrajinske obaveštajne službe Kirilo Budanov, slučajno ili ne, pogodio je tačno vreme i datum početka ruske vojne intervencije na Ukrajinu. Sada je prognozirao ishod rata koji bukti nepunih godinu dana u ovoj zemlji.

Estonija dobija rakete za udar na Sankt Peterburg

Estonija se, zbog nedostatka sopstvene politike, pridržava uputstava Sjedinjenih Država, izražavajući nameru da nabavi oružje kako bi „nišanila Sankt Peterburg". Ovo je rekao politikolog Aleksandar Bartoš.

Putin i Lukašenko formiraju centar za vojnu obuku

Ruski predsednik Vladimir Putin zatražio je danas od svoje vlade da pregovara o formiranju zajedničkih centara za vojnu obuku sa Belorusijom, svojim susedom i retkim saveznikom u podršci ofanzivi protiv Ukrajine

Šta je Blinken poručio Lavrovu

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, koji boravi u Kairu, izjavio je da je preko egipatskog kolege Sameha Šukrija dobio „određenu poruku“ od američkog državnog sekretara Entonija Blinkena

Sijarto optužio Kijev

Kijev nikada nije bio partner Budimpešte po pitanju zakarpatskih Mađara, izjavio je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

Ruske snage uništile ukrajinsko borbeno vozilo iz antitenkovskom granatom iz ATGM-a

 

 

Poljska ne pregovara o isporuci lovaca F-16 Ukrajini

Poljska u ovom trenutku ne pregovara o isporučivanju lovaca F-16 Ukrajini, izjavio je zamenik ministra nacionalne odbrane Poljske Vojceh Skurkevič.

„U ovom trenutku nema zvaničnog razmatranja isporučivanja F-16“, izjavio je zamenik ministra za agenciju Frans pres.
 

 

Rusi zauzeli Blagodatno


Dobrovoljci jurišnih odreda su uz vatrenu podršku avijacije, raketnih snaga i artiljerije Južne grupe snaga u donjeckom pracvu oslobodili selo Blagodatno u DNR, saopštio je portparol Ministarstva odbrane Rusije general-potpukovnik Igor Konašenkov. Tokom proteklog dana u ovom pravcu ubijeno je do 50 ukrajinskih vojnika.

U kupjanskom pravcu artiljerija grupe jedinica „Zapad“ izvela je napad na ljudstvo i tehniku jedinica 114. i 103. brigade teritorijalne odbrane u Harkovskoj oblasti. U protekla 24 časa ubijeno je i ranjeno do 45 ukrajinskih vojnika.

U krasnolimanskom pravcu je artiljerijskom vatrom i teškim raketnim sistemima grupe snaga „Centar“ izveden napad na ukrajinske snage u DNR. Ubijeno je i ranjeno više od 60 ukrajinskih vojnika.

U južnodonjeckom pravcu jedinice grupe snaga „Istok“ izvele su napad na ukrajinske snage kod Ugljedara i naselja Novopolj u Donjeckoj Narodnoj Republici. U borbama je ubijeno i ranjeno više od 40 ukrajinskih vojnika.

Od početka specijalne vojne operacije uništeno je ukupno: 381 avion, 206 helikoptera, 2.987 bespilotnih letelica, 402 protivvazdušna raketna sistema, 7.691 tenk i druga oklopna borbena vozila, 997 borbenih vozila za raketne sisteme, 3.970 artiljerijskog oruđa i minobacača, kao i 8.229 jedinica specijalnih vojnih vozila.
 

Ruski borac izbegava granatu i golim rukama uništava ukrajinski dron

 

 

 

 

Rusija sa Belorusijom potpisuje sporazum o centrima za zajedničku borbenu obuku

Ruski predsednik Vladimir Putin naložio je potpisivanje sporazuma sa Minskom o otvaranju centara za zajedničku borbenu obuku vojnika oružanih snaga Rusije i Belorusije.

Foto: tajnug/AP

Sprečeno sedam terorističkih napada u Zaporožju

U Zaporoškoj oblasti je u januaru sprečeno sedam terorističkih napada i pronađeno 18 skladišta oružja, saopštio je novinarima načelnik vojne policije ovog regiona sa pozivnim „Činar“.

On je dodao da vojna policija izvršava zadatke u saradnji sa jedinicama MUP i Ruske garde.
P

rema njegovim rečima, vojna policija opremljena je svom neophodnom tehnikom, uključujući i oklopnu, i naoružanjem za izvršavanje zadataka zaštite civilnog stanovništva regiona.
 

Kijev reagovao na izjavu Milanovića

Za Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine neprihvatljiva je izjava hrvatskog predsednika Zorana Milanovića, da "Krim nikada više neće biti Ukrajina"

 

Zapad najavljuje odlučujuću ofanzivu Rusije

Nova masovna ofanziva Rusije je "neminovna", smatra američki Institut za proučavanje rata


Uzbuna za vazdušnu opasnost objavljena je na teritoriji cele Ukrajine
 

 

 

Rogov: Ukrajinci se povlače sa prve linije 

Ukrajinske trupe napustile su prvu liniju odbrane u regionu Zaporožja i povukle se na unapred pripremljene položaje, izjavio je Volodimir Rogov

Brazil: Predsednik Lula spreman da posreduje između Rusije i Ukrajine

Predsednik Brazila Lula da Silva izjavio je da je spreman da bude posrednik između predsednika Rusije i Ukrajine, Vladimira Putina i Volodimira Zelenskog, ako to bude potrebno, prenosi TAS S.
"Ako mogu da pomognem, ja ću pomoći. Ako bude potrebno da budem posrednik na pregovorima o miru između Putina i Zelenskog, nema problema", izjavio je Lula u ponedeljak na konferenciji za novinare sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom.
Predsednik Brazila je rekao da je potrebno "da okupimo ljude koji će zbog svog uticaja biti poštovani za pregovaračkim stolom i uključimo ih" u proces pregovora. 
Lula da Silva je predložio da se mirovni razgovori o Ukrajini održe u širokom međunarodnom formatu koji bi podsećao na grupu G20.
Brazilski predsednik je kazao da je o ovom predlogu već razgovarao sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom i predsednikom Francuske Emanuelom Makronom, 
Naveo je da će ovaj predlog pomenuti i prilikom susreta sa predsednikom SAD Džozefom Bajdenom u februaru i predsednikom Kine Si Đinpingom u martu.

 

Ukrajinski vojnik: Situacija kod Bahmuta ─ pravi pakao
 

Situacija u Artjomovskoj oblasti je teška, tamo se vode žestoke borbe, izjavio je za ukrajinski kanal „Rada“ zamenik komandanta bataljona „Svoboda“ u sastavu 4. operativne brigade Nacionalne garde Ukrajine Vladimir Nazarenko.

„Već pet-šest meseci je kod Bahmuta (Artjomovsk) pravi pakao. Svaki dan i svaki sat je teška trajna bitka. Kada stalno slušam o pretnji velike ofanzive, pitam se: a šta se sada dešava kod Bahmuta, zar ovo nije velika ofanziva?“, rekao je ukrajinski vojnik.

On je istakao da njegov bataljon ima ogromne gubitke.

Minski sporazumi spasili Ukrajinu?

Za vreme postojanja Minskih sporazuma Kijev je mogao da ojača vojsku i okrene Zapad protiv Moskve, izjavio je bivši ukrajinski predsednik Petro Porošenko u dokumentarnom filmu „Putin protiv Zapada“ TV Bi-Bi-Si.

Bahmut pred operativnim opkoljavanjem


Oružane snage Ukrajine potvrđuju da je put Konstantinovka-Bahmutpod vatrenom kontrolom ruskih jedinica.

Ovo je još jedna potvrda daljeg napredovanja rruskih trupa do Krasnog i Časovog Jara. Put kroz Časov Jar je poslednji put do Bahmuta koji je dostupan Oružanim snagama Ukrajine.

Takođe se navodi da su noću borci PMC „Vagner“ započeli juriš na Bahmut iz severnog i južnog pravca.

 


 

 

Rusija i Kina potpisuju istorijski sporazum

Rusija i Kina pripremile su nacrt međuvladinog sporazuma o isporuci gasa rutom „Daleki istok“, proizilazi iz uredbe objavljene na zvaničnom internet portalu pravnih informacija

Ruske snage odbile napad dve ukrajinske diverzantske grupe

Ruske jedinice odbile su napad dve ukrajinske diverzantsko-izviđačke grupe u krasnolimanskom pravcu i nanele gubitke neprijatelju, izjavio je za Sputnjik vojni ekspert i potpukovnik LNR u penziji Andrej Maročko.

„U krasnolimanskom pravcu uz vatrenu podršku 95. desantno-jurišne brigade oružanih formacija Ukrajine, neprijatelj je sa dve diverzantsko-izviđačke grupe od po desetak ljudi pokušao da potisne naše jedinice sa svojih bivših položaja“, rekao je Maročko.

On je dodao da su diverzanti blagovremeno otkriveni i na njih je otvorena vatra. Pošto su pretrpeli gubitke, kijevske diverzantske grupe bile su prinuđene da se povuku. Maročko je napomenuo da Kijev nastavlja da koristi taktiku malih jurišnih grupa, uprkos njihovoj neefikasnosti.

Ruska artiljerija uništava pozicije ukrajinskih snaga

 


 

Pušilin: Ruske snage napreduju iako se ukrajinske trupe utvrđuju u fabrikama

Ruske jedinice napreduju, uprkos tome što se ukrajinske formacije utvrđuju na teritoriji industrijskih objekata duž cele kontakt linije i ne uzimaju u obzir ogromne gubitke, izjavio je za Sputnjik vršilac dužnosti šefa Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin.

On je dodao i da eventualne isporuke zapadnih tenkova Ukrajini neće ništa rešiti – oni će postati još jedna meta, jer Rusija ima čime da se suprotstavi neprijatelju.
 

Ukrajini stiže 60 "bredlija" 


Sjedinjene Američke Države poslale su prvih 60 borbenih vozila pešadije „bredli“ u Ukrajinu, saopštila je komanda za transport.

Za prevoz oklopnih vozila iznajmljen je brod norveško-švedske kompanije „Valenijus Vilhelmsen“, koji je prošle nedelje napustio luku Čarlston u Južnoj Karolini.

Foto: AP/Photo

Tekst potpisa

„Američka transportna komanda transportuje prvu seriju borbenih vozila pešadije ‘bredli’u Ukrajinu u okviru sporazuma o vojnoj pomoći vrednom 2,85 milijardi dolara koji je objavljen ranije ove godine“, navodi se u saopštenju komande.

Osim „bredlija“, Vašington je obećao Kijevu oklopne transportere „strajker“ i tenkove „abrams“.
 

Vašington gubi dominaciju u Indijskom okeanu?

Zajedničke pomorske vežbe Južne Afrike, Rusije i Kine, koje će se održati krajem februara, izazivaju zabrinutost u Sjedinjenim Američkim Državama.

 

Izveštaj američkog instituta za proučavanje rata

▪ Ruske trupe su nastavile jurišne operacije zapadno od Kremine, dok su ukrajinske trupe vodile protivofanzivne operacije severozapadno od Svatova.

▪ Ruske trupe su nastavile sa udarima na liniji fronta u DNR.

▪ Ruske snage nastavile su da osvajaju teritoriju kod Bahmuta.

▪ Zapadni, ukrajinski i ruski izvori i dalje ukazuju da se Rusija sprema za neizbežnu ofanzivu.

▪ Iranski državni mediji javili su da su 29. januara Iran i Rusija uspostavili direktne finansijske komunikacione kanale između iranskih banaka i više od 800 ruskih banaka.

▪ Rusko Ministarstvo odbrane nastavilo je sa merama unapređenja profesionalizma ruskih oružanih snaga.

 

 

Počinje zajednička obuka komande udruženih snaga


Ministarstvo odbrane Belorusije: Danas počinje štabna obuka Zajedničke komande Regionalne grupe snaga.

Ministarstvo odbrane Belorusije saopštilo je da će tokom nedelje ruska i beloruska vojska razraditi pitanja zajedničkog planiranja upotrebe trupa na osnovu iskustva iz oružanih sukoba poslednjih godina na temu „Donošenje odluka o upotrebi regionalno grupisanje trupa (snaga) u interesu obezbeđenja vojne bezbednosti države Unije“.

Zelenski: Rusija započela veliku osvetu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je danas da je Kremlj započeo svoju "veliku osvetu" zbog otpora Ukrajine ruskoj invaziji.

Zelenski je, nakon što su ruske snage saopštile da su ostvarile nove vojne uspehe na istoku Ukrajine, rekao da su ruski napadi na istoku bili nemilosrdni uprkos velikim ruskim gubicima.

Foto: AP/Tanjug

''Ja mislim da Rusija zaista hoće veliku osvetu. Svakog dana vidimo ili veći broj njihovih regularnih trupa ili povećan broj Vagnerovaca'', rekao je Zelenski novinarima u Odesi, prenosi Rojters.

Amerika neće slati F-16 Ukrajini

Amerika nema nameru da isporučuje Kijevu lovce F-16, saopštio je predsednik Džozef Bajden, javlja Rojters.

Na pitanje novinara, da li Vašington namerava da pošalje lovce Kijevu, Bajden je odgovorio kratko: "Ne".

Foto: Reuters

Rusija je ranije uputila protesnu notu zemljama NATO-a zbog isporuke naoružanja Ukrajini.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov istakao je da će svaki teret koji sadrži oružje za Ukrajinu postati legitimna meta za Rusiju. Ministarstvo spoljnih poslova RF saopštilo je da se zemlje NATO-a „igraju vatrom“ isporukom oružja Ukrajini.
 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Dragi

pre 1 godinu

Rusi napreduju!? Ima li tu logike? Ako Rusi napreduju, zašto onda podržavate Šolc-Makronov plan za Kosmet?

Dragi

pre 1 godinu

Vi pro-režimski podanici...malo utišajte ton. Ne možete na dve stolice...kobajagi navijate za Ruse, a zapravo podržavate otimanje Kosova, dajući bezrezervnu podršku Aleksandru Visokom. Ne zaboravite da su ga Rusi "otkačili".

vladimir

pre 1 godinu

Toliko GLUPOSTI na ovo malo prostora može samo kod Vučićevića! Ti si sazreo po godinama ali "nezreo" po shvatanju jer još uvek te "žulja" žuta kartica! Nemoj ovu ISTINU objaviti, jer "istinu" govore samo Mićunović, Koštunica, Djindjić ....tvoji IDOLI, a to što si se "preobukao" za mene je prepoznatljiva POKVARENOST! Možeš da Vučića dižeš u "nebesa" ti si ostao "žuti" kao i smrad Marić!

Zagor

pre 1 godinu

Ovi rusi kao i srbi......lakše je napredovati kad je neprijatelj nenaoružan!!!!JBG teško je kad i oni uzvraćaju napade i udaraju,ne može se napredovati,ginu ljudi,ne osvaja se ništa....... Vjerovatno su odrasli na stripovima Alana Forda.....Bolje je 100 godina biti bogataš nego jedan dan siromah! Samo......ovo nije strip! ?????

milan lala

pre 1 godinu

Ukraina ce u ovom ratu biti totalno porazena i kapitulirace bezuslovno a sa njom i NATO -pakt . Zapad vise nece biti glavni na planeti i niko se vise nece bojati ucena zapada i NATO pakta . Glavni na planeti bice Rusija i Kina. Nikakvi zapadni tenkovi , avioni bilo koje oruzije nece spasiti nacifasisticki rezim u Kievu .

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sudar na putu Bor - Zaječar! Ima povređenih
Hronika

Sudar na putu Bor - Zaječar! Ima povređenih

Tri osobe povređene su danas oko 13 sati u saobraćajnoj nezgodi koja se dogodila nedaleko od skretanja za nekadašnji aerodrom na putu Bor – Zaječar, kod semafora kojim se reguliše saobraćaj zbog radova na asfaltiranju.

08.05.2024

21:15

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija