• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/mediji

01.02.2023

21:28 >> 21:55

RUSI PREUZELI KONTROLU! Poljska ne šalje avione! Putin naredio! Makron je pas NATO-a!

AP/Tanjug

Vesti

RUSI PREUZELI KONTROLU! Poljska ne šalje avione! Putin naredio! Makron je pas NATO-a!

Podeli vest

Rat u Ukrajini, 343. dan

Rusi preuzeli kontrolu

Ruske snage preuzele su kontrolu nad selima Sako i Vanceti u DNR, saopštio je osnivač grupe "Vagner“ Evgenije Prigožin.

Testiranje "leoparda"

Ministar odbrane Nemačke Boris Pistorius testirao je tenk "leopard" koji će biti predat Ukrajini, saopštila je pres-služba Bundesvera.

 

Duda: Poljska ne šalje avione Kijevu

Poljska neće prebacivati borbene avione u Ukrajinu, nauštrb svog vojnog potencijala, rekao je predsednik Republike Andžej Duda novinarima u Viljnusu.

Putin naredio

Ruski predsednik Vladimir Putin reagovao je na udare unutar ruske teritorije za koje se čini da su došli iz Ukrajine

Pas Ursule i NATO

Francuski političar Filipo nazvao je Makrona psom NATO-a nakon reči o avionima za Oružane snage Ukrajine

Srušen san o moćnoj Evropi?

Poljska i baltičke zemlje su moralno nadmašile Nemačku, izjavio je Džonatan Ejal, pomoćnik direktora Kraljevskog instituta ujedinjenih službi (RUSI), u svom novinskom članku

 

Napadnut naftovod "Družba"


Kompanija „Transnjeft“ saopštila je da je 31. januara izvršen pokušaj napada na crpnu stanicu naftovoda „Družba“ u Brjanskoj oblasti.
Cevi naftovoda nisu oštećene i naftovod radi normalno, ističe se u saopštenju.

Kako je za Sputnjik izjavio portparol Službe za vanredne situacije, granata ispaljena iz Ukrajine pala je u polje u Novozibkovskom okrugu Brjanske oblasti, ali nije pogodila naftovod.
Prema njegovim rečima, u napadu nije bilo povređenih.
 

Nemački vicepremijer nazvao slanje lovaca Ukrajini greškom

Vicepremijer Nemačke Robert Habek smatra da je pogrešno isporučivati lovačke avione Ukrajini.

„Smatram da je sada pogrešno isporučivati lovce“, rekao je on za nemačku TV ZDF.
Na molbu novinara da precizira da li samo sada ili „uopšte“, vicepremijer je objasnio da ovaj korak „uopšteno“ ne smatra dobrim.

Foto: Reuters

Tekst potpisa

Prema njegovim rečima, tokom celog sukoba Nemačka je pokušavala da pronađe balans između maksimalne podrške Ukrajini i pokušaja da ne dopusti „da se u rat uključe“ Evropa, sama Nemačka ili ceo svet.
 

 

Baca bombe na Ruse, a nekada je bio u vrhu svetskog tenisa

Aleks Dolgopolov, nekada najbolji ukrajinski teniser otišao je na ratište, a sada je šokirao svet snimcima koji svedoče tome šta je njegova nova uloga

 

Maročko poziva Ukrajince da se povuku iz Bahmuta

Prema rečima vojnog eksperta i potpukovniak LNR u penziji Andreja Maročko, više ne može biti reči o planiranom povlačenju ukrajinskih trupa koje se nalaze u Bahmutu.

 

Otkriva se pravi razlog pada helikoptera?

Nekadašnji ministar unutrašnjih poslova Ukrajine Arsen Avakov, saopštio je da su pripadnici službe bezbednosti danas pretresli njegovu kuću

Mediji: Berlin planira kupovinu PVO sistema koje je prethodno poslao Kijevu

Nemačka namerava da za svoje oružane snage kupi osam PVO sistema „iris-t“, koje je zemlja ranije poslala Kijevu, prenosi agencija „Rojters“, pozivajući se na dokument.

U saopštenju agencije navodi se da je reč o sistemima srednjeg dometa zemlja-vazduh.

 

 

Ministarstvo odbrane Nemačke potvrdilo je agenciji da planira da sporazum o kupovini ovih PVO sistema iznese na usvajanje parlamenta, iako rokovi i broj sistema nisu precizirani
 

Napad na bolnicu u Novoajdaru


Međunarodni komitet Crvenog krsta upoznat je sa napadom na bolnicu u Novoajdaru na teritoriji LNR. Napadi na medicinske ustanove su pretnja po civile, navode u organizaciji.

„Obavešteni smo o udarima na bolnicu u Novoajdaru u Luganskoj oblasti gde imamo kancelariju“, rekla je za Sputnjik portparolka MKCK Fatima Sator.

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je 28. januara da su ukrajinske snage izvele udar na bolnicu projektilima „hajmars“. Tom prilikom je poginulo 14 ljudi, a 24 je ranjeno.
 

Geraščenko: Dronovi su efikasniji od abramsa

Ukrajinska vojska treba da se fokusira na masovnu upotrebu bespilotnih letelica, izjavio je savetnik ministra unutrašnjih poslova Ukrajine Anton Geraščenko

 

Predsednik Austrije stigao u Kijev


Predsednik Austrije Aleksandar van der Belen stigao je u Kijev. On je na Tviteru objavio fotografiju sa perona železničke stanice.

„Posle skoro godinu dana Ukrajina nije zaboravljena. Zajedno sa predsednikom Zelenskim i hrabrim narodom Ukrajine zalažemo se za evropske vrednosti“, napisao je austrijski predsednik ispod fotografije.

 


 

 

U granatiranju manastira poginuo sveštenik


Ukrajinske snage gađale su 31. januara Sveto-uspenski Nikolo-vasiljevski manastir u Nikoljskom u DNR. U napadu je poginuo sveštenik, a teško ranjena jedna monahinja, sopštili su u manastiru.

„Oko šest uveče (31. januara), ratni zločinci iz Oružanih snaga Ukrajine... gađali su manastir raketom, poginuo je jeromonah Vonifatij i shimonahinja Sava. Molite se za njih“, navodi se u saopštenju na nalogu manastira na društvenoj mreži VKontakte.
 

Napad na konvoj ukrajinskih trupa u Bahmutu


Ruske snage izvele su napad na konvoj ukrajinskih trupa koje su se kretale po jedinom putu koji vodi iz Bahmuta u Časov Jar, izjavio je pomoćnik v.d. šefa DNR Jan Gagin.

Ovaj put se već kontroliše, gađaju se konvoji koji dovoze zalihe, dodao je on.

„Mislim da nije ostalo mnogo kada ćemo čuti da je ovaj put pod kontrolom i da je sam Artjomovsk zauzet“, rekao je Gagin za televiziju „Rusija 24“.

Prema njegovim rečima, Bahmut je u operativnom okruženju, ruske snage sužavaju obruč oko grada.

„Trenutno se vode borbe za kontrolu puta Časov Jar-Bahmut“, precizirao je on.
Put iz Časovog Jara u Artjomovsk je jedini preostali put preko koga Kijev može da snabdeva svoje snage u Artjomovsku, podsetio je Gagin.
 

FSB osujetila teroristički napad


Privedena trojica Rusa pod sumnjom da su pripremali terorističke napade na prugu u Sverdlovskoj oblasti

Ruski FSB je saopštio da je uhapšenim licima ponuđena nagrada od ukrajinskih neonacista. Protiv njih su pokrenuti postupci po članu o terorizmu, a preti im kazna do 20 godina zatvora.

Pored toga, u njihovim stanovima zaplenjeno je oružje, simboli ukrajinske nacionalističke oružane formacije, kao i izgledi objekata ogranka Ruskih železnica.

 


 

 

Rusi opkoljavaju Bahmut

Ruske snage praktično su okružile Bahmut (Artjomovsk) za koji se sada vode borbe, sa tri strane i trenutno intenzivno potiskuju ukrajinske jedinice sa njihovih pozicija, izjavio je za program „Solovjov uživo“ vojni ekspert i pukovnik LNR Vitalij Kiseljov

Dronovi za dolar?


Američka kompanija „Dženeral Atomiks“ predlaže Ukrajini kupovinu dva drona Reaper MQ-9 za dolar, ali bi za isporuku bilo potrebno 10 miliona dolara, piše „Volstrit džurnal“ pozivajući se na izvore u kompaniji. Kako se navodi u članku, takav predlog je prošle nedelje izneo izvršni direktor kompanije „Lindenom blu“ atašeu za odbranu ukrajinske ambasade u Vašingtonu.

 

 

„Američki proizvođač oružja predlaže da vladi Ukrajine proda dve bespilotne letelice Reaper MQ-9 za dolar kako bi pomogla Kijevu da se zaštiti jer se sprema za očekivanu ofanzivu Rusije“, navodi se u tekstu.

Prema navodima, predlog uključuje i kopnenu platformu za rukovođenje dronovima na praktično bilo kom mestu. Ukrajinska strana trebalo bi da plati oko 10 miliona dolara za pripremu i slanje letelica u Ukrajinu i oko osam miliona dolara godišnje za tehničko održavanje.
 

Ukrajinci prelaze na rusku stranu


Slučajevi prelaska ukrajinskih vojnika na stranu Rusije u hersonskom pravcu linije fronta redovno se beleže, saopštio je za Sputnjik vršilac dužnosti gubernatora regiona Vladimir Saljdo.

„Ovo se dešava redovno, iako nije masovne prirode. Mi, po pravilu, ne žurimo da objavljujemo informacije o prelasku ukrajinskih vojnika na našu stranu, jer oni imaju porodice koje bi režim u Kijevu mogao da podvrgne represiji“, objasnio je Saljdo.

Prema njegovim rečima, sistem prinude u ukrajinskoj vojsci je vrlo strog.
 

Ruski jezik na udaru

U Kijevu su za to da se zabrani komunikacija na ruskom na svim ukrajinskim fakultetima, izjavio je komesar za očuvanje službenog jezika u Ukrajini Taras Kremenj.

Prošle nedelje takva zabrana je već uvedena na Kijevsko-mogiljanskoj akademiji (nacionalni univerzitet). Kremenj je podržao tu odluku, dodajući da na svakom univerzitetu mora da se uradi isto u cilju vaspitavanja istinski patriotskih građana Ukrajine.

Šef saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Aleksej Danilov izjavio je u oktobru da ruski u Ukrajini mora sasvim da nestane.
 

Ofanziva na godišnjicu rata?

Rusija planira eskalaciju u Ukrajini, koja bi se mogla dogoditi čak i u sledeće dve do tri nedelje, tvrdi sekretar ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Oleksij Danilov

 

Amerikanci izneli činjenice o sankcijama

Ruska spoljna trgovina vratila se na nivo na kome je bila pre otpočinjanja rata u Ukrajini, a sankcije koje je Zapad uveo Moskvi nisu postigle željeni efekat ocenjuje Njujork Tajms

 

SAD šalju rakete dometa 150 km Ukrajini

Sjedinjene Američke Države će do kraja nedelje objaviti transfer GLSDB raketa dometa 150 kilometara u Ukrajinu – prenosi Rojters, pozivajući se na američke zvaničnike koji su upoznati sa ovim pitanjem.

Pored GLSDB, sledeći paket vojne pomoći će uključivati opremu za PVO sistem Patriot, precizno navođenu municiju (verovatno 155 mm M982 Excalibur) i dodatne ATGM-ove Javelin.

 

 

Ranije, krajem novembra, Rojters je već izvestio o mogućnosti snabdevanja Ukrajine preciznom municijom GLSDB dometa do 150 km. Tada je Politico najavio njihov transfer u poslednjem paketu vojne pomoći, ali GLSDB tamo nikada nije stigao. A sada su, po svemu sudeći, američke vlasti odlučile da isporuče Ukrajini ove projektile.

Zelenski: Nastavljaju se smene visokih zvaničnika

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je u svom najnovijem video obraćanju da još nije završio sa smenama visokih zvaničnika i da će svako ko ne radi po strogim standardima biti otpušten.

Prošle nedelje Zelenski je reagovao na izveštaje o korupciji, 11 meseci od početka rata, otpuštanjem više od deset funkcionera, prenosi Rojters. Tom prilikom je obećao da neće biti tolerancije za nelegalno ponašanje ili loše upravljanje. U svom poslednjem obraćanju, Zelenski je rekao da njegova administracija planira da uvede neke nove promene kao deo pokušaja da se nastavi sa brzim i složenim pregovorima koji bi Ukrajini obezbedili članstvo u Evropskoj uniji.

Zelenski će 3. februara biti domaćin samita Ukrajine i Evropske unije u Kijevu gde će se razgovarati o najranijem početku pregovora o pristupanju Ukrajine Evropskoj uniji. Samit između EU i Ukrajine dogovoren je pre mesec dana, kada je predsednik Volodimir Zelenski razgovarao sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen. "Radujem se što ću vas sresti u Ukrajini uskoro", napisala je Fon der Lajen tom prilikom na Tviteru.

Analiza situacije u Ukrajini od strane američkog Instituta za proučavanje rata


▪ Ruske snage su zadržale inicijativu u oblasti Bahmuta.

▪ Prognoza Instituta od 27. decembra da će rusko napredovanje ka Bahmutu usporiti pokazala se netačnom.

▪ Ukrajinski zvaničnici najavljuju da se u bliskoj budućnosti sprema ruska ofanziva velikih razmera.

▪ Oružane snage Ruske Federacije nastavile su jurišne operacije na liniji Svatovo-Kremina.

▪ Ruske trupe nastavile su ofanzivne operacije duž linije fronta u DNR.

 

 

Džonson u Vašingtonu lobira za interese Ukrajine

Bivši premijer Velike Britanije Boris Džonson susreo se sa kongresmenima iz Republikanske stranke kako bi pritisnuo SAD da održe nivo pomoći Ukrajini kao i do sada, sa ciljem da se odbrani od ruskog napada.

Džonson je razgovarao sa predsedavajućim Predstavničkog doma Kevinom Mekartijem, rekao je član Odbora za spoljne poslove Džo Vilson, preneo je Rojters. Planirano je i da se Džonson susretne sa grupom republikanskih senatora, pre svih Todom Jangom. Danas će Džonson gostovati na Atlantskom savetu gde će biti reči o "zajedništvu Zapada po pitanju podrške Ukrajini i onome što može biti urađeno povodom pretnje koju predstavlja Rusija".

Foto: AP/Photo

"Ovde sam prevashodno da odam priznanje velikom doprinosu SAD za bezbednost ukrajinskog naroda. Moja misija je da pokažem da će Ukrajina pobediti i da neće biti odlaganja pomoći Ukrajincima da trijumfuju ove godine. Ne treba da se plašimo eksalacije kada je reč o nabavi oružja", rekao je Džonson.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Rale

pre 1 godinu

Ruske izjave da opkoljavaju Bahumt ne drze, samo su propagandne prirode, Bahmutu su prisli sa tri strane ali postoji jos dovolno sirom koridor prema pozadini sa cak 2 autoputa,, od kojih je jedan pod delumnom vatrom ruske artiljerije. Cak su kod Bahmuta unistena 4 ruska vozila Terminator, pa su ostali povuceni sa prve linije. Kod kremine ukrajinci su odbili sve protivnapde rusa i polako zazimaju prve gradske kucr.

Rale

pre 1 godinu

21 000 ruskih vojnika se nalazi u zarobljenistvu u ukrajini, od tog broja oko 4000 su ranjeni i se lece ili su se lecili u ukrajinskim bolnicama. 7500 ukrajinskih vojnika je u zarobljenistvu od toga preko 4000 su ranjeni i povredeni Do sada je 9000 ruskih vojnika dobrovoljno otislo u zarobljenistvo i 1500 ukrajinskih (Podaci hakovani iz Ministarstvs odbrane RF, mMnistsrstva ofbrane UA i Crvenog krsta)

slobodan

pre 1 godinu

Izvor infomacije Enleska obavestajna sluzba.

Marcco

pre 1 godinu

Ovi iz „Dženeral Atomiks“ su baš vickasti...

Vasilije

pre 1 godinu

Oba puta za Bahmut se nalaze pod konstantnom vatrom ruske artiljerije, pa ukrajinci koriste sumske puteve, naselje Krasna Hora je delom zauzeta od ruskih trupa i to samo zato sto su povuceni wagnerovci a naselje su napale regularne profesionalne trupe vojske RF, koje za ovakav nacin ratovanja su se pokazale bolje od wagnera. Na jugu pokusaj zauzimanja naselja Ivanivske od strana vojske RF je odbijen i tako spreceno fizicko okruzenje Bahmuta i pri tome unistena su 4 oklopna ruska vozila Terminator. U gradu trupe RF su uspele da zauzmu groblje na periferiji grada. Zauzimanje Bahmuta i sa opkoljavanjem bice tesko zatpo sto ukrajinske trupe u gradu imaju nameru da se drze do poslednjeg kao u Mariopolju sa tim sto je u gradu izgradjeno mnogo armirano-betonskih polozaja i bunkera. P.S. Bajden je izjavio da nema da salje F-16 avione Ukrajini ali nije odrekao mogucnost da Holandija posalje 28 F-16 aviona Ukrajini jer je upravo te F-16 zamenila sa 28 novih F-35. Ukrajinci su vec odabrali 50 pilota za obuku na zapadnim tipovima aviona ( piloti koji vec imaju letacko i ratno iskustvo pa bi njihova obuka trajala do 6 meseci a ne 10 meseci koliko se obucavaju americki piloti). Francuzi se premisljaju da li da daju 12 starijih Miraza 2000 i jos 9 polovnih Rafala Ukrajincima ( dosad su im dali 2 starija protivpodmornicka aviona atlas)

Jastreb

pre 1 godinu

Poljacima je bolje da se uzmu u pamet. ameri će njih gurnuti da ginu i stradaju kao ukrainci. I tako će naravno stradati svi osim amerikanaca. Samo što će za razliku od Ukraine stradanje Poljske biti mnogo gore i katastrofalnije gde će sve biti dozvoljeno. A ameri će se jednostavno povući iz zemlje koje su gurali u ratove i stradanja zaboraviti kao da ništa nije ni bilo. Ne smeju oni da se kače protiv Rusije jel znaju da će nestati u prvom udaru, a stradaće i svi ostali.

Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)
Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)

U toku je konstitutivna sednica Narodne Skupštine Srbje. Opozicija ponovo pokušala da ometa gospodina Rabrenovća. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je Dejan Vukelić, urednik Srpskog portala, a u studiju mu se priključila i Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM, Đorđe Todorov iz Centra za društvenu stabilnost i Vanja Vukić, visoki funkcioner SPS-a. Putem vajber uključenja u program se javio i glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević.

18.03.2024

13:09

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59