• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/mediji

02.02.2023

22:45 >> 23:03

UBIJENI RUSI! ITALIJA: Nema tenkova! Juriš na Ukrajince! Vagnerovci oslobodili selo

Tanjug/AP

Vesti

UBIJENI RUSI! ITALIJA: Nema tenkova! Juriš na Ukrajince! Vagnerovci oslobodili selo

Podeli vest

Rat u Ukrajini, 344. dan

Ubijeni Rusi

Dvojica Rusa poginula su u napadu improvizovanom eksplozivnom napravom koji su navodno izveli ukrajinski partizani. Oni su se vozili od Sevastopolja do Simferopolja na Krimu kada se napad dogodio, navodi Centar nacionalnog otpora.

Oni tvrde da su napad izveli pripadnici ukrajinsko-tatarskog pokreta otpora Ateš, gerilske grupe koja deluje na Krimu.

Juriš na Ukrajince

Pres služba Jevgenija Prigožina objavila je oslobađanje još jednog naselja - sela Nikolajevke severno od Soledara.

Oslobađanje Nikolajevke i Saka i Vancetija omogućava nam da krenemo u juriš na sledeću liniju odbrane Oružanih snaga Ukrajine – Fedorovka – Razdolovka, gde se nalaze snage 10. gardijske vazdušno-desantne brigade Ukrajine.

Italija odlučila: Nećemo slati tenkove Kijevu

Italija neće isporučivati Ukrajini tenkove, izjavio je ministar inostranih poslova Italije Antonio Tajani.

"Ukrajini smo uvek slali odbrambeno oružje, a ne ofanzivno. Nismo slali i nećemo slati tenkove", rekao je on u intervjuu televiziji "Rai".

 

 

Vagnerovci oslobodili selo

Grupa "Vagner" oslobodila je selo Nikolajevka u DNR, saopštio je njen lider Evgenije Prigožin.

8. februar

Nakon zahteva Rusije, Savet bezbednosti UN je danas odobrio da 8. februara bude održana sednica posvećena Ukrajini, potvrdio je u razgovoru sa novinarima dobro obavešten izvor

Zelenski priznao

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski priznao je da se Rusija brzo prilagođava sankcijama.

"Vidimo da je brzina uvođenja sankcija u Evropi usporila, a da Rusija ubrzava prilagođavanje sankcijama, pa nam je važno da ovu situaciju ubrzamo i ispravimo", rekao je on

Putin: Prete nam, ali, Staljingrad je zauvek simbol neuništivosti ruskog naroda!

Rusiji opet prete nemačkim tenkovima "leopard" sa krstovima na oklopu, izjavio je ruski predsednik povodom 80. godišnjice pobede u bici za Staljingrad, rekavši da će Staljingrad zauvek biti simbol neuništivosti ruskog naroda

 

Rusi uništili Himars i M-270 MLRS 

Ruska avijacija i artiljerija uništili su dva američka lansera u blizini Kramatorska, saopštilo je Ministarstvo odbrane

 

Prvi roboti „marker“ stigli u Donbas

Četiri robota „marker“ stigla su u Donbas, napisao je šef specijalnog odreda vojnih savetnika „Carski vukovi“ Dmitrij Rogozin na svom Telegramu.

„Počinjemo da postavljamo slike meta, razrađujemo borbene algoritme kaou sastavu grupe borbenih robota i instaliramo moćna protivtenkovska oružja“, napisao je Rogozin.

 

 

 

Brifing Ministarstva odbrane Ruske Federacije


Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je za 24 sata na području ka Donjecku u ofanzivi ruskih snaga likvidirano 50 ukrajinskih vojnika. Snage Kijeva trpe velike gubitke i na drugim delovima fronta.

U pravcu ka Kupjansku za vreme udara avijacije i artiljerije za poslednja 24 sata likvidirano je još 25 ukrajinskih vojnika.

Na području u pravcu ka Krasnom Limanu snage Kijeva su izgubile preko 100 vojnika, a jedinica "Istok" likvidirala je još 65 ukrajinskih vojnika u južnodonjeckom i zaporoškom pravcu, kao i četiri oklopna vozila.

Ruske snage su uništile dva ukrajinska skladišta municije u oblasti kod Hersona i Zmijovke.

U oblasti Kramatorska za 24 sata uništen je jedan višecevni bacač raketa „hajmars“ i jedan MRLS američke proizvodnje.

Kod Malokaterinovke u Zaporoškoj oblasti uništeni su ukrajinski sistemi 35D6 i AN/TPQ-37.
 

Tajms: Napad na "Severni tok" može da bude delo Zapada


Nemački istražitelji koji se bave septembarskim incidentima na gasovodima „Severni tok“ dopuštaju mogućnost da je moguća verzija prema kojoj iza eksplozija stoji neka zapadna država s ciljem da se optuži Rusija, piše „Tajms“.

Foto: Reuters

„Nemački istražitelji su malo napredovali a vlasti tek treba da nađu uverljive dokaze. Ipak ‘Tajms’ pretpostavlja da oni ostaju otvoreni za teoriju prema kojoj je neka zapadna država iza eksplozije na gasovodima s ciljem da se optuži Rusija“, navodi se u članku.
 

Zelenski: Potrebna brža primena sankcija

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je danas izjavio da insistira na novoj i bržoj primerni sankcija EU protiv Rusije, na zajedničkom brifingu sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen u Kijevu.

"Razgovarali smo o novim sankcijama protiv Rusije, posebno o desetom paketu sankcija. Ovo je zajednički evropski zadatak - smanjiti sposobnost Rusije da zaobiđe sankcije, i što se taj zadatak brže i bolje izvršava, to ćemo biti bliže porazu Rusije", izjavio je Zelenski, javlja Ukrinform.

Ocenio je da je tempo uvođenja sankcija Rusiji usporen, a da Rusija povećava brzinu kojom se prilagođava sankcijama, i ukazao na potrebu da se to ispravi.

Dva nova raketna udara na Kramatorsk

U istočnom ukrajinskom gradu Kramatorsku odjeknule su još dve glasne eksplozije ruskih raketa, objavio je lokalni zvaničnik. U objavi na svom Telegram kanalu, šef vojne regionalne administracije Donjecka Pavlo Kirilenko rekao je da se "područje zatreslo od eksplozija".

Nove eksplozije odjeknule su nakon što je sinoć u ruskom raketnom udaru na stambenu zgradu u Kramatorsku ubijeno troje ljudi, a 20 ih je povređeno. 

"Rusi su lansirali još dva raketna udara, opet u centru grada, kod rezidencijalnih grada", objavio je Kirilenko. 

Objavio je kako ima ranjenih civila, dodavši kako će kasnije danas objaviti dodatne detalje.

 

 

Lavrov: Rusija planira nešto za 24. februar

Lavrov je izjavio da Rusija planira nešto što će zaseniti pro-ukrajinske događaje koji će na godišnjicu početka sukoba biti organizovani u gradovima zemalja širom sveta.

Njujork tajms: Privatna vojna grupacija „Mocart“ je mrtva
 

Kako Njujork tajms piše, osnivač kompanije Endrju Milburn rekao svojim podređenima da je „grupa mrtva“.

Jedan od razloga za prestanak aktivnosti bile su finansijske poteškoće. U početku je Mocartova grupa, koji je zamišljen kao protivteža Vagnerovim snagama, mogao da prikupi više od milion dolara donacijama. Ali onda su sredstva počela da ponestaju.

Prema rečima novinara Džefriju Getlmana, mnogi borci su se ispostavili kao veoma problematični. Po njegovom mišljenju, kompaniji je nedostajala disciplina. 

 

 

EU sprema nove sankcije za godišnjicu rata


Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je da EU želi da pripremi nove sankcije protiv Rusije do 24. februara, kada je Rusija pokrenula specijalnu operaciju u Ukrajini.
 

Ukrajinci došli na obuku za "Patriot"

Grupa od 70 ukrajinskih vojnika stigla je u utorak u Nemačku kako bi učestvovali u obuci za korištenje moćnog protivvazdušnog obrambenog sustava Patriot, koji će Berlin staviti na raspolaganje Ukrajini kao pomoć u obrani od ruskih vazdušnih napada.

Prema bezbednosnim izvorima u Berlinu, obuka ukrajinskih vojnika trebala bi da počne danas. 

Foto: AP/Photo

Nemačka vlada je, nakon konsultacija s SAD-om, pristala u januaru da prebaci sistem protivvazdušne obrane Patriot u Ukrajinu.

Medvedev na godišnjicu Staljingradske bitke poslao poruku 

Zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev je povodom obeležavanja 80. godišnjice Staljingradske bitke nazvao dužnošću sećanje na lekcije iz prošlosti i istakao da ne treba dati ni najmanju šansu za revanš nacističkim snagama

 

Lavrov: Udaljićemo ukrajinsku artiljeriju 

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je danas da će Rusija udaljiti ukrajinsku artiljeriju što dalje od svojih teritorija.

EK spremila novi paket pomoći za Ukrajinu

Evropska komisija objaviće novi paket finansijske pomoći za Ukrajinu u vrednosti od 400 miliona evra, rekao je komesar za pitanja budžeta i ljudske resurse Johanes Han.

Od te sume 145 miliona evra predviđeno je za humanitarnu pomoć.
 

Ofanziva za godišnjicu rata?

Ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov tvrdi da su Rusi pripremili stotine hiljada vojnika za napad na godišnjicu rata, a ukrajinskim komandantima je izdat zadatak da  uoči očekivane ruske ofanzive "stabilizuju front i pripreme se za kontraofanzivu".

Ruski izviđači uništavaju ukrajinsko borbeno vozilo

 

 

SAD bi mogle da dozvole slanje F-16


Sjedinjene Američke Države mogle bi da dozvole drugim zemljama da Ukrajini isporuče avione F-16, ali malo je verovatno da će to sami raditi, piše portal Politiko pozivajući se na predstavnika Pentagona.
 

Ursula fon der Lajen doputovala u Kijev


Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen i visoki predstavnik za spoljnu i bezbednosnu politiku EU Žozep Borelj doputovali su danas u Kijev gde će prisustvovati samitu Ukrajina-EU.

"Lepo je vratiti se u Kijev. Ovo je moj četvrti dolazak od invazije Rusije. Ovog puta, sa mojim timom komesara", napisala je Fon der Lajen u objavi na društvenoj mreži Tviter.

 

 

Dodaje da je u Kijev doputovala kako bi pokazala da "EU stoji uz Ukrajinu čvrsto kao i uvek", i kako bi dodatno produbila podršku i saradnju Ukrajine u EU.

"Stigao sam u Kijev da prenesem poruku podrške EU svim Ukrajincima koji brane svoju zemlju", stoji u poruci koju je na Tviteru objavio Borelj uz fotografiju sa železničke stanice u Kijevu nakon što je izašao iz voza.

 

 

Sutrašnji samit Ukrajina-EU prvi je skup visokog formata u ukrajinskoj prestonici od početka rata 24. februara 2022. godine.

Putin stiže u Volgograd

Ruski predsednik Vladimir Putin će danas otputovati u Volgograd, kako bi učestvovao u obeležavanju 80 godina od poraza nemačkih snaga, saopštio je Kremlj.

U saopštenju se navodi da će ruski lider položiti venac kod Večne vatre u „Dvorani ratne slave“ u muzeju „Staljingradska bitka“ na Mamajevom kurganu. Nakon toga, predsednik će održati govor na svečanom koncertu.

Izgorela zgrada na Krimu, ima mrtvih

Do požara je došlo noću u kabinama u ulici Neftjanaja kod Sevastopolja, a površina požara iznosila je 200 kvadratnih metara.

Vašington priprema Ukrajinu za prolećnu ofanzivu


Šef Pentagona Lojd Ostin izjavio je da su Sjedinjene Američke Države fokusirane na predaji Kijevu kapaciteta koji su mu neophodni da bi ukrajinske trupe bile efikasne u očekivanoj kontraofanzivi na proleće.

Foto: Tanjug/AP

On je dodao da SAD čine sve kako bi osigurale da ukrajinske trupe imaju kapacitete koji su im potrebni „odmah“ kako bi efikasno delovale na bojnom polju.
 

Ukrajina prebacuje snage na svatovski pravac


Ukrajinska komanda dodatno prebacuje ljudske rezerve i tehniku kako bi nadoknadila gubitke kod u LNR, saopštio je potpukovnik Narodne milicije LNR u penziji Andrej Maročko.

„U oblasti naselja Steljmahovka (Svatovski okrug LNR) zabeleženo je dodatno prebacivanje ljudstva, naoružanja i tehnike neprijatelja“, rekao je Maročko za Sputnjik.

On je naglasio da se ukupan broj ukrajinskih vojnika u toj oblasti nije promenio, pošto se preduzimaju mere za „nadoknadu sanitarnih i bespovratnih gubitaka, kao i za zamenu tehnike i naoružanja izbačenih iz stroja“.

Prema njegovim rečima, kijevske trupe koriste duboke jame od artiljerije za masovne grobnice svojih poginulih vojnika na severu Luganske Narodne Republike kako bi sakrile stvarne gubitke.
 

Rusija zahteva sednicu Saveta bezbednosti o Ukrajini

Rusija je zatražila da se 8. februara održi sednica Saveta bezbednosti UN posvećena Ukrajini, izjavila je Vanesa Frejzer stalna predstavnica Malte, zemlje koja u februaru predsedava Savetu bezbednosti.

Prvi zamenik predstavnika Ruske Federacije u UN Dmitrij Poljanski je pojasnio da će sastanak biti posvećen perspektivama mirnog rešavanja ukrajinske krize u kontekstu sve većih isporuka zapadnog naoružanja režimu u Kijevu, prenose RIA Novosti.

Foto: Tanjug/AP

"Nećemo propustiti godišnjicu potpisivanja Minskih sporazuma", dodao je ruski diplomata. Pored toga Poljanski je nagovestio da će "kijevski režim i njegovi zapadni sponzori" u februaru organizovati događaj na Generalnoj skupštini UN povodom prve godišnjice specijalne vojne operacije.

Pogođena stambena zgrada u Kramatorsku

Najmanje dve osobe poginule su, a sedam je povređeno kada je raketa koju su ispalile ruske snage pogodila stambenu zgradu u gradu Kramatorsk na istoku Ukrajine, rekao je regionalni guverner Pavlo Kirilenko.

On je na svom Telegram kanalu sinoć naveo da ispod ruševina ima zatrpanih ljudi i da su na mestu događaja spasioci i pripadnici policije i javnih službi, prenosi Rojters. Prošlog meseca najmanje 44 osobe su poginule kada je raketa koju su ispalile ruske snage pogodila stambenu zgradu u gradu Dnjepar na istoku Ukrajine, dodaje Rojters.

Pažnja! Uznemirujuće slike!

U aprilu prošle godine 57 ljudi je poginulo kada je raketa pogodila železničku stanicu u Kramatorsku, a Moskva je tada negirala da je odgovorna za taj napad tvrdeći da je projektil ispalila ukrajinska strana. Ukrajina redovno optužuje Rusiju da neselektivno gađa civilne ciljeve, dok Moskva te optužbe odbacuje.


Msta-S otvara put pešadiji

Samohodna artiljerija gađa ukrajinske položaje, redovno menjajući položaje kako ne bi pala pod neprijateljsku uzvratnu vatru. Operateri dronova ispravljaju gađanje.

 

 


Ukrajina pokušala kontraofanzivu u pravcu Ugljedara

"Neprijatelj je pokušao da prodre u redove napadačkih ruskih trupa, izjavio je komandant bataljona „Istok“ Aleksandar Hodakovski.

"Moram reći da naša ofanzivna dejstva ne prave paniku kod neprijatelja - to se mora uzeti u obzir. Možemo pretpostaviti da se on sada trza, poništava sve planove i prebacuje snage tamo gde stvaramo napetost, dok u isto vreme nastavljaju da grade svoje ofanzivne planove", rekao je Hodakovski.

Foto: Printscreen Telegram

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Milan

pre 1 godinu

Od kad je "sustav" Srpska reč. E moji vi, nešto pišete o Hrvatima, sramota.

Srba

pre 1 godinu

Eto, "Bahmut pada..", " Bahmut opkoljen", "Ukrajinci ze masovno predaju".... i od svega nista, grad se drzi, rusi su dosli sa 3 strane ali ne mogu da ga opkole, u gradu su dosli do groblja a do centra im treba jos 6km....Bahmut je postao ko Staljingrad, samo sto ulogu nemaca ovde vrse rusi a ukrajinci su brsnitelji. Selo Nikolajevku nisu zauzeli vagnerovci nego regularni trupe RF a vagnerovci su dosli 2 sata posle i objavili "zauzimanje".....

sledeća vest

Vesti

TV

Demoralizovali su Evroviziju, a sad hoće da "preuzmu" i Olimpijske igre! Grad svetlosti postao je grad tame!
Live TV

Demoralizovali su Evroviziju, a sad hoće da "preuzmu" i Olimpijske igre! Grad svetlosti postao je grad tame!

Sinoć su otvorene Olimpijske igre u Parizu. Spektakl prilikom otvaranja izazvao je burne reakcije. Da li je ono bila promocija jednakosti kako tvrde organizatori, ili nešto drugo? Na ovu, ali i sve druge važne svetske teme govorili su gosti emisije "Rat uživo", Dragoslav Rabrenović ispred Instituta ta nacionalnu strategiju i stručnjak za strategijski menadžment.

27.07.2024

22:05

SAD planira nove poteze! Ne piše nam se dobro! Stiže novi američki izaslanik na Balkan? (VIDEO)
Live TV

SAD planira nove poteze! Ne piše nam se dobro! Stiže novi američki izaslanik na Balkan? (VIDEO)

Amerika je rešila da nam za svog novog izaslanika pošalje čoveka koji ukupno ima tri slike na internetu. To je čovek koji je organizovao Majdan. Ne pište nam se dobro. Na ovu temu u emisiji "Otvoreni studio" govorili su politički filozof Dragoljub Kojčić i stručnjak za bezbednost Ivan Miletić. Novinar i ratni reporter Igor Damjanović uključio se uživo u program i komenarisao je ovu temu.

27.07.2024

19:43

London radi na uništavanju Srbije i pravoslavlja, a krajnji cilj je šokantan! Politika  Sarajeva, Zagreba i Podgorice diktirana je iz jednog centra! (VIDEO)
Podkast

London radi na uništavanju Srbije i pravoslavlja, a krajnji cilj je šokantan! Politika Sarajeva, Zagreba i Podgorice diktirana je iz jednog centra! (VIDEO)

"Slobodna Bosna" danima vodi kampanju protiv Srbije i predsednika Vučića. Ipak, najgori su domaći izdajnici koji podržavaju medije iz Bosne, ali i Crne Gore i Hrvatske; a svi imaju jedan cilj: da vide uništenu Srbiju. Na ovu temu u "Info danu" govorili su član GO SNS Branislav Ivković i novinar Darko Zlojutro.

27.07.2024

17:00

Pitanje koje je podelilo Srbe: Kućni ljubimci u kafićima, da ili ne? (VIDEO)
Live TV

Pitanje koje je podelilo Srbe: Kućni ljubimci u kafićima, da ili ne? (VIDEO)

Tema Vikend info jutra bila je pitanje koje je kopka gledaoce, ali i goste u studiju, a to je da li psi, generalno životinje, smeju da obitavaju u kafićima i restoranima i da li je opravdano naplaćivanje njihovog boravka u objektu. O tome su polemisali Aleksandar Gavrić iz organizacije Animal Rescue Srbija, modni fotograf Dejan Milićević, Ivan Gavrilović, pevač i veterinar Srećko Radojičić.

27.07.2024

13:17

Hronika

JOŠ Hronika VESTI

Sport

Zabava

Magazin

JOŠ Magazin VESTI

Džet set

Srbija