• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer DN

07.03.2023

08:30

ŠOLC: RAT ĆE BITI GOTOV TEK NAKON ŠTO UNIŠTIMO PUTINA! Toliko o miru, NEMAČKI KANCELAR pokopao sve nade da će oružje utihnuti!

Reuters/Fotoilustracija

Vesti

ŠOLC: RAT ĆE BITI GOTOV TEK NAKON ŠTO UNIŠTIMO PUTINA! Toliko o miru, NEMAČKI KANCELAR pokopao sve nade da će oružje utihnuti!

Podeli vest

Nemački kancelar Olaf Šolc nagovestio je da će rat u Ukrajini trajati sve dok Zapad ne uništi ruskog predsednika Vladimira Putina.

On je rekao da pregovori o miru mogu da otpočnu tek nakon što Putin povuče svoje trupe iz Ukrajine, te je istakao da NATO neće prestati da snabdeva Kijev oružjem i da ga neće pritiskati da pravi "neprijatne kompromise".

Sve zavisi od Rusije

Šolc je u intervjuu za CNN, koji je dao prilikom posete Americi tokom vikenda, kazao da kraj rata u Ukrajini zavisi isključivo od Vladimira Putina.   

- Neophodno je da Putin shvati da njegova invazija i imperijalistička agresija neće uspeti i da mora da povuče trupe. To je osnova za razgovore - kazao je Šolc. 

On je dodao da je Ukrajina spremna za mir. 

- Ako pogledate predlog Ukrajinaca, lako možete videti da su spremni za mir. Nešto mora da se uradi, a to nešto je na Putinu - istakao je Šolc.

Upitan da li je moguć sporazum o okončanju rata prema kojem bi Ukrajina odustala od Krima i Donbasa, Šolc je kazao da takva odluka ne može biti doneta bez Kijeva, ističući da Zapad neće pritiskati tu zemlju da pravi "neprijatne kompromise".

- Nećemo donositi odluke umesto njih, već ćemo ih podržati - poručio je on.

Na pitanje da li bi ohrabrio Kijev da pristane na takav sporazum nemački kancelar nije dao direktan odgovor.

 

Foto: AP/Reuters/Fotoilustracija

Foto: rs/Fotoilustracija

Putin nema problem sa sankcijama Zapada, Rusija može da ratruje koliko hoće

 

 

 

 

- Rekli smo Ukrajini da može da postane članica EU. Oni rade na tome da naprave korak po tom pitanju i smatram da znaju da smo spremni da im damo bezbednosne garancije u uslovima mira. Ali još nismo stigli dotle - izjavio je Šolc, dodajući da je, posle godinu dana, rat zapao u pat poziciju, koja pravi ogromnu štetu Ukrajini. 

Istovremeno je naglasio da se Putin preračunao kad je pokrenuo invaziju na susednu zemlju. 

-  Putin je očigledno pogrešno procenio jačinu Ukrajine, kao i jedinstvo između SAD, EU i svih prijatelja Ukrajine. Oružjem koje isporučujemo Ukrajini ta zemlja je uspela da se odbrani. I ona će to, takođe, moći da uradi i u budućnosti - rekao je nemački kancelar. 

Podrška do kraja

Šolc nije ostavio prostora za sumnju da je nemačka savezna vlada spremna da nastavi da pruža Kijevu podršku, između ostalog, i u oružju. 

- Veoma je teško predvideti šta će se sada dešavati u Ukrajini. Ali jedno je potpuno jasno: zapadna alijansa će nastaviti da podržava napadnutu zemlju, kako finansijski i humanitarno, tako i oružjem - zaključio je Šolc. 

Nemačka je, podsetimo, jedan od najvećih snabdevača Ukrajine oružjem. Nedavno je Berlin, posle jakih pritisaka saveznika NATO, naročito SAD, pristao da Ukrajini isporuči svoje tenkove "leopard". Osim toga, šef nemačke kompanije "Rajnmetal" otkrio je da je u planu konstrukcija fabrike tenkova u Ukrajini, u kojoj će se proizvoditi najsavremenija teška oklopna borbena vozila "panter".    

Sankcije Kini ako isporuči oružje Rusiji 

Olaf Šolc je zapretio Kini i njenom predsedniku Si Đinpingu da će se suočiti sa sankcijama ukoliko se ta zemlja bude umešala u sukob u Ukrajini i ako bude ponudila svoje oružje Rusiji. 
- To bi imalo ozbiljne posledice, ali zasad smo jasno stavili do znanja Pekingu da to ne bi smelo da se dogodi - kazao je Šolc za CNN tokom posete Americi. 
Po povratku u Evropu on je odbio direktno da odgovori na pitanje novinara da li mu je američki predsednik Džo Bajden pokazao konkretne dokaze da Kina razmatra da pošalje oružje Rusiji. 
- Svi smo saglasni da ne sme biti isporuka oružja, a kineska vlada je saopštila da nema nameru to da radi. To je ono što zahtevamo i budno motrimo na to - rekao je Šolc. 

 

 

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
milan lala

pre 1 godinu

Sholciko provsces se kao sto ti se i deda pvroveo u ratu protiv Rusije. Bicete katastrofalni gubitnici Mnogo pasulja da jedes da se opasuljis . Ti si prva nagrada za rasturanje Nemacke sa tobom sigurno ide u ekonomsku propast . Jos ukapirao nisi bahat da je Nemacki ekonomski napredak direktno pvezan sa jeftinim Ruskim energentima . Ti da uvedes sankcije Kini pateticaru pa sve i jedan deo od zavrtnja do chip za Mercedes pravi ti se u Kini. Cela Nemacka industrija zavisna je od delova koji stizu iz Kine . Bez izvoza i uvoza iz Kine puko si a pretis, smesan si.

maestro

pre 1 godinu

pitam se kako Evropa posle ovako nesakrivene diplomatije i mrznje prema rusiji misli da nastavi saradnju u buducnosti a saradnja je neizbezna.......

Izbori 2024

Vesti

TV

Policija pretpostavlja ko je krivac za nestanak Danke Ilić? Devojčica možda i nije bila na mestu gde majka tvrdi! (VIDEO)
Live TV

Policija pretpostavlja ko je krivac za nestanak Danke Ilić? Devojčica možda i nije bila na mestu gde majka tvrdi! (VIDEO)

Broj nestanaka maloletne dece iz godine u godinu je u porastu. Najveći procenat je onih koji sami odu od kuće. Ipak, među nestalima ima i sasvim male dece, ali srećom, njihov broj je izuzetno mali. Porodice nestale dece na prvom mestu obraćaju se državnim organima, ali odgovore traže i od astrologa, vračara, a konkretnu pomoć od privatnih detektiva. Gost "Info jutra" bio je Braca Zdravković, privatni detektiv.

29.03.2024

10:35

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji! (VIDEO)
Live TV

CIA radi predsedniku Vučiću o glavi! Glavni problem su domaći neprijatelji! (VIDEO)

Američka Centralna informativna agencija radi o glavi predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i za to ima pomoć ljudi koji su u neposrednom okruženju šefa naše države! Ovo tvrdi Aleksandar Vulin, bivši direktor Bezbednosno-informativne agencije. Na ovu temu su u "Info jutru" govorili Milenko Jovanov, član Predsedništva SNS i Dejan Vukelić, urednik Sprskog portala.

29.03.2024

09:18

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi! (VIDEO)
Live TV

Protiv Srbije vođen je nuklearni i hemijski rat! Kanceri u našoj zemlji daleko su agresivniji nego u Evropi! (VIDEO)

Serijalom dokumentarnih filmova o NATO agresiji nad Srbijom obeležavamo 25 godina od početka bombardovanja naše zemlje. Za 78 dana agresije na Srbiju je bačeno 22.000 hiljade tona projektila, među kojima 37.000 hiljada zabranjenih, kasetnih bombi, bombi sa osiromašenim uranijumom. Žena koja je među prvima u našoj zemlji pričala o zastrašujućim posledicama NATO bombardovanja je doktora Danica Grujičić, ministarka zdravlja. Ona je bila gošća "Info jutra".

29.03.2024

08:45

JOŠ TV VESTI

Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije
Hronika

Zločinci iz Novog Sada dobili 16 godina robije za otmicu i mučenje: Sve je počelo od odbijanja mušterije

Milan Pandurеvić (37) iz Bogatića i Biljana Ćosić (52) iz istog mеsta s boravištеm u Novom Sadu, kojima sе pripisujе da su prе dvе godinе počinili otmicu njеnog klijеnta u prostituciji, uz maltrеtiranjе oštеćеnog i iznuđivanjе novca, osuđеni su jučе u novosadskom Višеm sudu prvostеpеnom prеsudom na dеsеt i šеst godina zatvora.

29.03.2024

09:22

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija