• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Sputnjik

06.03.2023

21:28

BEOGRAD JE SPREMAN, DA LI SU PUTIN I ZELENSKI?! SRPSKA PRESTONICA JE JEDINI NEUTRALNI GRAD U EVROPI i idealna za rusko-ukrajinske pregovore - uz jedan uslov!

Reuters/AP/Tanjug/Fotoilustracija

Vesti

BEOGRAD JE SPREMAN, DA LI SU PUTIN I ZELENSKI?! SRPSKA PRESTONICA JE JEDINI NEUTRALNI GRAD U EVROPI i idealna za rusko-ukrajinske pregovore - uz jedan uslov!

Podeli vest

Odlazeći češki predsednik Miloš Zeman predložio je Beograd kao jedno od mesta na kojima bi moglo doći do rusko-ukrajinskih mirovnih pregovora. Od ponuđenih lokacija u Evropi, srpski glavni grad mogao bi biti prvi izbor, pod uslovom da Srbija sačuva svoju neutralnost i ne prihvati tzv. francusko-nemački plan o Kosovu.

Odlazeći češki predsednik Miloš Zeman izjavio je da bi Srbija mogla biti među nekoliko zemalja koje su zahvaljujući relativno neutralnoj poziciji u stanju da posreduju da se u mirovnim pregovorima dogovori kraj rata u Ukrajini.

- Rat očigledno neće završiti totalnim porazom jedne od dve zaraćene strane tako da će nastati primirje, a posle njega i mir. Neko tu mora da posreduje. S aspekta relativno neutralne pozicije između obe strane to mogu biti Kina, Turska, Srbija, Izrael, Austrija, o čemu sam razgovarao sa predsednikom Van der Belenom i Mađarska, o čemu sam razgovarao sa Katalin Novak - rekao je Zeman.

Preduslovi za pregovore u Beogradu

Osnovni preduslov za Srbije kao posrednika u bilo kakvim pregovorima je da ne potpiše tzv. francusko-nemački plan za Kosovo, kaže za Sputnjik naučni savetnik u beogradskom Institutu za evropske studije i predavač na Moskovskom državnom institutu za međunarodne odnose dr Stevan Gajić.

Ukoliko bi Srbija prihvatila taj plan, više ne bi bilo reči o bilo kakvoj neutralnosti već bi u potpunosti potpala pod zapadnu čizmu, ali ako se odupre, onda bi imala šansu za istinsku neutralnost.

Drugi preduslov, odnosno jedina solucija u kojoj Rusija može biti pregovarač je vojni slom Ukrajine jer onda bi Zapad jednostavno pokušao da spasava sve što se spasiti može. Dok god Zapad bude imao ideju da u Rusiji može doći do prevrata ili da se ona može vojno slomiti, guraće ideju o nastavku rata.

- Ono što mislim da će poremetiti tu stvar su američki predsednički izbori koji dolaze i talas nezadovoljstava po Evropi koji će sigurno uslediti ove godine. Znači, politički problemi koji bi mogli da ih navedu da pokušaju bar da zaokruže Ukrajinu i ne izađu kao potpuni gubitnici, ne bi li bar deo problema skinuli sa vrata".

Ukrajina neće biti subjekt u pregovorima

Kad je reč o Milošu Zemanu, on je i ranije imao a i sad ima plemenite namere, ali Gajić smatra da njegov predlog sada nije relevantan, zato što je odlazeći predsednik, a i dok je bio u punom mandatu, bio je praktično disident u EU i NATO-u.

Po završetku rata, Ukrajina neće biti subjekt u pregovorima, već će istinski pregovarati Rusija i SAD, a što se više budu približavali američki predsednički izbori, to će Amerikancima biti manje stalo do Ukrajine.

Foto: Tanjug/Rade Prelić

Beograd je spreman da pomogne pronalaženju mirnog rešenja za sukob Rusije i Ukrajine

Gajić je uveren da će jedna od linija napada na Bajdena unutar SAD, biti i umešanost njegovog sina u korupcionaške afere u Ukrajini, uz tezu da je američko angažovanje imalo veze i sa pokrivanjem afera Hantera Bajdena.

Beograd - jedini neutralni grad u Evropi

Uslov za eventualne pregovore je pobeda Rusije u ratu, pod uslovom da bi Zapad želeo pregovore a Rusija bude smatrala za shodno da treba pregovarati o bilo čemu i tad bi Beograd bio jedini neutralni teren u Evropi, smatra Gajić.

- Ako govorimo o Evropi, Beograd zaista ostaje kao jedina logična adresa.

Ukoliko bi se eventualni rusko-ukrajinski mirovni pregovori održali u Beogradu, to bi dalo određenu težinu Srbiji u međunarodnim odnosima i sigurno bi imalo pozitivne posledice po našu zemlju.

- U svetu koji je ponovo duboko podeljen opet se Beograd nalazi na toj granici. Na granici je i ima priliku, ali upravo zato što je na granici stalno smo pod pritiskom Zapada da nas usisa i da budemo njihova periferija. Što je potpuno suprotno od statusa neutralnosti koji je privlačan, dobar i zgodan zato što su sve strane zainteresovane da imaju mesto gde će se susresti. U suprotnom, postali bismo jedna duboka provincija, kao što su to postale Crna Gora ili Makedonija - zaključio je Gajić.

 


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
TT

pre 1 godinu

Rusija tigar od papira sa bednom vojskom koja ne moze da izadje na kraj sa 25 miliona Ukrajinaca koji su ostali.

Ja

pre 1 godinu

Daj ne mlatite, mi smo nebitni celom svetu i ne zivite u iluziji da smo neko i nesto. Vecito zivimo u zabludama. A na sve to svoj problem sa KiM ne mozemo resiti a ne tudj.

Mina

pre 1 godinu

Nemojte molim vas u Beograd, dosta nam je gužvi i cirkusa na ulicama kad samo jedna politička njuška dolazi, a kamoli dve (i više), biće opšti kolaps u gradu satima i danima, ako Boga znate!!!

Normalac

pre 1 godinu

Dogovoreno! Samo ostaje da pre toga Srbija pohapsi ili protera sve Putlerove agente.

Samosvesna građanka

pre 1 godinu

Ako je Srbija neutralna država a Kosovo* deo Srbije, zašto onda NATO može da ima svoju bazu na Kosovu* a Rusi svoju vojnu bazu ne mogu da imaju? Ako je Srbija neutralna država, zašto predstavnici NATO-a u zgradi Generalštaba imaju strogo svoje a Rusi nemaju? Ako je Srbija neutralna država, zašto predsednik Srbije kaže da je ,,Ukrajina nama prijateljska država'' a isto to ne kaže i za Rusiju? Ako je Srbija neutralna država, zašto na zahtev koji je Rusija podnela Ujedinjenim nacijama da bude osuđen nacizam Srbija glasa protiv, tojest: glasa tačno onako kako su glasale države koje podržavaju Ukrajinu u kojoj su još pre devet godina počeli da ubijaju svoje građane samo zato što su ruske nacionalnosti - a četrdeset ukrajinskih Rusa su žive spalili! - i to su neprestano činili i posle početka ruske vojne specijalne operacije? Srbija nije neutralna država, u svetu nema nikakv ugled i nema ni jednu državu saveznika - osim Rusije, mada je Rusija više prijatelj Srbiji nego što je njen saveznik a to baš zahvaljujući spoljnoj politici kakvu vodi sadašnji predsednik Srbije.

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17