• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RT Balkan

21.02.2023

07:30

DŽABE SANKCIJE! POLOVINA RUSA OTKAČILA ZAPADNE PROIZVODE I BRENDOVE, SADA UZIMA SAMO "MADE IN RUSIA"! Tražili ste, gledajte...

Vesti

DŽABE SANKCIJE! POLOVINA RUSA OTKAČILA ZAPADNE PROIZVODE I BRENDOVE, SADA UZIMA SAMO "MADE IN RUSIA"! Tražili ste, gledajte...

Podeli vest

Sankcije i odlazak velikih stranih kompanija iz Rusije podstakli su razvoj domaće industrije. Gotovo polovina Rusa pronašla je domaće zamene za strane proizvode koji su u zemlji nedostupni zbog zapadnih sankcija.

Tokom prošle godine 47 odsto stanovnika Rusije je „u potpunosti prešlo ili je počelo češće da kupuje proizvode domaćih brendova", pokazalo je ispitivanje kompanije „NielsenIK" čije su rezultate objavile RIA Novosti.

Trećina ispitanika nije promenila navike i nastavila je da kupuje od istih proizvođača kao i pre 2022. godine, a 17 odsto prešlo je na nove brendove, ali i inostrane proizvodnje.

Učesnici ispitivanja naveli su nekoliko razloga za okretanje lokalnim proizvođačima. Više od polovine je to uradilo kako bi podržalo domaće brendove, a 20 procenata ispitanih na taj korak se odlučilo jer nisu mogli da pronađu slične proizvode inostrane proizvodnje po pristupačnoj ceni.

Deset odsto reklo je da ne mogu da pronađu stanu robu koja ima zadovoljavajuć kvalitet i karakteristike koje imaju ruski proizvodi.

Nakon početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini, mnoge velike zapadne kompanije najavile su povlačenje sa ruskog tržišta i obustavu investicija i uvoza.

Ekonomisti sa švajcarskog univerziteta Sen Galen kažu da je više od 1.400 preduzeća odlučilo je da napusti Rusiju tokom prošle godine, uključujući proizvođače elektronike, trgovce na malo, proizvođače automobila, brendove odeće i hrane, hotele, banke i lance restorana. Ipak, uprkos zabrinutosti da će taj trend naneti štetu ruskoj ekonomiji, on je zapravo podstakao razvoj domaće industrije.

Analitičari ocenjuju da trenutna situacija predstavlja dobru priliku za rast za ruske proizvođače. Ranije ovog meseca, predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da je odlazak zapadnih brendova značio da su „domaći proizvođači dobili jedinstvene mogućnosti za razvoj koje moraju da iskoriste". Dodao je da proizvođači imaju priliku da zauzmu niše koje su do nedavno bile zatvorene za njih zbog konkurencije globalnih igrača.

Stručnjaci upozoravaju da je sada jedina briga da li su domaći proizvođači spremni da zadovolje povećanu tražnju i pozivaju kompanije da ulažu u proširenje svojih proizvodnih mogućnosti.

- Ako proizvodni kapaciteti ne mogu da zadovolje rastuću potražnju, potrebno je ulagati u razvoj. Ušteda novca može dovesti do želje da se proces pojednostavi, što stvara rizike od gubitka kvaliteta - pojasnio je za RIA Novosti šef udruženja proizvođača RusBrand Aleksej Popovićev.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Nije samo Aleksa! Ko nosi dres Partizana ovakve zicere ne sme da promašuje (VIDEO/FOTO GALERIJA)
Partizan

Nije samo Aleksa! Ko nosi dres Partizana ovakve zicere ne sme da promašuje (VIDEO/FOTO GALERIJA)

Košarkaši Partizana juče su izgubili u Podgorici od Budućnosti sa 74:73, a mnogi su za poraz okrivili Aleksu Avramovića, koji je u poslednjem napadu promašio zicer za trijumf i plasman u finale. Aleksa možda jeste tragičar meča zbog tog poteza, ali treba istaći da su se izabranici Željka Obradovića tokom meča u barem šest situacija propisno obrukali pred košem domaćih, pošto su na neverovatan način promašivali maltene otvorene zicere.

08.05.2024

12:20

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Da li znate ko su 1.300 kaplara? Herojstvom i hrabrošću se upisali u srpsku istoriju: Besmrtni bataljon!
Srbija

Da li znate ko su 1.300 kaplara? Herojstvom i hrabrošću se upisali u srpsku istoriju: Besmrtni bataljon!

Pobeda Srpske vojske na Ceru je bila istorijska, ali gubici u ljudstvu bili veliki. Iz stroja je izbačeno čak 259 oficira i 16.045 podoficira i vojnika. Za tadašnju Srbiju od oko 4 miliona stanovnika, to je bio nenadoknadiv gubitak, naročito imajući u vidu da je u Balkanskim ratovima 1912-13 Srpska vojska izgubila oko 44 hiljade oficira, podoficira i vojnika. Veliki gubici u starešinskom kadru bili su istovremeno i veliki gubici srpske inteligencije i školovanih starešina. Ovo je priča o 1.300 kaplara.

08.05.2024

07:05