• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs/sputnik

08.03.2023

06:30

NISU VAM RUSIJA I KINA BLISKI ISTOK! Američki list OTKRIO koliko Vašington ZAOSTAJE za Moskvom i Pekingom - SAD nemaju ŠANSE u DIREKTNOM OKRŠAJU!

Tanjug/AP/ilustracija

Vesti

NISU VAM RUSIJA I KINA BLISKI ISTOK! Američki list OTKRIO koliko Vašington ZAOSTAJE za Moskvom i Pekingom - SAD nemaju ŠANSE u DIREKTNOM OKRŠAJU!

Podeli vest

SAD sada nisu spremne da se suprotstave Rusiji i Kini, s obzirom na to da su se poslednjih decenija fokusirale na borbu protiv buntovnika u bliskoistočnim zemljama, piše list „Volstrit džurnal“.

List navodi da na trenutno SAD proizvode nedovoljno naoružanja i municije, koji su neophodni za efikasno obuzdavanje i konfrontaciju sa drugim vodećim igračima u svetskoj politici.

U članku se ističe, da iako svest o dolasku nove faze borbe velikih sila raste, niz okolnosti sprečava da Sjedinjene Američke Države brzo reaguju na nove uslove. Među tim okolnostima su unutrašnje protivrečnosti u SAD-u, različite procene kineske pretnje, odvlačenje pažnje na trenutne probleme.

Tokom godina borbe sa terorističkim zemljama na Bliskom Istoku smanjila se proizvodnja podmornica i raketa, koje su neophodne za suprotstavljanje Kini. Vojne vežbe su pokazale da će u slučaju sukoba oko Tajvana zalihe američkih raketa velikog dometa biti potrošene za oko nedelju dana.

Foto: Reuters

SAD su takođe zaostale za Moskvom i Pekingom u razvoju nadzvučnog naoružanja. Smanjena je privlačnost vojne službe, vojska se tokom poslednjih godina redovno suočavala sa nedostatkom dobrovoljaca.

List ukazuje da u slučaju zaoštravanja međunarodne situacije Sjedinjene Američke Države mogu biti prinuđene da vode bitke na dva fronta – protiv Kine i protiv Rusije. Arktik može biti lokacija za sukobe, međutim, SAD zaostaju za Rusijom po broju ledolomaca koji bi bili potrebni da bi se obezbedio rad flote.

Prema podacima „Vol strit džurnala“, SAD će moći tek 2030. godine da obezbede tehnološku prednost nad Kinom i Rusijom stvaranjem novih vrsta naoružanja, dok bi se sukob sa Kinom oko Tajvana, prema američkim obaveštajnim službama, mogao dogoditi ranije.

U članku se priznaje da trenutno Oružane snage SAD nadmašuju glavne protivnike, vojni budžet se povećava svake godine, a potrošnja za naučno-istraživačke i eksperimentalno-razvojne radove u 2023. godini iznosiće 140 milijardi dolara, što je apsolutni rekord.


Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
pax_orion

pre 1 godinu

Još jedan od bisera vučičevića :D rusi koriste Mosin Nagata puške u Ukrajini a one su iz 1890.godine :D Nikada vi srbi na zapad.ovo vam je najdalje na zapadu što budete ikada bili

sledeća vest

Izbori 2024

Vesti

TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!
Live TV

Pravoslavci i muslimani u savezu protiv NATO-a! U bliskoj budućnosti BRIKS će postati dominantna organizacija!

Geopolitički svet je sve uzburkaniji. Verovatno Srbija treba da bude veličine Gaze da bi bila dovoljno mala. U svetu ima mnogo prekombinovanja. Dešava se nešto što će prave rezultate dati tek za pet godina. O domaćoj politici, ali i o poseti Blinkena Bliskom Istoku govorili su u "Info večeri" Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke i Jovana Stojković iz pokreta Živim za Srbiju.

27.04.2024

22:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija