• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/kurir

01.02.2023

14:39

SADA ZNAJU KO JE GAZDA! Srušen SAN Makrona i Šolca o MOĆNOJ EU, "Ramštajn" pokazao KO VUČE KONCE - MOĆ slučajno ili namerno IDE NA ISTOK!

Reuters/AP/Pixabay

Vesti

SADA ZNAJU KO JE GAZDA! Srušen SAN Makrona i Šolca o MOĆNOJ EU, "Ramštajn" pokazao KO VUČE KONCE - MOĆ slučajno ili namerno IDE NA ISTOK!

Podeli vest

Poljska i baltičke zemlje su moralno nadmašile Nemačku, izjavio je Džonatan Ejal, pomoćnik direktora Kraljevskog instituta ujedinjenih službi (RUSI), u svom novinskom članku

Britanski list Gardijan objavio je članak u kojem skreće pažnju na uticaj koji sukob u Ukrajini ima na centre uticaja u Evropi i razmatra implikacije oklevanja Nemačke, pre nedavnog sporazuma o snabdevanju vojnih tenkova Ukrajini

Nemački sekretar Olaf Šolc zastajao mesecima pre nego što je konačno pristao da Kijevu isporuči tenkove Leopard 2. Iako broj nemačkih tenkova, koji će biti dodeljeni Ukrajini, ne prelazi 14, njegovom odlukom je otklonjena velika prepreka koja je ometala ponovno naoružavanje Ukrajine.

Finska, Poljska, Portugal i Holandija su već najavile da će deo svojih tenkova Leopard isporučiti Ukrajini, a očekuje se da će sličnu odluku doneti Norveška i Španija.

Centar strateške moći

Britanski kolumnista primećuje da je sklonost nemačkog kancelara Olafa Šolca da prekasno i pod prinudom donosi strateške odluke nanela veliku štetu evropskoj bezbednosti. To bi moglo imati katastrofalne posledice u narednim mesecima zbog veoma važnih odluka koje će NATO morati da donese.

On kaže da se centar strateške moći u Evropi pomerio sa zapadne ivice kontinenta, gde su Nemačka i Francuska odlučivale, u centralnu i istočnu Evropu. Od izbijanja rata u Ukrajini, pritisak baltičkih zemalja i Poljske primorao je Berlin da održi određene izbore.

On ističe da su zemlje centralne i istočne Evrope svojim jasnim i realističnim stavom o opasnostima koje nosi ruski imperijalizam stekle moralni autoritet, a takođe su dobile direktniju i uticajniju ulogu u procesu donošenja odluka na Starom kontinentu.

Zavisnost Evrope od SAD

Na osnovu navedenog, Ejal smatra da su neki stari snovi o promovisanju „evropske strateške nezavisnosti“ od Sjedinjenih Američkih Država raspršeni. Šolc je prošle nedelje indirektno priznao zavisnost Evrope od Sjedinjenih Država, zahtevajući da američki tenkovi prate nemačke kada budu isporučeni Ukrajini.

Ejal je zaključio da Nemačka mora da prepozna ovu važnu promenu kao centar strateške moći u Evropi, što Šolc izgleda ne želi da prizna.

Njegove nedavne izjave pokazuju da on i dalje veruje u mogućnost povratka mira ako Rusija povuče svoje snage iz Ukrajine, što se, kako kaže, pokazalo uspešnim u prošlosti i da će vratiti bezbednost regionu.

Autor smatra da je to potpuna besmislica, budući da će Berlin morati da se bori da utiče na proces preoblikovanja evropske bezbednosne mape.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
zlica vegete

pre 1 godinu

Samo dok se bude ginulo .. dakle .. sprema se da posle ukrajine poljaci budu zrtve za slobodu .. amerike .. kad sve prodje .. Nemacka opet uzimatrgovinski primat .. britanci se vracaju u eu ..

Jasam sozio

pre 1 godinu

Sta kaze kako moralno stoje degenerisani britanci?

sledeća vest

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Hitno se oglasio MUP povodom incidenta u Novom Pazaru
Hronika

Hitno se oglasio MUP povodom incidenta u Novom Pazaru

Policijska uprava u Novom Pazaru, zarad istinitog informisanja javnosti, ističe da su netačne informacije u tekstu „Pucnjava u Ulici Save Kovačevića uznemirila građane - Policija na terenu“, koje je noćas objavio portal „Sandžak danas“, kao i da video koji su postavili uz ovu vest nema apsolutno nikakve veze sa navodnom pucnjavom.

25.04.2024

11:57

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija