• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

16.02.2023

20:57

BAJDEN O OBORENIM NLO! DEFINITIVNO NISU KINEZI, A NI RUSI! PA, ŠTA SU ONDA, AMAN! Američki obaveštajci još utvrđuju sa čim se SAD suočila!

Reuters

Vesti

BAJDEN O OBORENIM NLO! DEFINITIVNO NISU KINEZI, A NI RUSI! PA, ŠTA SU ONDA, AMAN! Američki obaveštajci još utvrđuju sa čim se SAD suočila!

Podeli vest

Predsednik SAD Džo Bajden rekao je na brifingu u Beloj kući da je on naredio vojsci da sruši tri neidetnifikovana leteća objekta zbog opasnosti po komercijalni vazdušni saobraćaj.

- Reagovali smo iz opreza kada je bilo moguće da se objekti bezbedno uklone. Lično sam razgovarao sa kanadskim premijerom s obzirom na to da je jedan objekat oboren iznad Kanade. Američka i Kanadska vojska sarađuju i rade na povraćaju podataka sa objekta - rekao je Bajden.

On je zatim dodao da su objekti najverovatnije bili povezani sa privatnim kompanijama.

- Trenutna procena obaveštajnih službi je da su ova tri objekta najverovatnije bila povezana za privatnim kompanijama, rekreativnim ili istraživačkim institucijama koje proučavaju vremenske prilike ili sprovode druga naučna istraživanja - rekao je Bajden tokom komentara iz Bele kuće u četvrtak.

Bajden je rekao da trenutno nema naznaka da se broj letećih objekata naglo povećao na nebu iznad SAD.

 - Sada ih više vidimo jer smo poboljšali naše radare - objasnio je američki predsednik.

Bajden je priznao da obaveštajne službe nisu utvrdile namenu tri objekta koje su američki avioni oborili poslednjih dana, ali da nema znakova da su korišćeni za nadzor ili povezani sa Kinom.

- Naši obaveštajci još procenjuje sva tri slučaja. Oni me svakodnevno izveštavaju i nastaviće sa hitnim naporima da to urade, a ja ću to saopštiti Kongresu - rekao je Bajden u obraćanju iz Bele kuće.

- Još ne znamo tačno šta su bila ova tri objekta, ali ništa trenutno ne ukazuje na to da su povezani sa kineskim programom špijunskih balona ili su bila vozila za nadzor iz bilo koje druge zemlje. Trenutna procena obaveštajaca je da su ova tri objekta najverovatnije baloni povezani sa privatnim kompanijama, rekreacionim ili istraživačkim institucijama koje proučavaju vremensku prognozu ili sprovode druga naučna istraživanja.

Bajden je bio pod pritiskom poslanika da progovori opširnije o obaranju neidentifikovanih objekata iznad SAD tokom ovog meseca.

Američki borbeni avion prvo je oborio kineski balon za nadzor 4. februara, a zatim su srušena još tri neidentifikovana objekta: dva na severu i jedan čiji su delovi pali u jezero Hjuron.

Bajden je zatražio od savetnika za nacionalnu bezbednost Džejka Salivena da predsedava radnom grupom srodnih agencija koje treba ove sedmice da sačine uputstva o tome kako ubuduće postupati sa neidentifikovanim objektima.

Bez incidenata u poslednjih 48 sati

Američki ministar odbrane Lojd Ostin izjavio je da nema informacija o bilo kakvim novoprimećenim objektima u američkom vazdušnom prostoru u poslednjih 48 sati, nakon što su u protekle dve nedelje oborena četiri objekta na velikim visinama iznad SAD.

On je nakon sastanka ministara odbrane zemalja članica NATO-a u Briselu istakao da će američka vojska učiniti sve što može da povrati ostatke i krhotine oborenih objekata, ako bude u mogućnosti, navodi Rojters.

Bela kuća saopštila je ranije da ništa ne ukazuje na to da iza serije neidentifikovanih objekata, oborenih iznad SAD i Kanade, stoje vanzemaljci.

- Znam da su se postavljala pitanja, neki su bili i zabrinuti zbog ovoga, ali ne, ne postoji ništa što ukazuje na vanzemaljce - rekla je portparolka Bele kuće Karin Žan-Pjer.

U nedelju, američko ratno vazduhoplovstvo je saopštilo da ne odbacuje mogućnost vanzemaljskog susreta, niti je odbacilo bilo kakvo objašnjenje.

Snouden: Voleo bih da su vanzemaljci, ali nisu

Bivši radnik američke CIA Edvard Snouden, koji je kao uzbunjivač otkrio podatke o američkim tajnim operacijama i koji je u međuvremenu dobio rusko državljanstvo, ocenio je da je reč o "konstruisanoj panici" napravljenoj kako bi se novinari bavili time, umesto važnijim stvarima.
- Nisu vanzemaljci. Voleo bih da su vanzemaljci, ali nisu. To je samo dobra stara konstruisana panika, privlačna priča koja osigurava da će se novinari baviti balonima, umesto budžetom ili bombardovanjem (kao na primer Severnim tokom) - napisao je Snouden na Tviteru.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
miroljub

pre 1 godinu

"Nisu Rusi , nisu Kinezi" podseća me na rakati ispaljenu na Poljsku.

miki

pre 1 godinu

konacno i vanzemaljci dodjose na red, koji bolesni manipulatori

sledeća vest

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17