• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

13.02.2023

23:40

Oglasio se Pentagon o letećem objektu koji je oboren iznad Kanade

Vesti

Oglasio se Pentagon o letećem objektu koji je oboren iznad Kanade

Podeli vest

U memorandumu koji je objavio Pentagon navodi se da je neidentifikovani leteći objekat koji je oboren u Kanadi "mali metalni balon sa privezanim teretom ispod njega".

Pomenuti memorandum nudi prve zvanične detalje o poreklu jednog od tri objekta koji su u poslednjih nekoliko dana oboreni.

Objekat je prešao blizu "osetljivih lokacija SAD" pre nego što je oboren, navodi se u dokumentu.

Zvaničnici Pentagona su u dokumento napisali u dopisu poslanicima da je objekat oboren iznad jezera Huron, u Mičigenu u nedelju, kao i da je nakon što je pogođen "polako pao u vodu".

Novi detalji dolaze u trenutku kada poslanici u Kapitolu vrše pritisak na vlasti jer žele da shvate zašto je Bajdenova administracija oborila tri neidentifikovana objekta.

- Moja pretpostavka je da s eove stvari dešavaju tako brzo jer ih sada tražimo, zar ne?", zapitao se Džim Hajms iz Konektikata, najviši demokrata u Komitetu za obaveštajne poslove Predstavničkog doma.

On je takođe dodao da veruju da će u narednom periodu pronaći još sličnih objekata.

Bela kuća je ranije danas demantovala da su nedavne brze akcije predsednika Džoa Bajdena za obaranje objekata na velikim visinama identifikovanih kako lebde u američkom vazdušnom prostoru rezultat političkog pritiska, nakon ranijih kritika da je predugo čekao da uputi poziv da se obori osumnjičeni kineski špijunski balon, piše CNN.

- To su bile odluke zasnovane čisto i jednostavno na onome što je bilo u najboljem interesu za američki narod - rekao je sekretar Saveta za nacionalnu bezbednost za strateške komunikacije Džon Kirbi.

Američki zvaničnik rekao je za CNN prošlog vikenda da je u administraciji vladao oprez u vezi sa opisima neidentifikovanih objekata zbog okolnosti u kojima su oni uočeni.

- Ovi objekti nisu mnogo ličili i bili su mnogo manji od kineskih balona i nećemo konačnmo da ih identifikujemo dok ne uspemo da povratimo sve podatke sa njih, na čemu trenutno radimo", rekao je Kirbi.

U memorandumu piše da je objekat koji je u petak oboren iznad Aljaske bio "veličine malog automobila" i da nije sličan kineskom balonu koji je oboren iznad Atlanstkog okeana.

"U ovom trenutku nemamo više detalja o objektu, uključujući i kakav je pun obim njegovih mogućnosti, kakva je njegova namena ili poreklo", piše u memorandumu Pentagona.

Pentagon u dokumentu navodi da su u toku napori za "oporavak/eksploataciju" kako bi se pronašao objekat oboren na kanadskoj teritoriji Jukon, uz napomenu da i američki i kanadski zvaničnici pokušavaju da identifikuju ostatke.

Kanadski zvaničnici vode tu istragu, iako je FBI bio povezan da sarašuje sa njima, navodi se u dopisu.

"Ne treba pretpostaviti da su događaji proteklih dana povezani. Sada je prioritet oporavak i istraživanje objekta", naveo je Pentagon u memorandumu.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija